Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

TAR 15:15, 08 lip 2021

bardzo to podobne do bażyny ale zdjecia niewyrazne. przebarwia sie jesienią? jesli to jest to, to kwasno lubi tak jak wrzosy
Anda 15:18, 08 lip 2021

Joann napisał(a)
BASIA8

Zdjęcie robione już jakiś czas temu, ale miejsce, o które mi chodzi, widać. Ten klon tam stał i był obserwowany przez mnie baaardzo długo, ale w końcu uznałam, że on tam nie.

Ja bardziej widziałabym to drzewo/parasol na tej albo przy tej rabacie, gdzie są trzmieliny. Jeśli drzewo ma robić cień na tarasie, to miejsce przy tarasie jest wskazane.
Skąd dokładnie chcesz mieć cień, o jakiej porze dnia?
Cień drzewa jest o wiele chłodniejszy niż cień pod parasolem. Mam nadzieję, że znajdziesz odpowiednie drzewo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Joann 15:20, 08 lip 2021

Judith napisał(a)
Ja widziałbym tam miskanty . Wypełniłyby przestrzeń miedzy pniami drzewek i - podobnie jak one - miałyby piękne tło w postaci białej ściany .

A nie będą się za bardzo przepychać? Trawy rozważam, ale szukam jeszcze czegoś, co też zimą będzie ładnie wyglądać. I coś, co będzie sięgać do połowy murku (trawy sięgają i dlatego ich kandydatury nie odrzucam, ale może jeszcze odkryję jaką inną ciekawą roślinę?). Obsadzenie tych nóżek zostawiam "na deser". Na razie traktuję je po macoszemu, bo zwyczajnie - nie mam pomysłu.
Judith 15:31, 08 lip 2021

Joann napisał(a)

A nie będą się za bardzo przepychać? Trawy rozważam, ale szukam jeszcze czegoś, co też zimą będzie ładnie wyglądać. I coś, co będzie sięgać do połowy murku (trawy sięgają i dlatego ich kandydatury nie odrzucam, ale może jeszcze odkryję jaką inną ciekawą roślinę?). Obsadzenie tych nóżek zostawiam "na deser". Na razie traktuję je po macoszemu, bo zwyczajnie - nie mam pomysłu.

Miskanty zdobią także zimą . Tworzą zwartą kępę, nie rozłażą się.
Z koncepcjami jak z owocami - muszą dojrzeć . Nie ma pośpiechu.
Joann 15:34, 08 lip 2021

TAR napisał(a)
bardzo to podobne do bażyny ale zdjecia niewyrazne. przebarwia sie jesienią? jesli to jest to, to kwasno lubi tak jak wrzosy

Nie, nie przebarwia się. Cały czas ma intensywny zielony kolor i lubi stanowisko słoneczne. Dałam mamie dwie sztuki i w cieniu jej zmizerniały.
Joann 16:04, 08 lip 2021

Anda napisał(a)

Ja bardziej widziałabym to drzewo/parasol na tej albo przy tej rabacie, gdzie są trzmieliny. Jeśli drzewo ma robić cień na tarasie, to miejsce przy tarasie jest wskazane.
Skąd dokładnie chcesz mieć cień, o jakiej porze dnia?
Cień drzewa jest o wiele chłodniejszy niż cień pod parasolem. Mam nadzieję, że znajdziesz odpowiednie drzewo

Idealne drzewo do mojego ogrodu:
Musi dawać cień, ale niekoniecznie nad tarasem. Może być w jego pobliżu.
Wybrałam to miejsce, gdzie stoi doniczka z klonem, bo może akurat tam dałoby się coś wkomponować. A dlaczego tam mi czegoś brakuje? Powiem Wam. Myślałam, że może uda mi się połączyć przyjemne (cień) z pożytecznym - zasłonięciem się bardziej od strony sąsiada (dziewczyny, ja tak w kółko z tym sąsiadem, ale ja po prostu bardzo cenię sobie prywatność. Mam na tym punkcie trochę bzika, a tu takie widoki - dom w zabudowie szeregowej, okno sąsiada nr 2. Eh.))
Ewciu, w południe bym chciała, ten upał daje się we znaki. Jak tylko zniknie ten bałagan "budowlany", zrobię zdjęcie aktualne. Wtedy może gdzieś ulokujemy to drzewo.
A tak w ogóle, mój M. wchodzi ze mną na wojenną ścieżkę. Znów wraca temat kurnika. Po tej całej "robocie" i siódmych potach wylanych przy łopacie, czeka mnie jeszcze bitwa ostateczna. Niestety. A już myślałam, że to jakby "wiadomo". A tu proszę. Tak to wszystko teraz "wyładniało", że jakby już nic nie trzeba przenosić. Eh.

Edit: Przez głowę przeszła mi też myśl, żeby posadzić tam platana na stelażu w prostokącie, żeby okna sąsiada nr 2 nie było widać, a "drzewo- parasol" czy "drzewo dające cień", gdzie indziej.
sylwia_slomc... 16:04, 08 lip 2021

Mega zmiany u Ciebie i mega na plusKawał dobrej roboty
Anda 16:16, 08 lip 2021

To czekam na aktualne fotki

Przy płocie to ten cień raczej będzie u sąsiada? Czy żle to widzę?

Mnie bardzo podobają się drzewiaste propozycje Tar

Myślę, że warto trochę powojować z mężem, bo ogród robisz na lata, a nie na chwilę I do tych zmian, które już zrobiłaś ten kurnik w tym miejscu pasuje jak wrzód na d….

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Joann 16:16, 08 lip 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mega zmiany u Ciebie i mega na plusKawał dobrej roboty

Sylwuś, bardzo Ci dziękuję. Najgorszy okres (mam nadzieję) jest już za mną, choć do efektu zadowalającego bardzo daleko.
U Ciebie cały czas pod górkę, ale nie poddajesz się. Podziwiam Twój upór i siłę do pracy, jak tylko wpadnę do Ciebie. To ogromne zalety.
Joann 16:32, 08 lip 2021

Anda napisał(a)
To czekam na aktualne fotki

Przy płocie to ten cień raczej będzie u sąsiada? Czy żle to widzę?

Anoś. Faktycznie. Ewo, dobrze, że czuwasz. To bym się wygłupiła. To w takim razie nie może tam być "drzewa dającego cień", bo cień będzie u sąsiada

Z propozycji drzew w głowie rodzą się typy. Ale za wszystkie pomysły jestem bardzo wdzięczna:*

A jeśli chodzi o kurnik - nie poddaję się i w ogóle nie ma opcji, żeby został w tym miejscu, gdzie jest. Szkoda tylko, że dla M. nie jest to takie oczywiste jak dla mnie. No, ale przekona się. Nie ma wyjścia