Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Magara 00:42, 21 lip 2023

Hakonki masz wypasione
I chyba jesteś jedyną znaną mi ogrodniczką z tolerancją na czerwone Liczę, że się zarażę
Kasya 05:40, 21 lip 2023

mrokasia napisał(a)
Ja muszę opitolić swojego jaśminowca. Oszalał kompletnie i wyrósł na 3 m wzwyż i wszerz. Powinnam była zrobić to wcześniej ale nie miałam czasu ani chęci.
Fajne te Twoje widoczki .

O właśnie, ja tez
Ty masz aureusa ?
mrokasia 07:47, 21 lip 2023

Kasya napisał(a)

O właśnie, ja tez
Ty masz aureusa ?

Mam aureusy ale one małe (a mogłyby być właśnie większe ). Ten to zwyklak, zielony, kwitnie ładnie ale nie pachnie niestety.
Judith 08:46, 21 lip 2023

Alicja, dziękuję . Ja się przymierzam jeszcze do kaliny . Ale się bojam, bo kiedyś ją przycięłam mocno i nie zakwitła w następnym sezonie...

TAR, to gipsówka, przy czym tylko pojedyncze kwiatuszki są rozwinięte, reszta tworzy taką chmurkę pąków . Dziękuję za dobre słowo .

Haniu, no właśnie - czerwone akcenty są energetycznie . Dlatego mnie dziwi skąd niechęć do czerwonego...?
Psina niby jest na drugim planie, ale nie znalazł się tam przypadkowo . Gdy robię zdjęcie, a gość jest w pobliżu to go wołam, żeby mi ładnie się w zdjęcie wkomponował . No... tak, że ten .

Mrokasia, przycinanie krzewów tez nie należy do moich ulubionych zajęć . Ale 3-metrowy jaśminowiec jak dla mnie brzmi dobrze .

Magda, pomiziany . Dziękuję Ogród trochę odżył po ostatnim deszczu .

Ania, ja tam u Ciebie zapuszczonego ogrodu nie widziałam . Do kompleksów absolutnie nie ma powodu. Remont się skończy to ogarniesz to co Ci zgrzyta. Albo w przyszłym sezonie. Za to będzie nowa elewacja i okna (że o łukach nie wspomnę )

Daga, tolerancja to za mało powiedziane . Ja bardzo lubię czerwień . Mnie zastanawia z kolei skąd u Was niechęć do niej?
Anda 08:58, 21 lip 2023

Judith napisał(a)

Musiałam powtórzyć Bardzo ładnie to wszystko gra Kapka czerwieni pasuje jak ulał. Spokój i energia idą w parze jak widać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 11:56, 21 lip 2023

Anda napisał(a)

Musiałam powtórzyć Bardzo ładnie to wszystko gra Kapka czerwieni pasuje jak ulał. Spokój i energia idą w parze jak widać.

Anda, dziękuję .
Pamiętam jeden z Twoich pierwszych wpisów u mnie, który mnie zaskoczył i dodał ogrodowej pewności siebie - że nie widać u mnie braku umiejętności komponowania . Uczę się komponowania cały czas, a tamten Twój wpis sprawił, że moja odwaga ogrodowa wzrosła .
DariaB 13:10, 21 lip 2023

Judith u mnie odmianowe jeżówki mają się świetnie, nie zanikają. Zwyklaki w tym roku wysiały mi się na potęgę, widzę, że jesteś fanką jeżówek, zdradzę Ci sekret, ja też Hakonki masz przecudne! Trawnik, jak to trawnik, najdroższa roślina w ogrodzie
Judith 13:39, 21 lip 2023

DariaB napisał(a)
Judith u mnie odmianowe jeżówki mają się świetnie, nie zanikają. Zwyklaki w tym roku wysiały mi się na potęgę, widzę, że jesteś fanką jeżówek, zdradzę Ci sekret, ja też Hakonki masz przecudne! Trawnik, jak to trawnik, najdroższa roślina w ogrodzie

Mówiąc szczerze nie postrzegam trawnika jako najdroższej rośliny. Z wydatków z nim związanych to nawóz (tak jak i w przypadku innych roślin) i wypożyczenie wertykulatora raz w roku - koszt niewielki. Inne prace to koszenie, które w tym roku było 2 razy z uwagi na suszę i oprysk na chwasty, który - odkąd mieszkamy (9 lat) - był 2 razy. Nie podlewam trawnika z założenia, więc ten koszt odpada, choć ja nie podlewam ze względu na oszczędzanie wody, a nie pieniędzy.

Jestem fanką jeżówek, jeszcze jak! . Właśnie knuję jakie i gdzie jeszcze mogę posadzić, a wybór mam niewielki, bo na większości rabat jest cień lub półcień .
Hakonki rozkręcały się ze 2, może 3 lata, a potem buchnęły .
DariaB 15:25, 21 lip 2023

Judith napisał(a)

Mówiąc szczerze nie postrzegam trawnika jako najdroższej rośliny. Z wydatków z nim związanych to nawóz (tak jak i w przypadku innych roślin) i wypożyczenie wertykulatora raz w roku - koszt niewielki. Inne prace to koszenie, które w tym roku było 2 razy z uwagi na suszę i oprysk na chwasty, który - odkąd mieszkamy (9 lat) - był 2 razy. Nie podlewam trawnika z założenia, więc ten koszt odpada, choć ja nie podlewam ze względu na oszczędzanie wody, a nie pieniędzy.

Jestem fanką jeżówek, jeszcze jak! . Właśnie knuję jakie i gdzie jeszcze mogę posadzić, a wybór mam niewielki, bo na większości rabat jest cień lub półcień .
Hakonki rozkręcały się ze 2, może 3 lata, a potem buchnęły .

No z tym trawnikiem to chodziło mi o to, że żeby był idealby to wymaga nakładów finansowych, i sama napisałaś, że nie podlewasz z założenie, a gdybyś chciała podlewać i mieć go w idealnym stanie to byłaby to kosztowna impreza. Ja mam pogląd podobny do Twojego, nie podlewam trawnika z wyboru.
Judith 15:27, 21 lip 2023

Dziewczyny, co jest mojej Gience???