Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 12:03, 22 lis 2024

Anda napisał(a)
Judith, śniegu w ogóle nie zazdroszczę Mimo że ładnie u Ciebie w tej sniegowej pierzynce.

Kocham śnieg
Aczkolwiek nasi drogowcy jak zwykle zaskoczeni - rano ślizgawka na drodze, a przez zwykłe małe rondo jechało się chyba z 5 minut…
TAR 12:03, 22 lis 2024

Anda napisał(a)

Śniegowiec bezproblemowo rośnie w glebie gliniastej

Co do tego rodzaju parocji, to trudno określić. Zależy od pokroju danej rośliny. One z tej nóżki wypuszczają bardzo dużo raczej cienkich gałązek idących prosto do góry. Musiałabyś poczekać aż one urosną i zgrubieją, czyli parę lat. Potem wybrać te najgrubsze, a resztę wyciąć. Teraz ważne jest, żeby krzew dobrze się ukorzenił, czyli w kolejnych latach miał dużo liści karmiących korzenie

Gdybyś kupiła parocję gatunek, to tutaj miałabyś większe pole do popisu. Parocje bardzo dobrze znoszą cięcie i można z nich robić nawet niwaki.

Moja Parocja to na razie ma kształt kulisty ale zgestniała mocno. Ja po prostu o niej zapomnialam i rosnie sobie spokojnie. Moze jakby galazki jej odrutowac to wyjdzie na wielopniową.
TAR 12:05, 22 lis 2024

Judith, ciesz sie tym sniegiem, od poniedzialku cieplo zapowiadaja. Kto wie czy to nie jedyny snieg tego sezonu u mnie tamto stopnialo i kaszka teraz zasypala. Ale musi byc w nocy mroznie bo w 2 misach z woda jest warstwa lodu. Pora mise w weekend oproznic i korek wyjac.
Judith 13:26, 22 lis 2024

TAR napisał(a)
Judith, ciesz sie tym sniegiem, od poniedzialku cieplo zapowiadaja. Kto wie czy to nie jedyny snieg tego sezonu u mnie tamto stopnialo i kaszka teraz zasypala. Ale musi byc w nocy mroznie bo w 2 misach z woda jest warstwa lodu. Pora mise w weekend oproznic i korek wyjac.

To prawda .
Ale cieplejsze dni jeszcze się przydadzą dla zagrabienia kolejnych opadłych liści zarówno z rabat jak i trawnika .
Judith 13:28, 22 lis 2024

Jest pięknie, cześć 2

mrokasia 13:37, 22 lis 2024

Fakt, jest pięknie . Choć już wszystko się topi...
Ale cieplejszy weekend by mi się przydał, wycięłabym znowu trochę bylin i zebrała liście klonu z rabaty pod nim - są duże i grube i słabo się kompostują.
Psina ze śniegu zadowolona?
Judith 13:40, 22 lis 2024

mrokasia napisał(a)
Fakt, jest pięknie . Choć już wszystko się topi...
Ale cieplejszy weekend by mi się przydał, wycięłabym znowu trochę bylin i zebrała liście klonu z rabaty pod nim - są duże i grube i słabo się kompostują.
Psina ze śniegu zadowolona?

Psina zadowolona bardzo .
No ale na drodze już lekkie błotko pośniegowe, zatem po powrocie do domu czyszczenie futra i łap trwało dość długo .
GingerO 19:52, 22 lis 2024

Cześć Judith, czytam Wasze rozkminki odnośnie drzewka. Z tych polecanych mam tylko heptacodium i jestem nim zauroczona. Parocje Persian spire szukam od 3 lat w szkółkach i nie udało mi się znaleźć. W sklepie online znalazłam tylko 20 cm co mnie zniechęciło, bo ona wolno rośnie. Czy możesz mi napisać na priv gdzie można znaleźć większe? Tak zrozumiałam przynajmniej, że masz na oku miejsce gdzie można zamówić.
Pozdrawiam, Ola.
Tess 20:03, 22 lis 2024

GingerO napisał(a)
Parocje Persian spire szukam od 3 lat w szkółkach i nie udało mi się znaleźć. W sklepie online znalazłam tylko 20 cm co mnie zniechęciło, bo ona wolno rośnie. Czy możesz mi napisać na priv gdzie można znaleźć większe? Tak zrozumiałam przynajmniej, że masz na oku miejsce gdzie można zamówić.

A skąd jesteś, Olu (GingerO)? Bo ja kupiłam stacjonarnie, zachodnia strona Warszawy. Ładna duża i gęsta.
Tess 20:05, 22 lis 2024

Anda napisał(a)

Śniegowiec bezproblemowo rośnie w glebie gliniastej

Co do tego rodzaju parocji, to trudno określić. Zależy od pokroju danej rośliny. One z tej nóżki wypuszczają bardzo dużo raczej cienkich gałązek idących prosto do góry. Musiałabyś poczekać aż one urosną i zgrubieją, czyli parę lat. Potem wybrać te najgrubsze, a resztę wyciąć. Teraz ważne jest, żeby krzew dobrze się ukorzenił, czyli w kolejnych latach miał dużo liści karmiących korzenie

Gdybyś kupiła parocję gatunek, to tutaj miałabyś większe pole do popisu. Parocje bardzo dobrze znoszą cięcie i można z nich robić nawet niwaki.

Dzięki, Ewo Przeniosłam się do Twojego wątku