Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Makao 22:08, 17 lip 2023

Super.
Przyślij go do mnie
Gruszka_na_w... 22:58, 17 lip 2023

Oj, jak dobrze, że popadało. Odpada stanie z wężem.
Uschnięty trawnik wygląda szaro, ale wciąż żyje. Po deszczu bardzo szybko się zregeneruje. Najważniejsze, że to co cenne, czyli rośliny na rabatach, masz w dobrej kondycji.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:31, 17 lip 2023

Judith, super że popadało
Trawnik pewnie, że odżyje, ale rozumiem Twój dyskomfort, że szarzyzną jest
U nas to nawet ulewa dziś była Nie miałam czasu pójść zobaczyć jakie straty, ale obiecuję, że wezmę wszystkie na klatę bo porządny deszcz był potrzebny
Judith 14:29, 20 lip 2023

Popadało, ogród jakby nieco mniej szary. Do tego drobny deszczyk jeszcze był dwukrotnie. Ale zapał do roboty ogrodowej jakoś mi minął, hmm...

Nwermajd, będę sadzić cisy i, psia kostka, zapomniałam, jakie mlimli im przygotować. Wiem, że ziemia zasadowa. Dolomit można dodać? Kory nieco można?
Pomożecie?
Gruszka_na_w... 15:08, 20 lip 2023

Znalazłam porady Toszki
"Ziemia pod cisy standardowo - obornika przekompostowanego dużo, kory też i mączki bazaltowej plus dolomit (kompost mile widziany). Głęboko i szeroko przekopane starannie ze swoją ziemią. Cisy po posadzeniu muszą być przez min. pierwszy rok regularnie obficie podlewane raz w tygodniu (po kilka kubłów na krzak) i cieniowane."

"niech ci do głowy nie przyjdzie nawożenie ich w tym roku. Jedynie możesz podlać je jeszcze raz korzonkiem. Pierwsze dwa lata korzenią się i to o korzenie dbamy. A cis ma olbrzymi system korzeniowy i to dzięki niemu jest taki żywotny."

Korzonek to nawóz z serii Magiczna siła. W nazwie ma nawóz startowy i zawiera bardzo dużo fosforu stymulującego rozwój drobnych korzonków odżywiających roślinę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 15:10, 20 lip 2023

Haniu, bardzo Ci dziękuję .
Gruszka_na_w... 15:12, 20 lip 2023

Judith napisał(a)
Haniu, bardzo Ci dziękuję .

Dopisałam do poprzedniego postu.
anuska2507 15:14, 20 lip 2023

Wklejam także rady Toszki i Mazana - ale tu jest trochę więcej do poczytania.
Ja wg tych rad dawałam pod cisy po garści superfosfatu wzbogaconego, żeby się lepiej ukorzeniały.
I trzeba uważać, żeby nie posadzić za głęboko, bo tego nie lubią
Judith 20:07, 20 lip 2023

anuska2507 napisał(a)
Wklejam także rady Toszki i Mazana - ale tu jest trochę więcej do poczytania.
Ja wg tych rad dawałam pod cisy po garści superfosfatu wzbogaconego, żeby się lepiej ukorzeniały.
I trzeba uważać, żeby nie posadzić za głęboko, bo tego nie lubią

Aniu, dziękuję
Judith 20:09, 20 lip 2023

W miarę świeżo się zrobiło w ogrodzie, to nieco pocykałam wieczorową porą