Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Basieksp 08:57, 02 lis 2024

No i rozważam zakup bieżni

Nie wiem czy będzie to dobry zakup j:a mam orbitrek, stoi sobie, oj stoi i tak wolimy do lasu z Azą niż na orbitrek. Chyba, że tylko ja taka leniwa jestem Ale masz bardzo ładne strony, zawsze na świeżym powietrzu, zwykły spacer więcej korzyści daje niz bieżnia
Gruszka_na_w... 11:05, 02 lis 2024

Magara napisał(a)

No i chyba się sprawdziło, bo jak dziś do południa miałam 500 kroków to ruszyłam na długi spacer i nadrobiłam Mam ponad 12 tysięcy, nie jest najgorzej jak na pierwszy dzień
Oczywiście, że nie codziennie tak się da ale będę podejmować próby No i rozważam zakup bieżni

Zamiast bieżni kup sobie kijki nordic woking. Bieganie bardzo obciąża stawy kolanowe i skokowe, a kijki wzmacniają mięśnie wokół klatki piersiowej i kręgosłupa, odciążają stawy i choć wydają się rozrywką dla emerytów, to każda grupa wiekowa będzie miała z nich pożytek. Są odpowiednie końcówki do chodzenia po różnych rodzajach powierzchni, a koszt ich zakupu to zaledwie kilkadziesiąt złotych. Warto kupić takie mocowane a'la rękawiczka (nie pętelka jak w kijkach narciarskich). W necie jest mnóstwo filmów instruktażowych. Po 10 minutach marszu już załapuje się odpowiedni rytm.
"Nordic Walking – 10 zalet „chodzenia z kijkami”
Odciąża kręgosłup i stawy.
Pomaga schudnąć
Zapobiega osteoporozie.
Trenuje mięśnie.
Reguluje ciśnienie krwi.
Poprawia samopoczucie.
Rozładowuje stres i napięcie.
Nie wymaga specjalistycznego sprzętu."
Sprawdziłam na sobie. Wszystkie wymienione wyżej zalety objawiły się i u mnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 13:36, 02 lis 2024

Magara napisał(a)

Hehe, mnie te wszystkie parametry średnio interesują Chodziło mi głównie o motywację żeby zimy całkiem nie przesiedzieć z książką przy kominku bo wiosna może okazać się dramatyczna w skutkach a w polu robota czeka
No i chyba się sprawdziło, bo jak dziś do południa miałam 500 kroków to ruszyłam na długi spacer i nadrobiłam Mam ponad 12 tysięcy, nie jest najgorzej jak na pierwszy dzień
Oczywiście, że nie codziennie tak się da ale będę podejmować próby No i rozważam zakup bieżni

Wspaniale!
Co do aplikacji - no nie jest tak, że mus mieć do wszystkiego. Istotne jest to, jaki masz cel i motywację. Jeśli celem jest nie siedzieć - nawet liczba kroków jest niepotrzebna, bo przecież wiadomo, że się człowiek ruszał i ile mniej więcej to trwało.
Jeśli natomiast jest cel na przykład zdrowotny - aplikacja pozwala na kontrolę różnych parametrów.
A zatem - każdemu to czego potrzebuje

W temacie bieżni: rada osoby, która w pandemii nabyła orbitrek, który kilka lat stał nieużywany (a tani nie był!) zanim ktoś (małżonek) zdecydował się go używać. Otóż kupić najlepiej wtedy, gdy już wdrożysz się w codzienny ruch i stanie się to Twoją rutyną. Wiadomo wtedy, że będzie używany. Używany, gdy szybko robi się ciemno. Mnie by się przydał, bo w ciemnicy zaliczać treningi w plenerze nie jest zbyt komfortowo… Ale nie kupię, bo już jest jeden grzmot (orbitrek), a pokoju na zrobienie siłowni brak .
Judith 13:38, 02 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zamiast bieżni kup sobie kijki nordic woking. Bieganie bardzo obciąża stawy kolanowe i skokowe, a kijki wzmacniają mięśnie wokół klatki piersiowej i kręgosłupa, odciążają stawy i choć wydają się rozrywką dla emerytów, to każda grupa wiekowa będzie miała z nich pożytek. Są odpowiednie końcówki do chodzenia po różnych rodzajach powierzchni, a koszt ich zakupu to zaledwie kilkadziesiąt złotych. Warto kupić takie mocowane a'la rękawiczka (nie pętelka jak w kijkach narciarskich). W necie jest mnóstwo filmów instruktażowych. Po 10 minutach marszu już załapuje się odpowiedni rytm.
"Nordic Walking – 10 zalet „chodzenia z kijkami”
Odciąża kręgosłup i stawy.
Pomaga schudnąć
Zapobiega osteoporozie.
Trenuje mięśnie.
Reguluje ciśnienie krwi.
Poprawia samopoczucie.
Rozładowuje stres i napięcie.
Nie wymaga specjalistycznego sprzętu."
Sprawdziłam na sobie. Wszystkie wymienione wyżej zalety objawiły się i u mnie.

Haniu, jak napisałam Magarce - bieżnia jest świetna na czas, gdy szybko robi się ciemno. No i na bieżni można chodzić, nie trzeba biegać . Ja nie biegam z powodów, o których pisałaś, praktykuję szybki marsz. A kupno kijków mam w planie .
Judith 13:39, 02 lis 2024

Basieksp napisał(a)

Nie wiem czy będzie to dobry zakup j:a mam orbitrek, stoi sobie, oj stoi i tak wolimy do lasu z Azą niż na orbitrek. Chyba, że tylko ja taka leniwa jestem Ale masz bardzo ładne strony, zawsze na świeżym powietrzu, zwykły spacer więcej korzyści daje niz bieżnia

Piąteczka w temacie orbitreka
Judith 19:16, 02 lis 2024

Pod dębami:

Powyższa sytuacja z serii było, albowiem małżonek zebrał z trawy 8 worów 120-litrowych korzystając z okazji, ze wichura „zagrabiła” liście w jedno miejsce. Żal było nie skorzystać .
Marcin89 21:06, 02 lis 2024

O matko i córko
Zana 21:26, 02 lis 2024

Ciekawe czy jutro podobny widok ujrzę u siebie. Jadę resztki cebul dosadzić. Jeszcze nigdy nie sadziłam cebulowych w listopadzie!
Judith 21:56, 02 lis 2024

Marcin89 napisał(a)
O matko i córko

Niom . A to dopiero początek, na dębach jeszcze miliony liści
Judith 21:57, 02 lis 2024

Zana napisał(a)
Ciekawe czy jutro podobny widok ujrzę u siebie. Jadę resztki cebul dosadzić. Jeszcze nigdy nie sadziłam cebulowych w listopadzie!

Możesz przyjąć to za pewnik .