Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 12:14, 27 kwi 2025

Kasya napisał(a)

A nie mialas przymrozku ?

Nie, zresztą u mnie nie było mrozów w prognozach. Ale na pelargonie zerknęłam rano .
Ja mam dobry miernik czasu na pelargonie - gdy sąsiadka wystawia swoje na parapet, wiem, że już można . A ma jakąś starą odmianę, która bajecznie kwitnie, zimuje w garażu.
Eupraksja 18:51, 27 kwi 2025

Judith, przyszłam z rewizytą i oglądam Twój ogród z wielką przyjemnością, bo przypomniał mi mój poprzedni - też miałam z premedytacją rabaty prostokątne i kwadratowe, ale obsadzane już swobodnie ☺️ Bardzo świadomie i celowo na przekór trendowi falistych linii Tylko u Ciebie do tego jeszcze piękne duże drzewa! Są wszystkie piętra i przenika się swoboda z dyscypliną, pięknie to wygląda!
Joann 20:12, 27 kwi 2025

Judith, trawnik u Ciebie zieloniutki, połączenie z drzewami- ideał jak dla mnie
Ceny rosną niestety, dobrze, że jesteśmy na etapie przyjemności, zachcianek, a nie zakładania całego ogrodu. Ja dziele się z koleżankami wszystkim, czym mogę, bo wiem, jak darowane roślinki cieszą przy tych cenach. Zwłaszcza, jak ktoś zakłada ogród.
mrokasia 20:21, 27 kwi 2025

Judith, faktycznie, możesz cieszyć się swoim trawnikiem . W połączeniu z drzewami wygląda to super.
Nie lubisz sadzenia??? A co lubisz najbardziej robić w ogrodzie? Oprócz omiatania .
Judith 20:55, 27 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)
Judith, przyszłam z rewizytą i oglądam Twój ogród z wielką przyjemnością, bo przypomniał mi mój poprzedni - też miałam z premedytacją rabaty prostokątne i kwadratowe, ale obsadzane już swobodnie ☺️ Bardzo świadomie i celowo na przekór trendowi falistych linii Tylko u Ciebie do tego jeszcze piękne duże drzewa! Są wszystkie piętra i przenika się swoboda z dyscypliną, pięknie to wygląda!

Cześć Ewo
Dziękuję za dobre słowo .
Proste linie mam w dwóch częściach ogrodu, w jednej mam koła i półkola .
Judith 21:41, 27 kwi 2025

Joann napisał(a)
Judith, trawnik u Ciebie zieloniutki, połączenie z drzewami- ideał jak dla mnie
Ceny rosną niestety, dobrze, że jesteśmy na etapie przyjemności, zachcianek, a nie zakładania całego ogrodu. Ja dziele się z koleżankami wszystkim, czym mogę, bo wiem, jak darowane roślinki cieszą przy tych cenach. Zwłaszcza, jak ktoś zakłada ogród.

Ja mam wrażenie, że wciąż jestem na etapie zakładania ogrodu . Wciąż dosadzam coś na łysawych rabatach stworzonych lata temu .
Judith 22:04, 27 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Judith, faktycznie, możesz cieszyć się swoim trawnikiem . W połączeniu z drzewami wygląda to super.
Nie lubisz sadzenia??? A co lubisz najbardziej robić w ogrodzie? Oprócz omiatania .

No nie lubię . Z każdego dołka mus usunąć piach, namieszać stosownej ziemi z dobrociami, piach jakoś zutylizować… Nie jest zabawnie .
Najbardziej lubię organizację przestrzeni, planowanie, wyznaczanie linii rabat i innych obszarów. No i chodzić po ogrodzie i knuć, co by tu jeszcze zorganizować .
Mary 22:41, 27 kwi 2025

Judith napisał(a)
Dziewczyny, odpowiem zbiorczo .
Mnie nie tyle zbulwersowała cena wczorajsza (ceny są jakie są i same/sami decydujemy czy chcemy tyle zapłacić). Mnie zbulwersował ponad 50 procentowy wzrost ceny tych samych sadzonek w czasie kilku tygodni.
A dlaczego Anabelki? - bo to hortensje, które dobrze znoszą brak deszczu, o czym przekonałam się w ostatnich latach . U mnie mają cienistą miejscówkę, gdy omdleją z upału czy braku wody, po podlaniu bez strat wracają do formy i wcale tego podlewania nie potrzebują często .

EDIT: dzielić Anabelek nie odważyłabym się . Sukcesy na tym polu mam tylko w temacie traw i żurawek .

Nie masz jakiegoś bocznego odrostu, które można odciąć bez wykopywania?
Magara 23:09, 27 kwi 2025

Kasya napisał(a)

No i wykupilas

No aż sprawdziłam Jeszcze 360 sztuk zawilców mrokaskowych do wzięcia jest, nie bujaj
Kasya 01:58, 28 kwi 2025

Judith napisał(a)

No nie lubię . Z każdego dołka mus usunąć piach, namieszać stosownej ziemi z dobrociami, piach jakoś zutylizować… Nie jest zabawnie .
Najbardziej lubię organizację przestrzeni, planowanie, wyznaczanie linii rabat i innych obszarów. No i chodzić po ogrodzie i knuć, co by tu jeszcze zorganizować .

Obchod ja tez lubie najbardziej