Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

kasiab 19:38, 08 lip 2021

Joann napisał(a)

Anoś. Faktycznie. Ewo, dobrze, że czuwasz. To bym się wygłupiła. To w takim razie nie może tam być "drzewa dającego cień", bo cień będzie u sąsiada

Z propozycji drzew w głowie rodzą się typy. Ale za wszystkie pomysły jestem bardzo wdzięczna:*

A jeśli chodzi o kurnik - nie poddaję się i w ogóle nie ma opcji, żeby został w tym miejscu, gdzie jest. Szkoda tylko, że dla M. nie jest to takie oczywiste jak dla mnie. No, ale przekona się. Nie ma wyjścia

Asia dasz radę i z pewnością wygrasz kolejną bitwe... Pamietasz, że nie tak dawno w ogóle M się nie godził z tym kurnikiem kropla wody skałę drąży
Joann 23:39, 08 lip 2021

Kasiu, zakładam, że tak będzie, bo nie może być inaczej Za dużo zmian zaszło i to możliwość przeniesienia kurnika sprawiła, że "otworzyłam umysł"
basia3012 20:10, 09 lip 2021

Asiu, taki stelaż do płaczącej brzozy to widziałam. Był z prętów stalowych, na stałe. Fajnie wyglądało to.
Widzę zmiany, zmiany.
Cień na tarasie może zrobić np dereń jadalny. Mam taki, rośnie szybko, jest dużym, rozłożystym drzewem, wiosną kwitnie najwcześniej, wcześniej niż forsycja. Potem ma ładne, limonkowe listki, jesienia czerwono pomarańczowe owoce idealne na nalewkę dereniówkę. Może mąż się ucieszy i złagodnieje w sprawie kurnika?Nie wiem czy gdzieś w pobliżu nie powinien być drugi egzemplarz. Nie jestem pewna czy jest potrzebny jeśli chciałoby się mieć owoce.
Mogę zrobić zdjęcie.
Joann 22:18, 09 lip 2021

Basiu, już dreptam do Ciebie po foty. Drzewko z owocami wprawdzie odrzuciłam, ale jeśli jest szansa, że nie będzie rodził owoców, obejrzę kandydata
basia3012 01:07, 10 lip 2021

Joann napisał(a)
Basiu, już dreptam do Ciebie po foty. Drzewko z owocami wprawdzie odrzuciłam, ale jeśli jest szansa, że nie będzie rodził owoców, obejrzę kandydata

Asiu, zajrzyj do mnie.
Znalazłam zdjęcie derenia z wiosny i trochę późniejsze też.
Joann 14:13, 10 lip 2021

Zatem moja lista z propozycjami drzew wydłużyła się. Biorę pod uwagę:
- morwę Fruitless ("Bardzo dobrze znosi suszę i upały. Nic jej się nie ima."),

- platana (na parasol?),

- grujecznika („z tych srednich, dobrze sie przycina, ładnie przebarwia, liscie puszcza wczesnie. Opadniete i lekko przesuszone jesienia liscie pachna karmelem. Do tego jest niewydumane, łatwe w uprawie, szkodniki nie atakuja i stosunkowo tanie w zakupie, szybko rosnie."),

- wiąz Jacqueline Hiller (szybki wzrost, „świetny do cięcia”),

- derenia jadalnego (bez derenia sąsiada, żeby nie miał owoców; przebarwia się wiosną na żółto, wcześnie startuje).

Zdjęcie projektowe. Znowu bazgrolę, wybaczcie. Płyty w trawie są jeszcze nie obsadzone, leżą tylko dla przymiarki. W ogóle u mnie wszystko jeszcze w fazie tworzenia. Ta ścieżka, która jest zrobiona, będzie obsadzona krawężnikami.

A więc tak. Wczoraj po deszczu wyjrzałam łebek z tarasu i zrobiłam tę fotkę. I tak patrzyłam na nią i coraz mniej mi się podobało to, co widzę. Doszłam do wniosku, że mój ogród jest za płaski. Dlatego te zielone strzałki wskazują miejsca, gdzie mogłyby rosnąć drzewa/krzewy. Mogłyby być trzy, tylko jest jeden szkopuł. Jak posadzę trzy drzewa, to mój ogród stanie się ogrodem cienistym, a że jest mały, to roślinki słońca będą mieć niewiele. No i tak.

Martka 14:17, 10 lip 2021

Joann, nie mam wyobraźni przestrzennej, ale w te puste miejsca możesz zawsze posadzić coś o pokroju kolumnowym, co nie zabierze dużo słońca. Czy to iglaste - cis Wojtek np., czy liściaste np. buki

Pas stipy odradzam. Nie mam jej co prawda, ale widzę u dziewczyn problem po deszczu. Pewnie jako wypełniacz rabat spisuje się świetnie, ale czy na szpaler, który powinien się prezentować i mieć formę, chcesz stipę? Nie lepsze trzcinniki, molinie, hakonechloa, rozplenice?
Roocika 14:23, 10 lip 2021

Asiu,ja mam platana i to duże silnie rosnące drzewo, nawet w formie parasola myślę, że będzie je trudno utrzymać, ostre cięcie będzie wskazane, może nawet 3 razy w roku.
Grujecznika woli trochę więcej wilgoci i moim zdaniem. Je nadaje się na patelnię.
Reszty nie mam to nie podpowiem
Chociaż wydaje mi się, że dereń jadalny to trzebaby też prowadzić na drzewko i golić mu nóżki.
A może jakieś jabłonki ozdobne? Niektóre nie rosną wielkie. U Hani Gruszki zobacz jabłonkę Olę
Joann 14:27, 10 lip 2021

A to zdjęcia z dzisiejszego poranka, jaśniejsze, bo i słonko było.

Tu wsadziłam klona, Sango Kaku.

I takie "pola uprawne". No tak na razie to wszystko wygląda.

Derenie za huśtawką będą przesadzone jednak, a huśtawka prawdopodobnie "pójdzie" do drugiej części ogrodu (tam, gdzie teraz jest wybieg dla kur).

Układam takie kamyczki przy samej ścianie. Zostały mi "odpadki" w worku, wykorzystam je tutaj.

Joann 14:35, 10 lip 2021

Martka napisał(a)
Joann, nie mam wyobraźni przestrzennej, ale w te puste miejsca możesz zawsze posadzić coś o pokroju kolumnowym, co nie zabierze dużo słońca. Czy to iglaste - cis Wojtek np., czy liściaste np. buki

Pas stipy odradzam. Nie mam jej co prawda, ale widzę u dziewczyn problem po deszczu. Pewnie jako wypełniacz rabat spisuje się świetnie, ale czy na szpaler, który powinien się prezentować i mieć formę, chcesz stipę? Nie lepsze trzcinniki, molinie, hakonechloa, rozplenice?

Martko, ja niestety też nie mam i człowiek tak duma, bo nie wie, co i gdzie posadzić. Ale kolumnowe to jest myśl. Może to byłoby dobre rozwiązanie.
Ze stipą na razie się zapoznaję, bo mam w donicy przy tarasie. Ale widziałam u Magdy-arbuzowej stipy w ścieżce i ten obrazek mam cały czas w głowie. Trzcinnki byłyby chyba za wysokie.