Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Pokaż wątki Pokaż posty

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

TAR 09:59, 07 paź 2024

Za to bez bicia sie przyznam, ze jestem zbieraczka butów. Jak widze jakies odlotowe to ciezko sie powstrzymac. Czesci butow nawet po przewrowadzce nie rozpakowalam, i tak w nich chodzic nie bede bo obcasy za wysokie a kregosłup sie zbutowal ale sa, jak trofeum. Oczywiscie latam w ulubionych max 3 parach
Gruszka_na_w... 10:33, 07 paź 2024

Judith napisał(a)

Hehe dobre
A wiesz, ze ja nigdy nie miałam tyle roślin w doniczkach, bym nie zdążyła ich posadzić i musiała dołować? Właściwie nie zdarza mi się mieć nieposadzonych doniczek . No ale u mnie zakupy na mocno mniejszą skalę .

Mam tak samo. Dobrze, że odkryłam pokrewną dusze, bo czasem czułam się jak wybrakowany nieco ogrodnik.
Zatopione w trawie kamienie od zawsze kancikuję nożem do darni (półksiężycem). Nie trzeba nawet odcinać wąsów, bo one odcinają się wraz z kawałkami darni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 11:43, 07 paź 2024

Magara napisał(a)

Aaaa to się zapętliłam, obiło mi się, że nie jesteś fanką stworzeń żywych

Robali nie lubię. No ale do dżdżownic jako pożytecznych stworzeń mam jakiś inny stosunek . Oczywiście bez grubej rękawicy się nie obejdzie
Judith 11:53, 07 paź 2024

Justyna, Asia Wafel, Wiaan, Basia, TAR, ja w lumpach kupowałam lata temu. Potem przestałam - gdy poczytałam o świerzbie, to mnie odrzuciło i trzyma do dzisiaj . Oczywistością jest pranie takich rzeczy, no ale jednak wizja tego świerzbu…
Gdy dzieć zaczął przygodę z ubraniami z drugiej ręki, byłam zatem przeciwna. No ale co rodzic może nakazać 17-latkowi… . Poza tym noszenie używanych ciuchów wpisuje się w działania związane z ochroną klimatu, więc nie było politycznie się upierać . Umowa jest finalnie taka, że żadnych butów, a ciuchy wyłącznie porządne, nie styrane. No i po kupieniu prane osobno .
No i działa z sukcesami .
Judith 11:54, 07 paź 2024

olciamanolcia napisał(a)
Chustę nie hustę
W Hermesie chodzę a byki robię

Hehehe
Judith 11:55, 07 paź 2024

Basieksp napisał(a)
A ja lubię w wyszukiwać jakieś ozdoby ostatnio kupiłam za kilka złotych poidełko, w kształcie serca, może to była jakaś donica u mnie robi za poidełko mam też kilka wazonów, dzbanków z mosiądzu, lubię jak coś mi się fajnego trafi

Ja zawsze zaglądam na stoiska ze starociami na lokalnym targu, ale jak dotychczas nic nie udało mi się upolować .
Judith 12:06, 07 paź 2024

TAR napisał(a)
Ja juz mam tyle ciuchow, ze nie ogarniam. Nie kupuje, musze "zedrzec" to co mam

Ja mam podejście takie, że kupuję mało, ale dobrej jakości w sensie materiału i szycia oraz idealnie pasujące zarówno stylistycznie jak i rozmiarowo. Wszystkie te warunki muszą być spełnione jednocześnie. Omijam też sieciówki, o których wiem, że korzystają z niewolniczej pracy. Łatwo się zrażam do niewłaściwych działań i teraz na przykład do listy sklepów zakazanych dołączyłam jeden, który chciał zarabiać na powodzianach (wycofał się z pomysłu, ale niesmak został).
Do tego jeszcze nie może być przesadnie drogo . No łatwo nie jest . Jakby nie patrzeć - lumpy to najlepsze rozwiązanie. Może się jednak wybiorę z dzieciem
TAR 12:06, 07 paź 2024

Judith napisał(a)

Ja zawsze zaglądam na stoiska ze starociami na lokalnym targu, ale jak dotychczas nic nie udało mi się upolować .

Kazdy ma jakies demony. Ja nie lubie ani bizuterii z drugiej reki ani ciuchow. Doskonale rozumiem fobie świerzbu, pluskiew, grzybicy itp. To mi bardzo utrudnia korzystanie z basenu, hoteli itp. przybytkow.
Jesli chodzi o bizuterie to kiedys wpadl mi w rece artykul o jakiejs rodzinie, w ktorej wszystkie kobiety umieraly na nowotwor. Okazalo sie, ze przyczyną byl kamien w naszyjnkiku przekazywanym z matki na corke a przywiezionym "skąds". Okazalo sie, ze kamien byl kawalkiem odpadu radioaktywnego za to w pieknym niebieskim kolorze.
I tak mi ta historyjka w pamieci utkwila, ze starocia nie kupie. Choc w glowie tez siedzi, ze nowe tez nie jest "czyste" chemicznie a towar z temu, aliexpresu to szajs z duza iloscia toksycznosci. Wiec z automatu sklepy z chinszczyzna tez omijam z daleka. Wiem, ze sie troche zapetlam ale ciezko wywalic to z głowy.
Judith 12:13, 07 paź 2024

TAR napisał(a)

Kazdy ma jakies demony. Ja nie lubie ani bizuterii z drugiej reki ani ciuchow. Doskonale rozumiem fobie świerzbu, pluskiew, grzybicy itp. To mi bardzo utrudnia korzystanie z basenu, hoteli itp. przybytkow.
Jesli chodzi o bizuterie to kiedys wpadl mi w rece artykul o jakiejs rodzinie, w ktorej wszystkie kobiety umieraly na nowotwor. Okazalo sie, ze przyczyną byl kamien w naszyjnkiku przekazywanym z matki na corke a przywiezionym "skąds". Okazalo sie, ze kamien byl kawalkiem odpadu radioaktywnego za to w pieknym niebieskim kolorze.
I tak mi ta historyjka w pamieci utkwila, ze starocia nie kupie. Choc w glowie tez siedzi, ze nowe tez nie jest "czyste" chemicznie a towar z temu, aliexpresu to szajs z duza iloscia toksycznosci. Wiec z automatu sklepy z chinszczyzna tez omijam z daleka. Wiem, ze sie troche zapetlam ale ciezko wywalic to z głowy.

TARciu, doskonale Cię rozumiem.
A nowe ciuchy ze sklepu zawsze piorę przed założeniem.
Judith 12:16, 07 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam tak samo. Dobrze, że odkryłam pokrewną dusze, bo czasem czułam się jak wybrakowany nieco ogrodnik.
Zatopione w trawie kamienie od zawsze kancikuję nożem do darni (półksiężycem). Nie trzeba nawet odcinać wąsów, bo one odcinają się wraz z kawałkami darni.

Ja tak sobie myślę, że to pokrewieństwo to nie tylko w temacie doniczkowym występuje .

O widzisz! To Ty kiedyś pisałaś, ze tak robisz, teraz sobie przypominam .