Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 13:36, 14 lip 2023

Magara napisał(a)
Judith, te zwyklaki jeżówkowe, które z założenia nie zanikają i się wysiewają, sprzedający opisują jako "magnus" (te różowe). Sadzonki są tanie. Jakieś 5-7 zł za doniczkę. Białe podobnie (jako "white swan" kupowałam). Takie moje obserwacje
Ale oczywiście te ceny to nie teraz, bo teraz jest czas jeżówek więc i ceny w górę

Od razu wyhaczyłam te magnusy . Znalazłam po 16 zeta. Się zobaczy
Dziękuje za info
Judith 13:38, 14 lip 2023

Gosialuk napisał(a)
Jezówki te bezodmianowe z nasion na 100% się udają. Jak chcesz wyślę ci nasiona lub siewki. Nasiona wystarczy rozsypać na wolny skrawek ziemi i na wiosnę się pojawią. Oczywiście w późniejszym terminie, bo i nasion jeszcze nie mam, a siewki w tych upałach padną po drodze.

Aaaa, to jak wystarczy na ziemię sypnąć, to jest szansa . Ja nie ogarniam wysiewu do doniczek .
Dziękuję za propozycję, ale nie będę Cię fatygować, nasiona kupię i - skoro to takie łatwe - sypnę i zobaczę, co się wydarzy .
Gruszka_na_w... 13:56, 14 lip 2023

Pięknie się rozrosły rośliny na tych nowych rabatach. Sesleria utworzyła całkiem pokaźne kępy. Stipę możesz delikatnie oczyścić z nasienników. Nie będzie się tak pokładać i nabierze ładniejszej barwy. Chwytaj partiami końcówki suchych źdźbeł i one pięknie wyjdą. Można też pobawić się w wyczesywanie grubozębnym grzebieniem. Te kołtuny nasienników bardzo obciążają źdźbła, zwłaszcza po deszczu.

Sprawdź cenę tych różowych jeżówek na al..o. Są w okolicach 10 zł.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 14:38, 14 lip 2023

Procentuje przygotowanie ziemi. Jesienią 2 lata temu była skopana z dobrociami, wiosną rok temu sadziłam. Szkoda, że takich działań nie podejmowałam od początku ogrodowania .
Lubię te rosochate końcówki stipy i zawsze mi szkoda je usunąć.. Robię to dopiero, gdy faktycznie zalegną plackiem . Teraz ładnie stoją, bo nie znają za bardzo deszczu, niestety, a na zdjęciu wiatr je tarmosi .
April 14:41, 14 lip 2023

I czerwona i różowa rabatka bardzo atrakcyjne
Ja też kupowałam Magnusy, stacjonarnie, po 11 zeta, w Zielonce.
Lilia super, lubię takie. U mnie też kwitną ale niewyjściowe są bo mi ślimory wcinają
LIDKA 16:20, 14 lip 2023

ładne koory jeżówek wybierasz.

tzw magnusy siałam w zeszłym roku. urosły mi białe i wysokie. Bawiłam się w doniczki ale skoro można do gruntu to spróbóje jeszcze raz bo jeżówek nigdy nie jest za dużo.
Makao 19:46, 14 lip 2023

Bardzo zwiewne te rabaty. Chyba dzięki stipie. Świetnie się prezentują.
mrokasia 20:47, 14 lip 2023

Podziwiam konsekwencję - rabata różowa, rabata czerwona . U mnie namieszane wszędzie .
Rojodziejowa 22:21, 14 lip 2023

Piękna ta lilia. I rabata niby nowa, a już napuchnięta Super! I tak, ta konsekwencja godna podziwu
Kasya 23:14, 14 lip 2023

Judith napisał(a)

Od razu wyhaczyłam te magnusy . Znalazłam po 16 zeta. Się zobaczy
Dziękuje za info

No właśnie
Po 5-7 to ja z 5-7 lat temu widziałam