Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

MiluniaB 12:57, 25 sie 2024

Hakone All Gold i Albostriata masz ogromne.

Opady deszczu odnotowuję w kalendarzu.
Anda 13:04, 25 sie 2024

Wiśnie bym już nie ruszała, przesadziłabym raczej róże i powiększyła tą rabatę. Lepiej wyglądają większe rabaty w mniejszej ilości niż dużo małych
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 13:11, 25 sie 2024

Ja bym juz tez dala spokoj wisni, ladnie tam wyglada
Gruszka_na_w... 15:07, 25 sie 2024

Też jestem za powiększeniem rabaty i zostawieniem wisienki. Ona tyle traum już przeżyła. Zasługuje na spokój.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 16:28, 25 sie 2024

Magarko, to niezwykły jak na mnie opis . Raczej jestem ponuraczką . Choć faktycznie ogród wzbudza we mnie pozytywne wibracje .
Bardzo się cieszę, ze mój grodowy entuzjazm jest zaraźliwy . Bierz ile potrzebujesz

Ania, robię Ci miejsce na dzisiejszy wieczór . Tylko browca dokupię .

Tess, zatem tez masz ogród w deszczowej dziurze . Raz - cały region niemal bezdeszczowy, dwa - konkretne miejsce jeszcze bardziej bezdeszczowe... Moje emocje pourlopowe już nieco się uspokoiły, na co największy chyba wpływ miał ten cudowny całonocny deszcz . Działam dalej, myśl o totalnej rozwałce przerzucam na „kiedyś”

Milunia, to prawda, pięknie się rozrosły .
Judith 16:40, 25 sie 2024

Juzia, z uwagi na niestandardowe rozmiary róż dla wisienki zabrakło miejsca

Anda, TAR, Hania, zależy mi, aby ta rabata była różana - miejska rabata na obrzeżach . Ma to być rabata osobna, nie ma być częścią innej - większej. Sama jest spora - ma prawie 13m2. Planowana kolejna miałaby powierzchnię zbliżoną.
Moja koncepcja na tę cześć ogrodu to koła i meandryczne trawiaste ścieżki. Powiększenie tego koła z zachowaniem obecnego środka jest niemożliwe z uwagi na sąsiadującą z nim ścieżką. Przesunięcie środka nie wchodzi w grę, bo musiałabym przesadzić wszystkie róże. Przyjęły się ładnie, nie chcę ruszać ani jednej. I tu dochodzimy do sedna - nie wchodzi w grę przesadzanie róż, stąd konieczność przesądzenia właśnie wiśni. Zależy mi na niej bardzo, ale bardziej zależy mi na różach. Dlatego chcę zaryzykować i znów biedaczkę przesadzić. Tym raziem od razu przytnę i podleję nawozem wspomagającym rozwój korzeni .
TAR 16:50, 25 sie 2024

Prosze napisz co to za stymulator korzeni roslin, chce pomoc moim wczoraj przesadzanym klonikom, bardzo mi zalezy by ich nie stracic. Zawsze ryzykuje ale tym razem chce by te konkretne mialy latwiej, bo praktycznie byly wyrwane spod brzoz. Lekko nie mialy i ciezko bedzie im pewnie szla odbudowa.
Anda 16:55, 25 sie 2024

Judith, patrząc na tą rabatę nie widzę żadnych przeszkód, aby wisienka mogła tam zostać.

Jeśli ją teraz przesadzisz, to będzie miała małe szanse na przeżycie. Lepiej po zrzuceniu liści.

I znów podrzucam inną opcję, bo nie jestem za kolejną okrągłą rabatą. Meandrujące ścieżki tak, ale małe rabaty obok siebie nie. 13 qm to mało jak na soliterową rabatę w dużym ogrodzie. Masz duży ogród z dużymi drzewami, muszą być zachowane proporcje.
Rozumiem potrzebę zmniejszenia trawnika do minimum

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 16:56, 25 sie 2024

TAR, to polecony przez Hanię nawóz z serii Magiczna Siła: nawóz startowy+ukorzeniacz.
Potwornie śmierdzi witaminą B, musiałam maskę założyć . Ale zadziałał i zastosowany rownolegle z przycięciem gałęzi uratował wisienkę.
Judith 17:12, 25 sie 2024

Anda napisał(a)
Judith, patrząc na tą rabatę nie widzę żadnych przeszkód, aby wisienka mogła tam zostać.

Jeśli ją teraz przesadzisz, to będzie miała małe szanse na przeżycie. Lepiej po zrzuceniu liści.

I znów podrzucam inną opcję, bo nie jestem za kolejną okrągłą rabatą. Meandrujące ścieżki tak, ale małe rabaty obok siebie nie. 13 qm to mało jak na soliterową rabatę w dużym ogrodzie. Masz duży ogród z dużymi drzewami, muszą być zachowane proporcje.
Rozumiem potrzebę zmniejszenia trawnika do minimum

Na cytowanym przez Ciebie zdjęciu tego nie widać, bo tu są krzaczki, które przyszły mniejsze. Pierwsze 3 sadzonki maja już teraz pędy wchodzące w wisienkę, a jest ona przecież przycięta drastycznie. Potem dorzucę zdjęcie.

EDIT: dorzucam

Co do kształtu nowej rabaty... Muszę to przemyśleć .