Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Anda 08:55, 04 lip 2021

Fajnie, że będziesz malować ścianę. Zieleń na niej będzie bardzo ładnie widać

A ja myślę, że to Sango Kaku. On latem nie ma tak czerwonych gałązek.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Johanka77 08:57, 04 lip 2021

Joann napisał(a)

Johanka77, nie widziałam tego zdjęcia Red Baronów z grackami. Przyznam, że to sąsiedztwo spodobało mi się u Polinki, chociaż też biłam się z myślaami, bo, podobnie, nie lubię koloru czerwonego. Nie mam ani jednej czerwonej części garderoby w szafie. No nie. Ale jak patrzyłam na Red Barona, na tę soczystą czerwień, to przyznałam jakąś wyjątkowość tej trawie i stwierdziłam, że muszę ją gdzieś wsadzić. Ale jak Red Baron, to dla mnie tylko w rzędzie i w grupie Jak u Polinki

Mnie ten pin zainspirował do stworzenia mojej brzozowej.
Tylko zamiast red baronów mam hakone Beni Kaze.
Martka 09:07, 04 lip 2021

Anda napisał(a)
Fajnie, że będziesz malować ścianę. Zieleń na niej będzie bardzo ładnie widać

A ja myślę, że to Sango Kaku. On latem nie ma tak czerwonych gałązek.

Ewo, patrząc na kształt liścia też bym powiedziała, że to Sango Kaku, ale porównując z moim egzemplarzem już nie. Być może wiele zależy od stanowiska, nasłonecznienia i stąd takie różnice? U mnie wygląda to tak, że młodsze gałązki są intensywniej koralowe, starsze blado-koralowe, ale zielonych nie ma. Na wieloletnich egzemplarzach które widziałam, pień jest faktycznie zielonkawy. Jak patrzę na liść, to u mnie czerwone są też ogonki i nasada, także nerwy są koloru czerwonego.

Anda 09:18, 04 lip 2021

Martko, u nas w szkółce Sango stoją w cieniu i wyglądają tak jak ten na zdjęciu. Kształt liścia jest dość charakterystyczny, ale nie będę się upierać, znawcą nie jestem. Pewnie okaże się jesienią, jak się liście i gałązki przebarwią (albo nie)
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Martka 09:28, 04 lip 2021

Ewo, ani ja nie mogę się upierać, absolutnie Ty obcujesz z klonami bliżej, ja widziałam w swoim życiu kilka egzemplarzy i kilka zdjęć. Zdecydowanie, aby rozpoznać odmianę, trzeba czasem obserwacji na przestrzeni roku. Ciekawe i pouczające są takie porównania i rozkminki
Joann 16:07, 04 lip 2021

Martka napisał(a)
Joann, u Ciebie wiele fajnych zmian, czarna farba - ależ będzie efekt wow nie mogę się doczekać, maluj
Z kupowaniem roślin, których nie widzimy na żywo, to uczucie znam dobrze. Wcześniej nie zwracałam uwagi na konkretne odmiany, ich nazwy, nie miałam też czasu w to wejść. Nagle trzeba podjąć jednocześnie tyle decyzji, wiedzieć czego się chce, ale jak??? Tym sposobem nietrafione mam odmiany bodziszków, Carex muskingumensis oraz różę Piano która jest czerwona jak policzki po treningu. Testuję proso Warrior, na razie po długiej fazie ukorzeniania rośnie nie tak jak chciałam ale trzeba dać trochę czasu. Z drugiej strony - nie ma tego złego, owszem, strata pieniędzy, ale chybione rośliny można podarować sąsiadce w zamian za inne, wymienić się na O., mamy własne pole testowe i możemy odkryć swoje i ciekawe połączenia. Czasem trzeba dać roślinom trochę czasu. Tak było u mnie z klonem Sango Kaku właśnie, teraz już polubiłam.

Martko, miałam to samo. Ponieważ postanowiłam sobie, że w tym roku zawalczę o to podwórko i zamienię go w ogród (od początku mówiłam, że ja chcę tu ogród, ja chcę tu ogród, a każdy patrzył tylko z politowaniem na mnie, bo widziałaś z czym startowałam), też musiałam podjąć w krótkim czasie wiele decyzji. Dołączyłam do O. z rozpaczą, wołając o pomoc. Taka prawda. No i ponieważ szybko wszystko następowało, jestem przygotowana na błędy. Ale co do odkrywania nowych połączeń to jest to zdumiewające, wydaje się, że już nic nie wymyślimy, a tu proszę. Nowe ogrody potrafią zaskoczyć, roślinki aż proszą się o nowe kombinacje. Jest szansa na coś odkrywczego, jest szansa, że z przypadku zrodzi się idealny duet czy trio czy... Dobra, wiadomo
A Twój ogród mnie zaskakuje, te kolory w nim tak jakoś niespodzianie się pojawiają. Myślałam, że będziesz bardziej powściągliwa w doborze kolorów. Może to wymaga pewnej dojrzałości ogrodniczej?
Joann 16:20, 04 lip 2021

Anda, Martka O płocie myślałam długo zanim zdecydowałam. Ale ta decyzja kiełkowała i kiełkowała, gdzieś już tyłu głowy miałam, że muszę to zrobić. Już nie mogę doczekać się efektu!

A propos klona. Dziękuję Martko za fotkę Twojego Sango Kaku. Dla porównania wstawię tu mój.

I tu jeszcze raz Twój, Sango Kaku.

I jakby nie wiem. Ale chyba to samo jest. Dodam, że w szkółce stał w cieniu innych klonów, słońca raczej tam nie miał zbyt wiele. U mnie - na pełnej patelni prawie.
Joann 16:28, 04 lip 2021

Johanka77 napisał(a)

Mnie ten pin zainspirował do stworzenia mojej brzozowej.
Tylko zamiast red baronów mam hakone Beni Kaze.

Hakone Beni Kaze u Ciebie pięknie wygląda. Też się nad nią zastanawiałam. Kupiłam wprawdzie hakone, miała być zielona, ale pewności nie mam, że to ta, bo i sprzedawca chyba też pewny nie był. A ja sama tylko patrzę jak rośnie i jeszcze bardziej jestem ciekawa, jak się będzie przebarwiać jesienią.
Ach, tyle roślin, a tak mało miejsca
Martka 16:40, 04 lip 2021

Joann, jak dla mnie to oba liście w takim bliskim porównaniu identyczne, mój ma może lekko bardziej wybarwione nerwy. I przypalone końcówki. Masz chyba Sango Kaku
April 18:25, 04 lip 2021

Bardzo fajne będzie to gabionowe ogrodzenie, podkreśli rośliny. Na czarnym też będzie zieleń świetnie wyglądała.
Ja dziś posadziłam malutkiego Sangokaku, mam nadzieję że szybko urośnie.
A brachytrichę uwielbiam, świetna, niezawodna trawa. Carex muskegoństki też u mnie dobrze sobie radzi. Nie wiem czym ci zawiniła.