Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Mary 12:58, 03 wrz 2024

mrokasia napisał(a)
Mary, u mnie bryły korzeniowe traw też się tak łatwo nie kompostują. Ale darń trawnikowa nie tworzy takich brył. Zresztą ta darń u Judith nie jest jakaś bujna. Można ją trochę rozdrobnić szpadlem, odwrócić twarzą do ziemi, lekko przysypać ziemią a na wiosnę przekopać z resztą dobroci. Jeśli nie ma w niej perzu czy innych wieloletnich chwastów będzie dobrze .

Bujna darń to dużo zielonego materiału. To by się pewnie lepiej kompostowało niż niewiele zielonego a dużo korzeni.
mrokasia 13:07, 03 wrz 2024

No nie wiem co Ci Marysiu napisać... Ja jak ostatnio kancikowałam (pewnie pod koniec czerwca albo w lipcu) to te ścinki odwróciłam do góry nogami i wsadziłam po prostu w tym samym miejscu bo mi się nie chciało ich z ziemi otrzepywać albo dosypywać ziemi w ubytki. Udeptałam i już. I nic mi tam nie wyrasta...
Mary 13:08, 03 wrz 2024

Pytanie do osób, którym udało się skutecznie przekompostować darń złożoną na byłym trawniku.
Czy Wasze trawniki są przez cały sezon nawożone nawozami mineralnymi z dużą zawartością azotu?
TAR 14:21, 03 wrz 2024

Moj tak, srednio co 3 tygodnie nawozimy Florovitem. Jak robilam duza rabate musialam troche trawki sciagnac i rzucilam odwrotnie na to poszlo troche ziemi. Przekopywal mi ja mezaty tez z trawa nasiana, chwastami i odwracal do gory nogami. Rabata jest juz obsadzona. Przy samym sadzeniu musialam troche obczyszczac z korzeni chwastow. Ale nie kompostowalo sie kilka miesiecy a ledwo kilka tygodni. Po przekopaniu z ziemia, obornikiem i korą, dodaniu maczki bazatowej nie widze wiekszych problemow. Same wyciagniecie korzenia chwasta przy sadzeniu to dla mnie jest niewielki problem.
Po prostu nie mam czasu sie az tak bawic, oddzielac trawe itp. Chwast i trawe potraktowalam jak przedplon. A na samej rabacie wszystko rosnie jak na dopalaczach wiec chyba jest ok.

U Judith jest tylko trawa, powinno sie to przekompostowac do wiosny bez problemu.
Judith 14:25, 03 wrz 2024

Dziewczyny, uważnie przeczytałam Wasze wpisy o kompostowani odwróconej na rabacie darni. Wszystkie argumenty ZA są oczywiste i zrozumiałe, jednak uwaga Mary o nieprzekompostowanych korzeniach przyhamowała moj entuzjazm... A to dlatego, ze uświadomiłam sobie, ze mam podobne doświadczenia - cześć zielona znika, zostają korzenie i to nawet po dwóch sezonach zalegania w kompostowniku... Darń u mnie bujna nie jest, ale istotnie tylko w części zielonej, korzenie za to stwardniałe i bujne .
Wnioski moje osobiste:
1. zostawienie odwróconej darni na rabacie jest bardzo kuszące (mniej roboty teraz, rozwiązanie problemu ze składowaniem, korzyści z przekompostowania części naziemnej)
Ale!
2. Brak przekompostowania korzeni skutkować będzie koniecznością usuwania ich wiosną (dodatkowa robota), a to będzie tylko pierwszy etap roboty, bo potem kopanie z dobrociami; dodatkowo umknie mi jeden sezon przerabiania ziemi z dobrociami typu kupka czy porządny kompost - ziemia u mnie bardzo marna i ten etap jest niezbędny
A zatem:
3. Usunę darń i złożę ja w lazanię przy kompostownikach - według pierwotnej rady Mrokasi.
4. Rabatę teraz przekopię z dobrociami i przykryję kartonami. I niech se czeka na przyszły sezon

Dziękuję Wam za tę dyskusję . Każda z Waszych uwag przyczyniła się do mojej ostatecznej decyzji, cmok!
Judith 14:36, 03 wrz 2024

Co do nawożenia trawnika - małżonek osobisty w obliczu kolejnego sezonu z suszą stracił zapał do pielęgnowania trawnika i w pełni to rozumiem. Na cóż nam wertykulacja, nawożenie i pilnowanie chwastów, gdy potem 4 miesiące nie pada deszcz i trawnik przestaje istnieć. (przypomnę w tym miejscu, ze nie ma mowy o podlewaniu trawnika). Po powrocie pory deszczowej się odradza, ale co z tego, skoro większość roku go nie ma...
Basieksp 14:52, 03 wrz 2024

No i fajnie. Myślę, że u Ciebie właśnie susza jest głównym problemem, rozbudowy system korzeniowy z braku wody. No i nie przerobi się tak jakbyś chciała, prędzej wyschnie, ziemia się obsypie a uschnięte korzenie zostaną.
Makao 17:51, 03 wrz 2024

No i piknie że plan uskuteczniony
Teraz tylko wszystko obsadzić
Ja robiłam rok temu rabatę ale wszystko wytrzepywałam tylko nie pamiętam co z tymi resztkami zrobiłam. Wydaje mi się że do kompostownika wrzucałam lub do kompostownika ogólnego czyli za ogrodzenie
Nie podpowiem więc w tej dyskusji.
Kiedyś jak zrywałam darń to na dno skrzyń warzywnych ją układałam razem z patykami i obornikiem, i podczas wymiany ziemii w kolejnym sezonie nie było śladu po tej darni ani patykach.
Mary 21:11, 03 wrz 2024

Judith napisał(a)
Co do nawożenia trawnika - małżonek osobisty w obliczu kolejnego sezonu z suszą stracił zapał do pielęgnowania trawnika i w pełni to rozumiem. Na cóż nam wertykulacja, nawożenie i pilnowanie chwastów, gdy potem 4 miesiące nie pada deszcz i trawnik przestaje istnieć. (przypomnę w tym miejscu, ze nie ma mowy o podlewaniu trawnika). Po powrocie pory deszczowej się odradza, ale co z tego, skoro większość roku go nie ma...

Zapytałam o nawożenie trawnika, bo mam pewną hipotezę, którą chciałam sprawdzić.
Jeżeli trawnik jest regularnie nawożony nawozami mineralnymi z azotem to w miejscu, gdzie rośnie tego azotu jest dużo. I ten azot być może przyczynia się do szybkiego kompostowania darni, łącznie z korzeniami.
Mój trawnik jest bardzo regularnie podlewany, ale nawożony mineralnym nawozem z dużą dawką azotu jest zwykle tylko raz w roku, na początek sezonu.

W przypadku Twojego ogrodu dochodzi jeszcze kwestia braku podlewania. W suchym piachu kompostowanie będzie jeszcze dłuższe.
Judith 12:54, 04 wrz 2024

Work in progress - ściągam sobie bez pośpiechu paseczek za paseczkiem

Przypomina to tęczę . I spontaniczny pomysł - obsadzić kolorowymi jednorocznymi w tęczowe pasy . Się zobaczy