Judith
11:17, 01 gru 2024
Magarko, jedyną osoba, która odpowie Ci właściwie na to pytanie jest lekarz lub wykwalifikowany trener.
Ja mogę powiedzieć wyłącznie o kwestiach ogólnie znanych i oklepanych prawdach potwierdzonych doświadczeniem wielu pokoleń: ruch to zdrowie. Jaki ruch i dla jakiego serca - tu już potrzeba spersonalizowanych rad.
I mogę jeszcze powiedzieć, że mój małżonek zmagający się od zawsze z nadciśnieniem poprawił swoje wyniki (ćwiczy od około roku), a lekarz kardiolog stwierdził, że bardzo możliwe, że będzie mógł za jakiś czas odstawić leki. Podkreślam, że to dotyczy małżonka szanownego i w żaden sposób nie uogólniam tego na każdą osobę z nadciśnieniem.
Jak napisałam - mus zapytać kogoś, kto ma stosowną i dogłębną wiedzę na ten temat (nie z internetu i nie z jednostkowych doświadczeń).
Co do pomiaru tętna przez bieżnię - jak ona dokonuje pomiaru? Czy poprzez czujniki w uchwytach? Jeśli tak, to trzeba ręce trzymać cały czas na uchwytach, by odczyt był prawdziwy.
Czy Twoja opaska ma możliwość pomiaru tętna? Jeśli tak, może spróbuj z niej niech to odczytać. Twoje wskazania - w ogólnym spojrzeniu - są normalne zważywszy tempo i kondycję, które masz. Z czasem, gdy serce będzie wytrenowane, tętno nie rośnie mocno nawet przy intensywnym treningu. Taka sytuacja z życia wzięta: kanapowiec zmuszony biec do tramwaju ledwo żyje, gdy już wsiądzie, a czlowiek aktywny fizycznie nawet się nie zasapie .