Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 23:23, 09 sty 2023

LIDKA napisał(a)

Kasia odradzam to zapisywanie. Wyniknie z tego ból głowy. Jak nie Twój to eMa.

Jak pisałam - ogród to drogie hobby .
Ja z grubsza mam świadomość, ile wydaliśmy na ogród w zeszłym sezonie - na rośliny, korę, nawozy, narzędzia, drewno i narzędzia do jego obróbki, betony, płytki, kostkę, zbiornik na deszczówkę u masę innych rzeczy, których nie jestem w stanie teraz wymienić Ale to wydatki w większości zaplanowane, ujęte w budżecie domowym. Oboje przyjmujemy do wiadomości, ze ogród kosztuje.
O sumowaniu myślałam w celach poznawczych, niż jakichkolwiek innych, a inspiracją było wykazanie realności kwoty 200 tysięcy i wpis Szymki . Ale po mamyśle stwierdzam, ze nie mam potrzeby robienia tego .
Szymka 23:29, 09 sty 2023

LIDKA napisał(a)

Kasia odradzam to zapisywanie. Wyniknie z tego ból głowy. Jak nie Twój to eMa.

Ha ha . W dziwnym ale też ciekawym kierunku poszła ta dyskusja
Ja od dawna wiem,że za dużo wydaję na rośliny i działkę. Czasy idą ciężkie więc będę musiała się bliżej przyjrzeć swojemu budżetowi. Stąd moja potrzeba sprawdzenia ile tak na prawdę wydaję na ogród. Roślin mam tyle,że będę miała co robić nawet jak wprowadzę znaczne cięcia budżetowe .

PS. Właśnie zapłaciłam za dalie 200 zł Takie te moje cięcia budżetowe

Edit: Ale z drugiej strony lepiej wydawać na kwiatki niż na glonojady i nocniki

Judith 23:34, 09 sty 2023

Szymka napisał(a)

Ja od dawna wiem,że za dużo wydaję na rośliny i działkę. Czasy idą ciężkie więc będę musiała się bliżej przyjrzeć swojemu budżetowi. Stąd moja potrzeba sprawdzenia ile tak na prawdę wydaję na ogród. Roślin mam tyle,że będę miała co robić nawet jak wprowadzę znaczne cięcia budżetowe .

No jakie cięcia? Jeszcze nie wiesz czy są konieczne . Przecież dopiero zamierzasz sue przyjrzeć budżetowi
Rojodziejowa 23:54, 09 sty 2023

Szymka napisał(a)

Edit: Ale z drugiej strony lepiej wydawać na kwiatki niż na glonojady i nocniki

Szymka za to byś nawet pół glonojada nie zrobiła
ElzbietaFranka 00:33, 10 sty 2023

Robienie ogrodu od podstaw to nie lada wydatek. Na szczęście kwotowo rozkłada się to na kilka lat. Każdy ogród ma inną wycenę. Jak planujemy ogród i urządzamy ogród przynajmniej tutaj na tym forum sądzimy małe rośliny więc są dużo tańsze zbiegiem lat wszystko rośnie i jest inna wycena dużo wyższa.
Mój eM mówi, że ogród to skarbonka bez dna nie licząc pracy.

Któraś napisala, że działka z domem i ładnym ogrodem trudno sprzedać. Nie zgodzę się.
Miałam chętnych, ale za żadne pieniądze bym niesprzedała. Po pierwsze znowu bym musiała od początku może inaczej, ale wszystko sadzić.
Chce mieć już spokój jak mam tak mam, ale to mój projekt, moje rośliny.

Ogrodnik to nazwa od ogrodu.
Rolnik to nazwa uprawiającego rolę (ziemię).
Każda z nas ma ogród więc jesteśmy ogrodniczkami hobbystkami.
Kordina 00:36, 10 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Może chociaż ćwierć? Byłoby oryginalnie
MartaCho 08:31, 10 sty 2023

Kordina napisał(a)

Wyobraźnia działa Byłaby Krzywousta
olciamanolcia 09:04, 10 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Ale w całości wystarczyłoby na brwi a’la Spock z Star Treka
Judith 09:55, 10 sty 2023

Kordina napisał(a)

Na ćwierć tez nie wystarczy i to nie tylko glonojada, ale nawet na zwykłą korektę kształtu .
A szkoda, bo w przypadku asymetrii ust wystarczy zrobić tylko ćwierć .
Mgduska 10:12, 10 sty 2023

Szkoda, że Juzia nie rozwinęła swojej myśli.
Wartościowanie posiadaczy ogrodów pewnie nie ma sensu, a jednak mam wrażenie, że tu obracamy się pośród osób kochających swój ogród, a nawet kochających swoje rośliny. I to jest zapewne inny typ, niż gość, który płaci ogromne pieniądze za "coś", co nie wie jak się nazywa, za gotowy zestaw "cosiów", którym zapełni przestrzeń otaczającą dom. Nie wartościuję, stwierdzam tylko, że to inny typ, niż ogrodniczka pochylająca się nad każdą roślinką z miłością, znająca ją z imienia i nazwiska i z historii, jaka sprowadziła ją do jej ogrodu
Trzymajmy tylko kciuki, żeby właściciele ogrodu chociaż chcieli pokochać swoje ogrody, bo z tej miłości może wyniknąć wiele dobrego.