Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Wiaan 10:28, 29 mar 2023

Makao napisał(a)

Bo wg wizji mego małża (kiedyś) ogród to trawnik i tuje. Żadnych kwiatów i innych róslin. Musiałam wypraszać każdy kawałek rabat a czasem robić je po kryjomu. Rośliny też kupowałam w tajemnicy. Udawało mi się jakoś je przemycać i wmawiać że dostałam. Trochę to trwało (ze 13 lat) a jak zauważył że to nawet wygląda i że nie wygra z moimi marzeniami to ustąpił gdy przekopywałam sama kolejny połać trawy by zrobić kolejną wyproszoną rabatę. Pamietam to jak dziś gdy podszedł i zapytał czy pomóc.
I choć wciąż rabaty były minimalnymi paskami to i tak się bardzo cieszyłam.

Potem to poszło już szybciej. Z sezonu na sezon coraz bardziej się interesował. Czasami pojechał ze mną na zakupy do ogrodniczego zobaczyć co i jak.
Gdy trafiłam na ogrodowisko to trochę go to irytowało bo znowu za dużo zaczęłam wymagać i kombinować.

W końcu jednak i w tym temacie odpuścił.

Teraz to już małż jest wciągnięty w ten ogród na maksa i uzależniony od pracy w nim bardziej niż ja. Razem omawiamy co jeszcze zmienić.
Tak jest mi o wiele łatwiej.

Łatwo nie miałam ale wywalczyłam swoje marzenie o ogrodzie. Dlatego teraz jestem z niego taka dumna

Ania u mnie jest dokładnie tak samo z małą różnicą - trwało to krócej bo jakieś 3 lata zanim mężuś poczuł klimat
MartaCho 10:48, 29 mar 2023

Mój nadal nie czuje niestety, albo i stety, bo sobie działam bez ględzenia jego nad uchem

Zawsze podkreśla, że on tylko za trawnik jest odpowiedzialny, ale jak pytam, czy za usuwanie darni w związku z tym też, to już kręci nosem
Makao 10:58, 29 mar 2023

Cierpliwości życzę i wytrwałości
Gruszka_na_w... 20:33, 29 mar 2023

Zdolniacha z tego Twojego Ema. Bardzo lubię jego dokładność w pracy i troskę o najdrobniejsze szczegóły plus niesamowity porządek w miejscu robót. Dla mnie to niedościgniony wzór. Ma chłop sporo cierpliwości. Swoją drogą, to on chyba przyjął za swoją Twoją dewizę, że sprząta się, kiedy jest czysto.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 16:25, 30 mar 2023

Dziękuje, Haniu .
Z tym sprzątaniem .to raczej ja od małżonka przejęłam .
Judith 16:27, 30 mar 2023

Przyszła moja ŚŚ… Taki krzywulec… Muszę ją na ukos do zimi wrazić, psiakostka…
Wiolka5_7 16:30, 30 mar 2023

Ale ładny ma pokrój
mrokasia 16:34, 30 mar 2023

Biedulka . Ale posadzisz pod kątem i nikt się nie zorientuje .
Spora jest. Ile ma wzrostu?
Rojodziejowa 16:38, 30 mar 2023

O jaka duża! I bardzo fajny pokrój - tak jak pisze Wiola
Judith 16:55, 30 mar 2023

Czyli się nie przejmować? Będzie git?
Chyba 150 cm zamawiałam…