Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Basieksp 19:08, 24 sie 2024

No dobra, trawnik jest, nawet bardzo ładny szybko się zregenerował, super jak czytam, że 4 koszenie trawy, to sobie myślę, no nie liczyłam, ale kompostownik mam pełen, praktycznie co tydzień kosimy. No ale nie o tym chciałam napisać, a zakupy jakie?
Juzia 20:00, 24 sie 2024

Tyle płakania było... a ogród jakby podlewany co tydzień

Judith 21:01, 24 sie 2024

Wafel, odżył, to fakt . I nawet chce się coś w nim sadzić .
Gorszych ogrodowych chwil raczej nie miewam, tu problemem jest pogoda, nie ogród… No ale - jako się rzekło - dzisiaj susza, jutro powódź, nie wiadomo na co się przygotowywać…

Basia, tempo regeneracji trawnika jest oszałamiające . No ale - jak powszechnie wiadomo - trawnik potrzebuje tylko trzech rzeczy: wody, wody i wody
Zakupy dzisiejsze to: laurowiśnia Otto Luyken (wreszcie upolowana!) - miały być 3, ale po ponownym zapoznaniu się z docelowymi rozmiarami, poprzestałam na jednej . Laurowiśnia na specjalne życzenie małżonka, który chciał mieć „ładne zimozielone” .
Następnie rutewki Nimbus Pink, szałwie Purple Rain, tawuła Tor Gold i zawilec mieszańcowy biały, zapomniałam jakiej odmiany, ale bardzo wysoki.
Jutro upał, zatem zapewne w poniedziałek będę sadzić .

Juzia, no przeca nie będę focić wyschniętych na wiór jeżowek, zażółconych liści rdestów i kłosowców czy hortensji bez liści, bo nikt takich widoków nie chce .
Judith 21:06, 24 sie 2024

A teraz sobie siedzę na huśtawce i takie widoki mam

Z dodatkowym światłem z okien:

I bez świateł z okien:

EDIT A za dębami, gdzie jest nieprzenikniona czerń będą kolejne światełka .
Rojodziejowa 21:06, 24 sie 2024

Fajna ta rutewka!!
Judith 21:10, 24 sie 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Fajna ta rutewka!!

Słodka jest
Chciałam dokupić jarzmianki białe, ale zdecydowałam się na rutewki, bo wciąż kwitną .
mrokasia 21:17, 24 sie 2024

He he he, wiesz Judith, jaki jest przepis na angielski, dywanowy trawnik? Woda, nawóz i koszenie i tak przez 100 lat . Jak widać czasem wystarczą tylko 2 dni .
Z tawuły Tor Gold będziesz zadowolona. Tylko rośnie duża . Ale lubi cięcie na szczęście.
Judith 21:24, 24 sie 2024

mrokasia napisał(a)
He he he, wiesz Judith, jaki jest przepis na angielski, dywanowy trawnik? Woda, nawóz i koszenie i tak przez 100 lat . Jak widać czasem wystarczą tylko 2 dni .
Z tawuły Tor Gold będziesz zadowolona. Tylko rośnie duża . Ale lubi cięcie na szczęście.

wiem, wiem
W moich warunkach pogodowo- glebowych stan obecny to jak Ferrari wśród aut .
Juzia 21:31, 24 sie 2024

Judith napisał(a)

Juzia, no przeca nie będę focić wyschniętych na wiór jeżowek, zażółconych liści rdestów i kłosowców czy hortensji bez liści, bo nikt takich widoków nie chce .

Ja wyschnięte jeżówki lubię!
Zażółcone liście też ładne... a już prawiejesień to można oko przymknąć
Hortki bez liści.... ale kwiatki mają??? Jak mają to też ok! Bo u mnie to i z kwiatkami słabo
Basieksp 21:36, 24 sie 2024

Fajne zakupy O laurowiśni też kiedyś myślałam. Czasami jeszcze myślę by kupić, tylko ja trochę mało miejsca mam i zawsze coś innego wymyślam