Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Roocika 18:26, 02 sie 2021

Asiu, to pierwsze to bergenia Ona jest super, wiosna ma tylko dolne liście brzydkie i trzeba wyczyścić
A to drugie to kokoryczka o taką wczoraj widziałam
Agatorek 00:34, 08 sie 2021

Też lubię bergenie i rudbekie (niedawno dopiero dowiedziałam się ich nazwy ). U mnie są wysokie i wszędzie się rozsiewają.
mrokasia 06:33, 08 sie 2021

Dołączam do lubiących bergenie . Co prawda wkurzają mnie wiosną te klapnięte liście ale jak się zbiorą i kwitną są fajne .
Johanka77 08:04, 08 sie 2021

Bergenie powiadacie…? Zastanawiam się
Rojodziejowa 08:41, 08 sie 2021

Johanka77 napisał(a)
Bergenie powiadacie…? Zastanawiam się

Nie ma nad czym Są super. Niestety nie widzę nigdzie do kupienia tych duzych, ktore od dawien dawna mają ludzie w ogródkach. Te odmianowe mają chyba sporo mniejsze te liscie.
Joann 14:42, 10 sie 2021

Wreszcie skończyły się prace brukarskie. Wszędzie pełno piasku, a ja ciągle zamiatam i zamiatam. Utworzyły się nowe rabatki do obsadzenia w przedogródku, ale na to w tym roku już nie mam siły i koncepcji. Zostawię planowanie na zimę.
Muszę przyzwyczaić się do nowego looku mojego podwórka, które zrobiło się trochę betonowe w porównaniu do tego, co było. Była ziemia z trawą, jest beton z miejscami na rabatki. Postawiłam na funkcjonalność. Na wygodę domowników.

Ogród dla mnie będzie zaczynał się tu, stopień niżej. Proszę nie patrzeć na niedoróbki, bałagan jeszcze, ziemia nie nawieziona, ścieżka nie ułożona jeszcze itp.
Było

Jest teraz

Pierwsze zdjęcie takie smutne, robione było w pochmurny dzień.
Joann 14:45, 10 sie 2021

Roocika napisał(a)
Asiu, to pierwsze to bergenia Ona jest super, wiosna ma tylko dolne liście brzydkie i trzeba wyczyścić [...]

Asiu, na pewno będę mieć ją u siebie. U Rojodziejowej jest piękne zestawienie bergenii z hortensjami i hakone! Cudo!
Basia pisała u siebie, że trzeba regularnie wyrywać suche liście, żeby nie szpeciły.
Joann 14:47, 10 sie 2021

Agatorek napisał(a)
Też lubię bergenie i rudbekie (niedawno dopiero dowiedziałam się ich nazwy ). U mnie są wysokie i wszędzie się rozsiewają.

Mnie rudbekie podobają się za to, że razem z hortensjami o tej porze pięknie zdobią ogród
Rojodziejowa 14:58, 10 sie 2021

Joann napisał(a)
Wreszcie skończyły się prace brukarskie. Wszędzie pełno piasku, a ja ciągle zamiatam i zamiatam. Utworzyły się nowe rabatki do obsadzenia w przedogródku, ale na to w tym roku już nie mam siły i koncepcji. Zostawię planowanie na zimę.
Muszę przyzwyczaić się do nowego looku mojego podwórka, które zrobiło się trochę betonowe w porównaniu do tego, co było. Była ziemia z trawą, jest beton z miejscami na rabatki. Postawiłam na funkcjonalność. Na wygodę domowników.

Ogród dla mnie będzie zaczynał się tu, stopień niżej. Proszę nie patrzeć na niedoróbki, bałagan jeszcze, ziemia nie nawieziona, ścieżka nie ułożona jeszcze itp.
Było

Jest teraz

Pierwsze zdjęcie takie smutne, robione było w pochmurny dzień.

Jak dla mnie to już jest świetnie!!
Joann 15:04, 10 sie 2021

Mrokasiu, Johanko, Rojodziejowa zdecydowałam, że zakupię je do siebie na pewno. Na razie musze uporać się z przesadzaniem moich rabat, które teraz rosną w dole. Najbardziej szkoda mi tej rabaty z klonami, bo dużo pracy włożyłam w ulepszenie gleby, a poza tym każda roślina dostała inne dobroci w dołek.

A już mi wszystko porosło, przyjęło się Ścianka nie skończona jeszcze, a jeżówki wsadziłam na inną rabatę skoro stąd będzie wszystko wykopywane.

Tu rabatki przy płocie i tujach. Płot jeszcze nie do końca pomalowany.

Hortensja i rozplenice, które mnie zachwyciły!

A tu jeżówka