Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Anda 12:16, 07 lip 2021

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3054-holandia-ogrod-w-appeltern?page=27#post_6

Parasole są super. Lipy i platany również nadają się na parasole. Z klonów też widziałam, ale one szybko rosną i trzeba je częściej ciąć.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Roocika 22:20, 07 lip 2021

Asia, a może na tarasie lepiej zamontować jakąś pergotendę czy coś a takie drzewo to sobie gdzie indziej ulokować, żeby pod nim posiedzieć?
Chwalę sobie zadaszony taras Ten niezadaszony używamy głównie wiosną i jesienią
ajka 22:24, 07 lip 2021

Joann napisał(a)

ajka Zebrinus ma za zadanie zasłonić granicę murku i płotu, zadanie pierwsze. A drugie, to przysłonić widok na podwórko sąsiada. Dziękuję, też mam nadzieję, że się wpasuje. Od samego początku "widziałam" tam jakąś wysoką trawę.
A co do trawy Aniu, to jest to na pewno miskant, ale gatunek nieznany. Pani w szkółce sprzedała mi pod nazwą Miskant olbrzymi chiński i miał być właśnie tam, gdzie teraz jest Zebrinus. Okazało się, że to nie to, jak urosło. Nie reklamowałam. Ale musiałam go stamtąd wyeksmitować, bo był za niski i tylko mnie denerwował. Teraz rośnie drugi sezon u mnie.

Moje miskanty na "trawiastej" mocno się rozrosły wszerz, musiałam przerabiać całą rabatę.

Morwy z owocami nie polecam, masakrycznie brudzi ! Widziałam aleję morw w dwóch miejscach i asfalt był cały kolorowy.

EDIT: platan parasol jest super, ale nasz kosztował majątek.
Joann 11:16, 08 lip 2021

Judith napisał(a)
Joann, a rozważałaś drzewo formowane na płasko w parasol? Widziałam takie w centrum ogrodniczym - obłędnie wygląda i spełnia funkcje zacieniającą. Wada: drogie!

Hmm... nie brałam pod uwagę, właściwie zapomniałam, że istnieje takie rozwiązanie. Pomyślę o tym, u Ajki chyba jest takie drzewo na stelażu, zajrzę do niej Ale te ceny, faktycznie, powalają. U mnie w ogóle w szkółkach takich drogich okazów jest mało, sprowadzają to, co im się sprzedaje i trudno np. o graby, platany, umbry, a już wyciągnięte na stelażu? - nie widziałam w żadnej, w której byłam. Nawet nie można popatrzeć, jak te cuda wyglądają "na żywo".
Joann 11:24, 08 lip 2021

Anda napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3054-holandia-ogrod-w-appeltern?page=27#post_6

Parasole są super. Lipy i platany również nadają się na parasole. Z klonów też widziałam, ale one szybko rosną i trzeba je częściej ciąć.

Noo, świetne są! Dziękuję za link (jak tam pięknie i ile zieleni!).
Parasol w miejscu tej doniczki z klonem byłby poważną konkurencją dla brzozy płaczącej na rogu garażu. Gdybym zdecydowała się na takie rozwiązanie (a musiałabym zorganizować wycieczkę do pobliskiego miasta, bo u mnie trudno dostać takie okazy), musiałabym chyba przesadzić tę brzozę, a w jej miejscu posadzić "parasol". Tak myślę. Takie drzewo trzeba wyeksponować, nie może nic odwracać jego uwagi. Całe lato będę myśleć jak to ugryźć.
TAR 11:34, 08 lip 2021

u Ciebie z drzew wybrałabym Grujecznika. Drzewo z tych srednich, dobrze sie przycina, ładnie przebarwia, liscie puszcza wczesnie. Opadniete i lekko przesuszone jesienia liscie pachna karmelem. Do tego jest niewydumane, łatwe w uprawie, szkodniki nie atakuja i stosunkowo tanie w zakupie, szybko rosnie.

Moja druga propozycja to Klon Ginnala - zalety podobne jak powyzej, drzewo bezproblemowe.

I trzecia propozycja, jak dla mnie rewelacja Heptacodium, drzewo anioł. Jest calkowicie bezproblemowe, mocno ozdobne, długo trzyma liscie, kwitnie w drugiej polowie lata, szybko rosnie i jest idealne do formowania, docelowo niewysokie. Kupilam 2 lata temu 2 szt. 30 cm. w tej chwili maja jakies 2 metry. Liście podobne do derenia kousa.

Ewentualnie jakis klon polny szczepiony albo strzepiastokory
Joann 12:05, 08 lip 2021

Roocika napisał(a)
Asia, a może na tarasie lepiej zamontować jakąś pergotendę czy coś a takie drzewo to sobie gdzie indziej ulokować, żeby pod nim posiedzieć?
Chwalę sobie zadaszony taras Ten niezadaszony używamy głównie wiosną i jesienią

Sama nie wiem. O pergoli myślałam na początku i też w dalekiej przyszłości (teraz za dużo wydatków) biorę pod uwagę takie rozwiązanie. Chciałam z drewnianych bali, po bokach firanki białe, a na dachu chciałam mieć pleksę, a pod nią wiklinę. Taka mi się marzyła pergola. Teraz myślę o żaglu nad tarasem i chcę dokupić parasol na placyk z kostki (ze względu na dzieci). Ale też myślę, że zadaszony taras ma wiele korzyści, nawet w czasie ciepłego deszczu można się skryć i przyglądać strumieniom deszczu Bo w upał bez zadaszenia - o niee!
Joann 12:09, 08 lip 2021

ajka napisał(a)

Moje miskanty na "trawiastej" mocno się rozrosły wszerz, musiałam przerabiać całą rabatę.

Morwy z owocami nie polecam, masakrycznie brudzi ! Widziałam aleję morw w dwóch miejscach i asfalt był cały kolorowy.

EDIT: platan parasol jest super, ale nasz kosztował majątek.

Aniu, już biegnę do Ciebie pooglądać Twój okaz!
Morwa z owocami już definitywnie odpada, postanowione.
Ten miskant "no name" jest tam posadzony trochę bez pomysłu, jak się będzie rozrastał, nie szkoda mi go będzie usunąć. On jest taki nie w moim guście zresztą, denerwował mnie przy tarasie i nie mam dla niego ciepłych uczuć
Joann 12:10, 08 lip 2021

TAR napisał(a)
u Ciebie z drzew wybrałabym Grujecznika. Drzewo z tych srednich, dobrze sie przycina, ładnie przebarwia, liscie puszcza wczesnie. Opadniete i lekko przesuszone jesienia liscie pachna karmelem. Do tego jest niewydumane, łatwe w uprawie, szkodniki nie atakuja i stosunkowo tanie w zakupie, szybko rosnie.

Moja druga propozycja to Klon Ginnala - zalety podobne jak powyzej, drzewo bezproblemowe.

I trzecia propozycja, jak dla mnie rewelacja Heptacodium, drzewo anioł. Jest calkowicie bezproblemowe, mocno ozdobne, długo trzyma liscie, kwitnie w drugiej polowie lata, szybko rosnie i jest idealne do formowania, docelowo niewysokie. Kupilam 2 lata temu 2 szt. 30 cm. w tej chwili maja jakies 2 metry. Liście podobne do derenia kousa.

Ewentualnie jakis klon polny szczepiony albo strzepiastokory

Tarciu, dziękuję za propozycje! Oczywiście nie znam tych drzewek, mam już zatem pomysł na lekturę popołudniową O zaletach Grujecznika czytałam, muszę się doszkolić.
Joann 12:21, 08 lip 2021

Moje Nigry przycięte pierwszy raz, dość mocno.

Teraz wyglądają tak.

Cięłam wszystkie krzyżujące gałęzie i mocno skracałam wystające gałązki. Bardzo jestem ciekawa ich wyglądu w kolejnych latach. Będę dążyć do maksymalnego zagęszczenia drzew. (Chyba, że donice mi eksplodują)