Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

April 09:47, 08 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Cieszę się, że podobało Ci się Rozdzielenie.
Warto obejrzeć Kalifat, Shtisel, Faudę.
Jeśli się kiedyś zachwycało Rodziną Soprano, to polecam zerknąć na Lilyhammer.
Ze skandynawskich seriali klasyk, czyli Most nad Sundem, dobry jest Kasztanowy ludzik, Forbrydelsen, duński Borgen (Rząd) i kontynuacja, czyli Rząd. Królestwo, władza i chwała, The Valhalla Murders
Dobre seriale wyprodukowali tez Islandczycy- Trapped (W pułapce) i Entrapped (W pułapce zbrodni).
Orange is the new black - siedem sezonów ze świetnymi rolami kobiecymi.
Fiński Karppi.
Z takich cieplejszych klimatów- wart obejrzenia jest Gosta (nad o dwie kreseczki).

Ted Lasso jest na mojej liście, ale wciąż czekam na jego dostępność.

Haniu, mamy podobny gust filmowy
Fauda chyba najbardziej mi się podobała i Karppi
MartaCho 10:49, 08 mar 2023

A czy widziałyście może komedię Samce Alfa? Obejrzeliśmy z mężem ostatnio- polecam!

Rząd też nam się bardzo podobał.
Polecam również Sukcesję.
Judith 11:03, 08 mar 2023

To ja jeszcze dorzucę (bo właśnie mi się przypomniało ) serial francuski "Gdzie jest mój agent".
Ale polecam wyłącznie oryginalną francuską wersję - świetna!
Polskiej wersji nie widziałam i nie zamierzam, bo lepsza nie może być (a sądząc po zwiastunach to wręcz kicha niemożliwa ) i nie chcę sobie psuć wrażenia .
April 11:05, 08 mar 2023

Gdzie jest mój agent- próbowałam w polskiej wersji i nie dałam rady. Masakra
Judith 11:09, 08 mar 2023

April napisał(a)
Gdzie jest mój agent- próbowałam w polskiej wersji i nie dałam rady. Masakra

Mam wrażenie (sądząc po zwiastunach), że polska wersja to taki przaśny sitcom.
Oryginalny serial to w ogóle nie jest komedia (że o przaśności nie wspomnę), choć zabawnych sytuacji jest owszem sporo.
DariaB 11:26, 08 mar 2023

Dorzucę od siebie jeszcze, jak ktoś lubi sitcomy takie na rozluźnienie to polecam The Office w wersji amerykańskiej z kryminalnych bardzo dobry jest Line of duty, na Netfixie jest tylko 5 sezonów, brakuje 6 finałowego.
Agatorek 13:44, 08 mar 2023

Judith napisał(a)

Aniu - Wikingowe zaliczeni w całości (choć ostatnie sezony nie zachwycały...)

Mam takie wrażenie, że ostatnie sezony zazwyczaj nie zachwycają. Dotyczy to właśnie wymienionych Wikingów, Gry o Tron, czy Dr House’a.

Podobał mi się też serial Homeland, a także Yellowstone. I kilka innych .
Gruszka_na_w... 13:53, 08 mar 2023

Judith napisał(a)
To ja jeszcze dorzucę (bo właśnie mi się przypomniało ) serial francuski "Gdzie jest mój agent".
Ale polecam wyłącznie oryginalną francuską wersję - świetna!
Polskiej wersji nie widziałam i nie zamierzam, bo lepsza nie może być (a sądząc po zwiastunach to wręcz kicha niemożliwa ) i nie chcę sobie psuć wrażenia .

Francuską wersją się zachwyciłam. Wspaniałe aktorstwo. Polska mnie rozczarowała po 20 minutach. Nie oglądałaś Rodziny Soprano? To chyba nr 1 na mojej liście. Perełka.
Z seriali francuskich godna polecenia jest Marcella.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:54, 08 mar 2023

Agatorek napisał(a)

Mam takie wrażenie, że ostatnie sezony zazwyczaj nie zachwycają. Dotyczy to właśnie wymienionych Wikingów, Gry o Tron, czy Dr House’a.

Podobał mi się też serial Homeland, a także Yellowstone. I kilka innych .

Homeland świetny!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 14:02, 08 mar 2023

1988 też oglądałam. Ciekawe czy będzie druga seria. Całkiem fajny choć mojego męża nie zaciekawił.

A Wikingowie faktycznie (już nie chciałam tego pisać żeby cię nie zniechęcić) ostatnie 2 serie nas znudziły. Po śmierci Ragnara to już nie było to. Spróbuj ten Upadek Królestwa - podobne klimaty.