Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 13:45, 28 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zmodernizowałam nieco Twój patent na wyśrodkowanie fontanny. Działa idealnie. Najbardziej zadowolona jest ptaszarnia.

Widziałam . I się ustosunkowałam .
Wiolka5_7 14:26, 28 cze 2024

Ja nie mam czasu na podlewanie ,bo albo ciśnienie słabe ,albo dziecię nie współpracuje wieczorem i noc mnie zastaje

Więc zamówiłam dziś linię i położę na nowej rabacie wjazdowej ,bo tam mam największą patelnię

Czekam na deszcz jak większość ,mam dość upału
DariaB 16:00, 28 cze 2024

Piękne Annabellki, moja na odmianę mizerne w tym roku w marcu je ślimaki zeżarły do ziemi, część dopiero niedawno odbiła, a te co kwitną to wyjątkowo wiotkie są w tym roku, byle ulewa je łamie. U mnie w Action nie było tej fontanienki ani tych nożyczek, które gdzieś dziewczyny polecały. Objawy pogryzienia wskazują na meszki. Też mnie kiedyś dziada ugryzła pod kolanem, miałam ogromną banię, czerwony, gorący placek i bolało jak jasny gwint.
Judith 16:36, 28 cze 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja nie mam czasu na podlewanie ,bo albo ciśnienie słabe ,albo dziecię nie współpracuje wieczorem i noc mnie zastaje

Więc zamówiłam dziś linię i położę na nowej rabacie wjazdowej ,bo tam mam największą patelnię

Czekam na deszcz jak większość ,mam dość upału

Ja mam linie na jednej sporej rabacie ale nie wiem czy jakaś trafna jest czy co, w każdym razie nie sprawdziła się. No, chyba że to się włącza na całą noc. Odpada. Ustawione na 40 minut daje efekty budzące pusty śmiech.
Judith 16:43, 28 cze 2024

DariaB napisał(a)
Piękne Annabellki, moja na odmianę mizerne w tym roku w marcu je ślimaki zeżarły do ziemi, część dopiero niedawno odbiła, a te co kwitną to wyjątkowo wiotkie są w tym roku, byle ulewa je łamie. U mnie w Action nie było tej fontanienki ani tych nożyczek, które gdzieś dziewczyny polecały. Objawy pogryzienia wskazują na meszki. Też mnie kiedyś dziada ugryzła pod kolanem, miałam ogromną banię, czerwony, gorący placek i bolało jak jasny gwint.

Daria, zamawiałam fontannę przez internet, nie w Action.
W temacie Anabelek: zastosowałam w tym roku zaobserwowany u jakiegoś internetowego ogrodnika sposób przycinania. Zawsze Anabelki cięłam nisko przy ziemi, zgodnie z zaleceniami. On sugerował przycięcie takie, jak w przypadku hortensji bukietowych - dość wysoko. Dzięki temu krzew miał nie tracić energii na wypuszczanie nowych pędów z ziemi, a na kwiaty. Nie wiem, nie znam się czy to sensowne wytłumaczenie. Brzmi logicznie . W każdym razie burza kwiatów jest, a krzewy nie kładą się pomimo dwóch nawałnic z gradem (a zawsze się kładły) .
Wiolka5_7 16:46, 28 cze 2024

Judith napisał(a)

Ja mam linie na jednej sporej rabacie ale nie wiem czy jakaś trafna jest czy co, w każdym razie nie sprawdziła się. No, chyba że to się włącza na całą noc. Odpada. Ustawione na 40 minut daje efekty budzące pusty śmiech.

Ja ustawiam na 2 - 3 h i widzę efekt
Podlewam jak zawsze , rzadziej a dłużej.

Maliny mi np. oszalały jak dostały linię, mają już ok.1,8m
mrokasia 16:58, 28 cze 2024

Judith napisał(a)

Zazwyczaj wydajność takich linii to ok. 2l/h na 1 emiter. Więc żeby takie podlewanie miało sens musi chodzić min. 2-3h.
Judith 17:00, 28 cze 2024

mrokasia napisał(a)

Zazwyczaj wydajność takich linii to ok. 2l/h na 1 emiter. Więc żeby takie podlewanie miało sens musi chodzić min. 2-3h.

To mi przypomina, że właśnie do takich wniosków doszliśmy i to był koniec używania tej linii…
LIDKA 17:31, 28 cze 2024

Judith napisał(a)

Judith z jednej dziurki przez godzinę przy dobrym ciśnieniu leci 4 litry. do przemyslenia to jest. Na glinie i przy grubej ściółce starcza te 40 min pod moimi pijusami tujami.

Ile podlewać zależy od gleby i ilości sciólki mi się zdaje. ja mam lnie z dziurami co 40 cm. Jakąś tanioche z allegro.
Judith 17:42, 28 cze 2024

LIDKA napisał(a)

Judith z jednej dziurki przez godzinę przy dobrym ciśnieniu leci 4 litry. do przemyslenia to jest. Na glinie i przy grubej ściółce starcza te 40 min pod moimi pijusami tujami.

Ile podlewać zależy od gleby i ilości sciólki mi się zdaje. ja mam lnie z dziurami co 40 cm. Jakąś tanioche z allegro.

Lidka, już nie będziemy zmieniać posiadanej linii na inną. Ten sposób podlewania nie jest dla nas. Na długotrwałe podlewanie kropelkowe (z pewnością efektywniejsze, bez dwóch zdań) nie możemy sobie pozwolić z uwagi na konieczność oszczędzania wody oraz pompy.
Lejemy tylko tam gdzie mus. Nawet czasem na jednej rabacie wodę dostają tylko wybrane rośliny.