Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Agatorek 22:50, 05 wrz 2022

Judith napisał(a)
Na hortensji bukietowej wciąż pojawiają się nowe kwiaty .
Ten kolor jest nieziemski! Rdest Black Field też zachwyca, choć jeszcze maluch (kolejna inspiracja od Wioli ).

A to nie jest przypadkiem hortensja ogrodowa? .

Kolor cudowny ❤️
Gruszka_na_w... 22:51, 05 wrz 2022

Zbiornik na deszczówkę z pewnością się przyda.
A co Ci w rozchodnikach wcześniej przeszkadzało? Lubię je za stopniową zmianę barw. Świetnie się dostrajają do jesiennych przebarwień.
Trawiaste wąsy odcinam wraz z kancikowaniem. Szybciej idzie niż tymi nożycami. W nożu do kancików, oprócz gatunku stali, ważne jest wyważenie i wielkość półksiężyca oraz szerokość tego wywinięcia w górnej części. Mój ma te proporcje OK, a u zaprzyjaźnionej ogrodniczki półksiężyc jest za drobny i w czasie nacisku stopą dokonuje omsknięcia na boki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 22:53, 05 wrz 2022

Agatorek napisał(a)

A to nie jest przypadkiem hortensja ogrodowa? .

Kolor cudowny ❤️

No pewnie, ze ogrodowa . Co ja piszę, co ja piszę!
Judith 23:01, 05 wrz 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zbiornik na deszczówkę z pewnością się przyda.
A co Ci w rozchodnikach wcześniej przeszkadzało? Lubię je za stopniową zmianę barw. Świetnie się dostrajają do jesiennych przebarwień.
Trawiaste wąsy odcinam wraz z kancikowaniem. Szybciej idzie niż tymi nożycami. W nożu do kancików, oprócz gatunku stali, ważne jest wyważenie i wielkość półksiężyca oraz szerokość tego wywinięcia w górnej części. Mój ma te proporcje OK, a u zaprzyjaźnionej ogrodniczki półksiężyc jest za drobny i w czasie nacisku stopą dokonuje omsknięcia na boki.

Ja z mojego półksiężyca jestem bardzo zadowolona, choć wybierając go nie miałam pojęcia czym - poza wytrzymałością stali - sie kierować . Traf!
Co do rozchodnikow... Hmm... Takie jakieś chyba skojarzenia z dzieciństwa z obleśną roślinka doniczkową u ciotki - grube skórzaste liście budziły moja niechęć i tak jakos brzydziły... Dlaczego? - nie pamietam albo nie zdaję sobie sprawy . No i ta niechęć przeszła na rozchodniki, ale z czasem sie do nich przekonałam dzięki późnemu kwitnieniu i kolorowi na rabatach . Ale tych małych zadarniających nadal nie lubię .
Gruszka_na_w... 23:06, 05 wrz 2022

Te małe zyskują po posadzeniu w efektownych donicach. Potrzebują należytego wyeksponowania. Na rabatach trudno im znaleźć sensowne miejsce.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 23:10, 05 wrz 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Te małe zyskują po posadzeniu w efektownych donicach. Potrzebują należytego wyeksponowania. Na rabatach trudno im znaleźć sensowne miejsce.

Mówię im zdecydowane nie .
Mirka 23:27, 05 wrz 2022

Judith napisał(a)
Mówię im zdecydowane nie .

Hania dobrze pisze muszą mieć fajne miejsce. Ja miałam takiego bordowego rozchodnika posadzonego do konewki fanie się zwieszał i pięknie kwitł ale jakoś się tam mrówki zadomowiły i przepadł.
Jak znajdę zdjęcie to pokarze.
Martka 09:08, 06 wrz 2022

Judith, oby deszczówki było jak najwiecej! Świetny zakup.
Piękna ta hortensja ogrodowa!
Co do rozchodników, miałam dokładnie takie same odczucia i doświadczenia! Z jedną różnicą, nadal ich nie mam, gdyż … nie mogę się zdecydować na odmianę to raz, a po drugie obawiam się, bo opuchlaki je lubią. Oba powody nie są wystarczającym tłumaczeniem
Szukam StarDust!
DariaB 12:15, 06 wrz 2022

Judith życzę beczki pełnej deszczówki Skoro jesteś tak zadowolona ze swojego półksiężyca to może podzielisz się informacją o producencie?
Ja rozchodniki lubię bardzo

Marta ja nie słyszałam, żeby opuchlaki lubiły rozchodniki, myślałam, że w rodkach gustują.
Martka 12:18, 06 wrz 2022

Dario, one nie mają krótkiej karty…
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies