Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

TAR 21:46, 24 sie 2024

Judith co to sa za rosliny ciemnozielone w tym kolku przecietym chodniczkiem. Wsrod nich hortka rosnie. To jakies plozace. Runianki? Super to wyglada.
Judith 21:57, 24 sie 2024

TAR napisał(a)
Judith co to sa za rosliny ciemnozielone w tym kolku przecietym chodniczkiem. Wsrod nich hortka rosnie. To jakies plozace. Runianki? Super to wyglada.

TARciu, to barwinek. Początkowo pokrywał całą prawą cześć koła, potem sukcesywnie zaczęłam tworzyć w nim wysepki, by sadzić inne rośliny: hirtensję, hibiskus, magnolię, kłosowce.
TAR 22:00, 24 sie 2024

Pieknie to wyglada. Szczeolnie jak kwitnie. Pokaz wiosna. Ja to probuje robic z runianka, epimediami i innymi zadarniaczami. Dobrze wilgoc zatrzymuja. Pomysl by dodac wyzsze paprocie i smialki. Widzialam tak w arboretum. Robi wrazenie. Rosly tam jeszcze kokoryczki
Judith 22:11, 24 sie 2024

TARciu, tutaj na przykład jest zdjęcie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10860-z-centrum-wielkiego-miasta-na-obrzeza-malego-miasteczka?page=672
Magara 22:53, 24 sie 2024

Judith, tryskasz dobrym humorem - sama radość Warto do Ciebie zajrzeć, bateryjki od Twojej radości się same ładują
An_na 07:44, 25 sie 2024

Posuń się trochę na tej huśtawce. Też chcę posiedzieć i popatrzeć na takie widoki
Magicznie, tajemniczo, pięknie
Tess 09:52, 25 sie 2024

Czytam o suszy i doskonale rozumiem.
U mnie też ekstremalna susza w tym roku. Deszcz padał chyba tylko 4 razy od wiosny, nawalny, krótki, tyle, że zbiorniki na deszczówkę napełniał. Gleba jedynie zwilżona na gębokość max 10 cm. Dopiero ten ostatni - padało całą noc - nawodnił ogród.
Też jestem na etapie poszukiwania roślin znoszących suszę. Pozbyłam się wszystkich obwódek bukszpanowych i muszę te miejsca czymś zapełnić. Na razie posadziłam lawendę i perovskię.

TAR 10:21, 25 sie 2024

Judith napisał(a)
TARciu, tutaj na przykład jest zdjęcie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10860-z-centrum-wielkiego-miasta-na-obrzeza-malego-miasteczka?page=672

Chcialoby sie wiecej
Judith 12:32, 25 sie 2024

Na szybko wrzucam świeżutki pomysł na nową rabatę słoneczną
Róże Hidetraum rozrosły się w stopniu przekraczającym wszelkie opisy, w związku z czym konieczną stała się przeprowadzka wiśni. Znów! :-/. Miałam ją tylko przesunąć, ale właśnie spontanicznie przyszedł mi do głowy pomysł nowej rabaty, na której byś y jedynie rzeczona wiśnia i gaury.
To i taka koncepcja )zarys rabaty wyznaczony z grubsza wężem ogrodowym).

No i pytanie: kiedy najwcześniej mogę przesadzić wiśnię??
Juzia 12:55, 25 sie 2024

Ale czemu chcesz ruszać tę wiśnię???