Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Judith 15:25, 06 lip 2021

Dla fajnego cienia dobre są brzozy. Dość szybko rosną. Oczywiście cień będzie za kilka lat .
A tymczasem można sie ratować altaną lub zadaszoną płótnem pergolą...
Anda 15:29, 06 lip 2021

Bardzo ładny cień daje morwa Fruitless. Bardzo dobrze znosi suszę i upały. Nic jej się nie ima. Często stosowana jest przy tarasach w Holandii właśnie w celu ich zacienienia.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Johanka77 15:39, 06 lip 2021

Anda napisał(a)
Bardzo ładny cień daje morwa Fruitless. Bardzo dobrze znosi suszę i upały. Nic jej się nie ima. Często stosowana jest przy tarasach w Holandii właśnie w celu ich zacienienia.

No to już googlam
Anda 20:50, 06 lip 2021

Johanka77 napisał(a)

No to już googlam

I jak?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ajka 21:42, 06 lip 2021

Joann napisał(a)
Takie pojedyncze foty znalazłam na tel. Tu nastąpiła mała zmiana: nie ma trawy "no name" i hortensji, zamiast nich jest Miskant Zebrinus. Mam nadzieję, że urośnie duży i zdrowy

Zebrinus rośnie duży i gęsty, będzie ładnie.

Joann napisał(a)

A tu eksperyment. Trawa "no name", hortensja Limelight i świerk chyba jakiś (przygarnięty z usuniętej rabatki spod tarasu). Za nimi widać "latarnię morską", czyli to rabata z grackami i Red Baronami

Wydaje mi się, że trawa jest zdecydowanie za blisko hortensji. To miskant? Czy zupełnie nie wiesz co?
Joann 01:21, 07 lip 2021

BASIA8 Basiu, Nigra odpada. W donicy przy tarasie ma posadzone trzy Nigry szczepione na pniu (od nich właściwie się wszystko zaczęło. Spać nie mogłam, bo potrzebowałam porady i trafiłam tu). I starczy. Ale te moje będą pod stałą kontrolą, mam zamiar ciąć je co roku (jak zdrowie człowiekowi pozwoli). A katalpę ostatnio widziałam, jak jeździłam rowerem (ostatnio zamiast rozkoszować się przejażdżką to gapię się na ogrody), posadzoną w rogu płotów, tworzyła piękny, szeroki parasol. I dlatego o niej pomyślałam.

LIDKA O tym, że późno rusza, wiedziałam. O reszcie nie. Ale w sezonie gwiazdorzy, przyznaj. Ładna jest. Taka świeża
Klon Crimson odpada. Mam już bordowe Nigry. Kolejnego drzewa w tym kolorze nie chcę, szukam jakiegoś o zielonych liściach. Od dziś szukam, bo mi się umyślało, jak siedziałam na huśtawce w upał.\

Judith Brzozy tez odpadają. Mam "płaczącą" na rogu, a i tak boję się, jak zacznie śmiecić jesienią. U mnie mały ogród, więc będę zasuwać z grabiami. Ale brzozy są piękne. Urzekają mnie. Te brzozowe rabaty w dużych ogrodach z O. to taki pewniak. Tez bym taką zrobiła, jakby metraż był inny.
Nad tarasem planuję zawiesić żagiel, tylko muszą rusztowania zniknąć.

Anda Ewo, googlam. Bardzo duże będzie to drzewo. Dorasta do 15 m. Obawiam się, że może być za duże do mojego ogrodu. W necie są Morwy alba w sprzedaży, nie nie ma nigdzie tych Fruitless. Odradzasz ten gatunek z owocami?
Chyba, że wsadziłabym ją w jakiś róg. Bo jak wsadzę na środku taką kobyłę, to już mi pod nią nic nie urośnie. Myślałam z początku o tym miejscu na drzewo, gdzie stoi doniczka z klonem (klon wsadziłam na rabacie z lawendą). Nigry już mają większe korony. Czy to dobre miejsce na drzewo?

Zdjęcie robione już jakiś czas temu, ale miejsce, o które mi chodzi, widać. Ten klon tam stał i był obserwowany przez mnie baaardzo długo, ale w końcu uznałam, że on tam nie.

Johanka Wygooglałaś?

ajka Zebrinus ma za zadanie zasłonić granicę murku i płotu, zadanie pierwsze. A drugie, to przysłonić widok na podwórko sąsiada. Dziękuję, też mam nadzieję, że się wpasuje. Od samego początku "widziałam" tam jakąś wysoką trawę.
A co do trawy Aniu, to jest to na pewno miskant, ale gatunek nieznany. Pani w szkółce sprzedała mi pod nazwą Miskant olbrzymi chiński i miał być właśnie tam, gdzie teraz jest Zebrinus. Okazało się, że to nie to, jak urosło. Nie reklamowałam. Ale musiałam go stamtąd wyeksmitować, bo był za niski i tylko mnie denerwował. Teraz rośnie drugi sezon u mnie.
Wiem, że ma tam ciasno, ale nie wiedziałam, co z nim zrobić i wsadziłam tak byle jak. On rósł wąsko, tak mi się zdaje, chyba, że w pierwszym sezonie tak rosną, a potem "grubieją", ale czy wszystkie odmiany? Ta hortensja to odmiana Limelight Little, więc może jej miejsca wystarczy. Pierwszy raz mam do czynienia z hortensjami, jeszcze nie wiem, jak rosną, jak wyglądają.
Joann 01:42, 07 lip 2021

A to moje ID na rabacie klonowej. Muszę przyciąć już bukszpany. Mam zamiar formować je na kostki (pomiędzy Hameln) i płotki (przed klonami).

Topsin jeszcze niekupiony. Ciągle się zapominam, a wiem, że należy też profilaktycznie zastosować.
Anda 08:44, 07 lip 2021

Morwa Fruitless dorasta do ok. 8m, więc jest mniejsza. Ma piękne duże liście. Występuje też pod nazwą kagayamae. Morwa Morus latifolia Spirata też ma ładne liście i podobny wzrost i chyba jest w PL dostępna. Za drzewami rozglądaj sie jesienią

Jeśli będziesz owoce zbierać, to nie ma problemu, ale jesli będą spadać, to będzie Cię to raczej denerwować w pobliżu tarasu. Owoce zostawiają przecież ślady
Morwy można świetnie przycinać.

To miejsce gdzie stoi klon jest zachodnie czy wschodnie? Posadzilabym drzewo tak, żeby mieć cień na tarasie w godzinach popołudniowych. Wtedy jest najbardziej gorąco.

Jeśli chcesz cień, to drzewo nie może być za małe
Joann 09:10, 07 lip 2021

To drzewo nie może mieć owoców To już wiem na pewno.
To miejsce wschodnie. Z tym drzewem u mnie jest tak, że z jednej strony chcę go tutaj, bo tu mi jakoś pasuje drzewo, ale z drugiej strony nici z mojego szpaleru seslerii jesiennej, poduch cisowych. No, a właśnie musi być duże. Ale, że da się przycinać, formować - extra. Bo u mnie będzie zdecydowanie ogród formowany.

Edit: myślałam, że na tarasie Nigry będą dawać też trochę cienia, z czasem. Zakładam, że będą "wąskie i długie".
Edit: to wygooglalam tę Morwę alba zamiast Alba Fruitless, stąd ta docelowa wysokość:I 8m brzmi lepiej
Judith 09:49, 07 lip 2021

Joann, a rozważałaś drzewo formowane na płasko w parasol? Widziałam takie w centrum ogrodniczym - obłędnie wyglada i spełnia funkcje zacieniającą. Wada: drogie!