Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

ajka 19:06, 14 mar 2024

Wiaan napisał(a)
Ja w tym roku eksperymentuję z cięciem róż Jedne cięłam niżej, inne wyżej, zawsze mam dylemat z takimi grubaśnymi prostymi pędami. Robię notatki i będę obserwować.
Też zdarzają mi się takie brązowe ale całe w pąkach i co wtedy?

Tnę o połowę, albo odcinam nawet 2/3, w zależności jak długie pędy chce mieć. Przy pomponellach przy tujach tylne zostawiam dłuższe, przednie krótsze.
Basieksp 19:15, 14 mar 2024

To popracowałaś trochę na mnie czeka jeszcze kilka worów sucholców od tuii, 6 już wywiezionych na bio, a została mi jeszcze jedna strona do zrobienia
Rojodziejowa 19:49, 14 mar 2024

ajka napisał(a)
A propo cięcia róż, ja bardzo polecam filmy Grzegorza Hyży
szkółka róż na YouTubie. Najlepiej wytłumaczone jak dla mnie, nie mam już tym większych problemów. Róże się nie skarżą

Też je lubię. Bez większej spiny wszystkie traktuje
Takie mocno przemarznięte ostatnio haratał baaardzo nisko w nadziei, że się obudzą uśpione oczka.
Judith 20:35, 14 mar 2024

Ajka, Asia, w temacie filmów to ja jakoś opór czuję… Chyba się zraziłam filmikami dotyczącymi przycinania borówki amerykańskiej - oglądam i dalej nie wiem jak ciąć .
Z różami było prosto - ciąć do zielonego i czesc

Basiu, w sensie, że suchelce usuwasz? Ja jakoś chyba nie mam suchelców, nigdy tego nie robię.
ajka 21:58, 14 mar 2024

Judith ja też po oglądnięciu filmów czuje się czasami głupsza niż przed filmem, ale te akurat do mnie przemówiły. Tak więc polecam.
Magara 00:23, 15 mar 2024

Czytam, że igiełek masz sporo, hehe
U nas to samo - grabione od jesieni ze trzy razy a dalej pełno. Ale sosny pięknie przecież mieć
Ja od paru dni wyklinam jakiegoś wiewióra zapewne, który mi siepie na wysprzątane rabaty resztki sosnowych szyszek - ale weź się z takim wiewiórem dogadaj, żeby siepał gdzie indziej

O borówkach to mi się nie chce gadać nawet. Tyle pracy włożone żeby było im dobrze, a one marne i durne. Ciąć ich nie tnę, bo nie wiem jak, jeszcze na żaden dobry netowy instruktaż nie trafiłam
A ja tak borówki lubię i chętnie bym własne jadła a nie kupne...
Wafel 00:47, 15 mar 2024

Ja tego pana lubię słuchać, jakoś zawsze przejrzyście tłumaczy wszelkie rozkminy ogrodowe, może i z borówkami oświeci

https://youtu.be/v4fM29A9a3Y?feature=shared
Judith 08:55, 15 mar 2024

Magara napisał(a)
Czytam, że igiełek masz sporo, hehe
U nas to samo - grabione od jesieni ze trzy razy a dalej pełno. Ale sosny pięknie przecież mieć
Ja od paru dni wyklinam jakiegoś wiewióra zapewne, który mi siepie na wysprzątane rabaty resztki sosnowych szyszek - ale weź się z takim wiewiórem dogadaj, żeby siepał gdzie indziej

O borówkach to mi się nie chce gadać nawet. Tyle pracy włożone żeby było im dobrze, a one marne i durne. Ciąć ich nie tnę, bo nie wiem jak, jeszcze na żaden dobry netowy instruktaż nie trafiłam
A ja tak borówki lubię i chętnie bym własne jadła a nie kupne...

Jakoś tak więcej tych igieł w tym roku, prawda? Dobrze, że u nas wiosną i jesienią odbierają ogrodowe bio bez ograniczeń, bo nie mam pojęcia, co bym z tymi tonami igliwia i liści dębowych zrobiła…
Borówki u mnie rosną nienajgorzej. Gdy zdążymy przed ptaszyskami to sobie pojemy .
Judith 09:03, 15 mar 2024

Wafel napisał(a)
Ja tego pana lubię słuchać, jakoś zawsze przejrzyście tłumaczy wszelkie rozkminy ogrodowe, może i z borówkami oświeci

https://youtu.be/v4fM29A9a3Y?feature=shared

Hmm. Jakoś mnie ten pan nie przekonał . Ja jestem bardzo konkretna - procedury muszę mieć w punktach, gdzie każde słowo niesie istotną treść . Ale jedną informację udało mi się wyłowić i wprowadzę w życie jeszcze dziś - usunięcie drobnych odrostów.
April 09:04, 15 mar 2024

U mnie sporo róż też w tym stanie co u ciebie Judith.
Zastanawiałam się czy to nie z powodu tej częstej zmiany temperatur, raz bardzo ciepło, zaraz przymrozki.
Jak masz nadmiar igieł to śmiało ściółkuj nimi właśnie borówki, to lepsze niż ściółkowanie korą.
Ja swoim borówkom muszę nowe miejsce znaleźć bo poprzednie stało się zbyt zacienione.