Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

LIDKA 21:35, 04 lip 2021

Fajne zmiany. Tez jestem ciekawa efektu czarnej ściany.

U mniee zwolnilo troche tempo ogrodnicze.
Mam nadal niepokończone rabaty.
Chciałabym pokończyć z meżem w tym tyg bo ma urlop.

Joann 23:54, 04 lip 2021

Martka napisał(a)
Joann, jak dla mnie to oba liście w takim bliskim porównaniu identyczne, mój ma może lekko bardziej wybarwione nerwy. I przypalone końcówki. Masz chyba Sango Kaku

Będziemy porównywać jeszcze raz jesienią, wyjaśni się wszystko

Mój klon rośnie trochę krzywo, prostować go do kijka czy pozwolić mu rosnąć krzywo? Nie wiem, co zrobić. Doradźcie.
Joann 00:17, 05 lip 2021

April napisał(a)
Bardzo fajne będzie to gabionowe ogrodzenie, podkreśli rośliny. Na czarnym też będzie zieleń świetnie wyglądała.
Ja dziś posadziłam malutkiego Sangokaku, mam nadzieję że szybko urośnie.
A brachytrichę uwielbiam, świetna, niezawodna trawa. Carex muskegoństki też u mnie dobrze sobie radzi. Nie wiem czym ci zawiniła.

Aprilku, to będzie tylko taka ścianka, podświetlona reflektorkami tak samo, jak ściana przy tarasie. Mam w planach skierować je właśnie na korę kamienną. Oby konstrukcją wytrzymała, bo ścianka jest taką trochę kombinacją. A czarny kolor uwielbiam! Swego czasu cała chodziłam ubrana na czarno
Trzcinniki oglądam, ale chyba bliższy mi ten Carl Foerster. Może gdzieś go wsadzę, ale to już nie w tym sezonie chyba.
A carex ID miał być po prostu turzycą Carex Morrowii Variegatą. Carex mi gdzieś dzwoniło, jak stałam w szkółce, obracając doniczkę, "Liście podobne" - myślałam i wzięłam, a jak się okazało w domu, że ta moja trawa ma grubsze liście, to ze dwa dni chodziłam zła jak osa na siebie, że tak pochopnie decyzję podjęłam. I taka historia. A trawka niczemu niewinna, nie wiedząc o moim nastawieniu do niej, pięknie mi się rozrasta Może się polubimy
Joann 00:39, 05 lip 2021

LIDKA napisał(a)
Fajne zmiany. Tez jestem ciekawa efektu czarnej ściany.

U mniee zwolnilo troche tempo ogrodnicze.
Mam nadal niepokończone rabaty.
Chciałabym pokończyć z meżem w tym tyg bo ma urlop.

Lidko, u mnie też na razie. Czekam aż przywiozą korę kamienną. Jak ustaną opady, rozpocznę malowanie płotu, na początku podkładem. W międzyczasie plewię z doskoku. Ale spokojnie, już mi się nie spieszy jak na początku Ciekawa jestem Twojej rabatki z buczkami i hortkami w pełni sezonu. Tak podpatrywałam u Ciebie i wreszcie dopatrzyłam się u mnie. Taraam!

Malusie, ale są, są! Moje pierwsze kwiaty w ogrodzie, co tam, dopiero pączki, ale już się cieszę!

A tu moja płaczka. Postanowiłam przywiązać jej trochę gałązki do kijków, bo chciałabym, żeby była bardziej rozłożysta.

Teraz jak, na nią patrzę zastanawiam się, czy w ogóle nie zrobić jej jakiegoś stelażu albo wykorzystać dłuższe kijki? Żeby tak rosła jeszcze szerzej.
Anda 01:35, 05 lip 2021

Joann napisał(a)

)
.
]

A tą ścianę też pomalujesz na czarno?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Joann 01:48, 05 lip 2021

Ewciu, chciałabym. Ta ściana z drzwiami na pewno będzie czarna. Myślałam, żeby drzwi obić czarną blachą i pociągnąć tę blachę na całą ścianę. Otwór mamy jakiś niestandardowy i drzwi musielibyśmy na wymiar kupować, za drogo by wyszło. Chciałabym, żeby schowały się w ścianie, nie chcę ich uwydatniać. A ta w styropianie też się prosi o czarny kolor. Tylko M już marudzi, że czarny tynk drogi itp. No, ale jak nie czarna to jaka?
Ewciu, Ty nocny Marku
Anda 01:53, 05 lip 2021

Fajnie to sobie wymyśliłaś Jak coś robić, to porządnie.
Wzajemnie nocny Marku
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Joann 01:55, 05 lip 2021

BASIA8 09:02, 05 lip 2021

Podświetlona ściana zawsze wygląda super- światło robi robotę nie tylko w domu. Powiedz mi Moja Droga czy jak byłaś w Skaryszewie w szkółce to mieli trawy w tym roku?
Joann 13:39, 05 lip 2021

Mieli i to całkiem spory wybór, warto podjechać. Ja kupiłam tam Red Barony, rozplenice Hameln i Zebrinusa. A co Cię interesuje, pamiętam mniej więcej, co mają w sprzedaży.
A światło nastrojowe bardzo lubię. Myślę teraz, czy w dalszej części ogrodu nie zrobić jakiegoś oświetlenia właśnie, bo mam przy tarasie podświetloną ścianę i dwie lampy na domu. Z tyłu by się coś przydało, bo wieczorem jest tam bardzo ciemno. Lampy solarne/kule to rozwiązanie dodatkowe. Polecam je swoją drogą, dają fajny efekt w nocy, a są niedrogie (18zl/szt).