Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

TAR 12:08, 10 mar 2024

Uwielbiam te niebieskie i fioletowe krokusy. Kupie troche cebulek na przyszla wiosne
Agatorek 10:24, 11 mar 2024

Ładnie wyglądają takie kolorowe kępki krokusów. Mam podobny zestaw, tylko bez żółtego. Muszę dokupić jesienią

Doniczki wymiatają ! Twój mąż jest bardzo profesjonalny w swoim hobby
Judith 10:26, 11 mar 2024

Dla Andy - tak wygląda gałązka róży, o którą pytałam::
Anda 15:57, 11 mar 2024

Judith, tam w dole tej brązowej gałązki jest zielone i tam pęcznieje już oczko, więc przycięłabym tam, gdzie zaczyna się zielone.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 16:37, 11 mar 2024

Anda napisał(a)
Judith, tam w dole tej brązowej gałązki jest zielone i tam pęcznieje już oczko, więc przycięłabym tam, gdzie zaczyna się zielone.

Dziękuję, tak zrobię . Sporo mam takich gałązek - chyba w połowie krzaczków…
Anda 17:03, 11 mar 2024

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - krzewy się lepiej rozgałęzią
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiaan 17:03, 11 mar 2024

Ja w tym roku eksperymentuję z cięciem róż Jedne cięłam niżej, inne wyżej, zawsze mam dylemat z takimi grubaśnymi prostymi pędami. Robię notatki i będę obserwować.
Też zdarzają mi się takie brązowe ale całe w pąkach i co wtedy?
Judith 18:54, 14 mar 2024

Dni są coraz dłuższe, zatem można nieco podłubać . Maleńkimi krokami podążam ku końcowi ogrodu, koniec prac widać zatem na horyzoncie .
Nie ma fotek, no to opowiem, co chciałam focić, ale nie sfociłam, bo nie doczłapałam do telefonu . Otóż chciałam Wam pokazać z czym się mierzą posiadaczki i posiadacze sosen w ogrodzie. W tym ja. Dużych sosen, dodajmy.
Zebrałam delikatnie (z grubsza, niedokładnie) igliwie z ok. 2m2 rabaty kolistej pod sosnami. Wyszło z tego kilka kop igliwia. Aż mnie samą - zaprawioną w bojach przecież - to zszokowało. Prawie nic nie grabnięte, a tu ponad 2 wory pełne…?! Serio…?!! A to dopiero początek porządków na kole… Plus jest taki, że to bardzo satysfakcjonująca praca - efekt łał natychmiastowy - brązowa kora zamiast szarych igieł done .

A, no i przycięłam róże zgodnie ze wskazówkami Andy (Anda, dziękuję! ). Okazało się, że na jednej rabacie miałam sporo częściowo brązowych gałązek, w związku z czym zostały mi tam same kikutki… No ciekawa jestem, co się wydarzy dalej . Będą jakieś kwiatki czy nie będzie? A może szaleńczo się rozkrzewią??? To byłoby coś .
ajka 18:58, 14 mar 2024

Anda napisał(a)

Ja tak samo, w tym roku dość drastycznie ciacham wszystkie róże. Im niżej tym lepiej.
ajka 19:03, 14 mar 2024

A propo cięcia róż, ja bardzo polecam filmy Grzegorza Hyży
szkółka róż na YouTubie. Najlepiej wytłumaczone jak dla mnie, nie mam już tym większych problemów. Róże się nie skarżą