Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Gruszka_na_w... 20:50, 22 gru 2024

Jakiś botanik wypowiadał się ostatnio w audycji radiowej poświęconej tym wysokim, jak na grudzień, temperaturom. Twierdził, że o tej porze roku są one dla roślin obojętne, bo sygnałem do ruszenia wegetacji jest nie tylko ciepło, ale i długość dnia. Większym problemem są wysokie temperatury w lutym, bo wtedy więcej jest światła dziennego i rośliny mogą zbyt wcześnie wystartować.
Wiola ma rację z tym potencjalnym wysypem szkodników. Niskie temperatury bardzo skutecznie ograniczają ich populację, a ich na horyzoncie nie widać.
Judith, grudniowy ogród wygląda przepięknie. Wciąż ma się ochotę w nim być.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margo2 19:04, 27 gru 2024

Podobno po 10 stycznia ma troszeczkę przymrozić.
Zgadzam sie w całej rozciągłości z wypowiedzią Hani.
Na razie nie mamy co się bać. wegetacja rusza powoli.
Gorzej będzie za miesiąc.
sylwia_slomc... 21:16, 28 gru 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jakiś botanik wypowiadał się ostatnio w audycji radiowej poświęconej tym wysokim, jak na grudzień, temperaturom. Twierdził, że o tej porze roku są one dla roślin obojętne, bo sygnałem do ruszenia wegetacji jest nie tylko ciepło, ale i długość dnia. Większym problemem są wysokie temperatury w lutym, bo wtedy więcej jest światła dziennego i rośliny mogą zbyt wcześnie wystartować.
Wiola ma rację z tym potencjalnym wysypem szkodników. Niskie temperatury bardzo skutecznie ograniczają ich populację, a ich na horyzoncie nie widać.
Judith, grudniowy ogród wygląda przepięknie. Wciąż ma się ochotę w nim być.

No u nas w ogrodzie wegetacja ruszyła zdecydowanie głównie na niektórych drzewach i krzewach. Klon red sunset szykował się z pączkami do kwitnienia, zakwitły jagody kamczackie, leszczynom i porzeczkom paki przybrały na masie. A i jeszcze rodkom i azaliom też w szybkim tempie przybierały. Więc wypowiedź tego botanika nie u wszystkich się sprawdzi. Liczę, że te przymrozki teraz trochę przystopują te zapędy. Jeszcze ciemierniki cuchnące już tuż przed kwitnieniem, dziś zmroziło, mam nadzieję, że nie na amen.
Judith 12:44, 03 sty 2025

Nagle i niespodziewanie

Gruszka_na_w... 20:48, 03 sty 2025

U mnie widoki podobne. Też z zaskoczenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 21:04, 03 sty 2025

U nas podobnie
Magara 22:38, 03 sty 2025

Eeee, no jakby styczeń jest
Judith 11:15, 05 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie widoki podobne. Też z zaskoczenia.

Jest lekki mrozik, warstewka śniegu trzyma się dobrze juz 3 dzień . Wczoraj wyszło słońce pierwszy raz od dawna, a na przechadzce spotkałam tylu ludzi, ilu nie widziałam od dawna w mojej okolicy . Wszyscy jesteśmy spragnieni słońca .
Judith 11:16, 05 sty 2025

Basieksp napisał(a)
U nas podobnie

Cudnie, prawda?
Judith 11:18, 05 sty 2025

Magara napisał(a)
Eeee, no jakby styczeń jest

No niby jest, ale zima w styczniu (a właściwie zima w ogóle) to nie jest obecnie częste zjawisko w moim regionie .