Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

Agatorek 23:50, 10 sie 2021

Joann napisał(a)

Ogród dla mnie będzie zaczynał się tu, stopień niżej. Proszę nie patrzeć na niedoróbki, bałagan jeszcze, ziemia nie nawieziona, ścieżka nie ułożona jeszcze itp.
Było

Jest teraz

Pierwsze zdjęcie takie smutne, robione było w pochmurny dzień.

Dwa różne miejsca.
Po prostu napisz prawdę, że się przeprowadziłaś, bo to niemożliwe zrobić tak dużo w tak krótkim czasie

Piękny ogród powstał!
Joann 00:08, 11 sie 2021

basia3012 napisał(a)
Asiu, mnóstwo pracy za Tobą. Ścieżki bardzo uporządkowały przestrzeń. Teraz to już najprzyjemniejsze zostało czyli rośliny. Masz rację, zimą sobie zaplanujesz wszystkie rabaty i wiosną będzie sadzenie.
Płot w czerni wygląda pięknie i rośliny się na jego tle bardzo dobrze prezentują.
Zauważyłam Asiu, że chyba domek dla kur stoi tam gdzie stał. Czy tak?
Też lubię bergenię mimo usuwania suchych liści.
Pozdrawiam.

Basiu, dziękuję Przyznaję, trochę się napracowałam, ale do tego "najprzyjemniejszego" jeszcze daleka droga. Jutro będę wybierać ziemię z rabat (piach, glinę, cement) i przygotowywać dołki pod nawóz ziemi. Także "taka robota"
Za czarny płot znów podziękowania wysyłam Andzie:*
Ano stoi. I żeby nie było. Bardzo lubię kury. Sprawę kurnika przekładam na wiosnę. M musi dojrzeć do zmian. Na to liczę Poza tym, na przeniesienie nie mamy za bardzo czasu. Priorytetem jest ogrodzenie. To temat tabu Basiu, o kurniku na razie się nie mówi (takie trochę to głupie)
Joann 00:14, 11 sie 2021

Roocika napisał(a)
Asiu, super zmiany u Ciebie zaszły w tym sezonie
A może tam, gdzie masz niżej tylko pierwszy rządek roślinek wysadzić, podsypać nową ziemię i posadzić na nowo? Sorki, jeżeli rada na wyrost na zdjęciu nie widać dokładnie jaka jest różnica poziomów
Buziaki posyłam

Też tak myślałam z początku, ale byłoby to rozwiązanie na krótki czas. Deszcz zrobiłby swoje. Muszę podnieść wszystkie rośliny do poziomu ścieżki
Joann 00:19, 11 sie 2021

Judith napisał(a)
Spokój i luz z pewnością przyjdą do Ciebie z czasem . Co nie jest w żadnym razie równoznaczne z brakiem krytycznego spojrzenia, ale raczej z pogodzeniem sie z tym, ze wszystko musi mieć swój czas. A tu masz wsparcie mądrych osób i prawdopodobieństwo zrobienia dużych błędów zminimalizowane (ale nie wykluczone, o nie! ), za to przypływ dobrych pomysłów - zapewniony (jak choćby czerń płotu) .

:* Jak zbuduję ramy ogrodu, poustawiam po kątach co trzeba z kurnikiem na czele, to wtedy osiągnę spokój A może i nawet luz sie wkradnie
Joann 00:24, 11 sie 2021

Agatorek napisał(a)

Dwa różne miejsca.
Po prostu napisz prawdę, że się przeprowadziłaś, bo to niemożliwe zrobić tak dużo w tak krótkim czasie

Piękny ogród powstał!

Dwie różne pogody też Agaaa I kto to mówi?
Dziękuję Za "ogród":*
Magleska 16:23, 11 sie 2021

Super przemiana -świetnie z brukiem i rabatki nabrały już ciała -bardzo ładnie już masz ....... a przód domu musi być też funkcjonalny ja też mam duży parking
Joann 23:29, 11 sie 2021

Dziękuję Madziu Dużo się zmieniło, ale nic by się nie zmieniło gdyby nie O. To tu nabrałam siły do zmian
Parking musial być Ale gdybym planowała prace brukarskie dwa lata temu, na pewno z przodu byłyby ścieżka do domu i jeden wjazd na samochody. Dobrze, że wtedy nie układali. Popelnilabym błąd. Dziś po kilku latach mieszkania wiem, że podjęłam dobrą decyzję. Ogród będę mieć za domem
A_gawa 10:27, 12 sie 2021

Joann napisał(a)

Oj, betonowe Juziu. Zobacz. Betonowe z miejscami na rabatki.

Tu ma być przestrzeń funkcjonalna, przeznaczona na parking (też ewentualnych gości) i tu planuję umieścić trampolinę dla dzieci (co im zresztą obiecałam po ułożeniu kostki).
Płot jest w trakcie modernizacji, a dokładnie brama i furtka. Od śmietnika do furtki powstanie murowana ściana i ona, śmietnik i słupki będą potraktowane czarnym tynkiem.
Także tu nie ma ogrodu. Tu jest betonowo i nieogrodowo. Zejście na schodek przy kolumnie będzie zejściem do ogrodu.

Oczami wyobraźni widzę jak tam stawiasz wielkie donice kipiące kwieciem.
Genialnie Ci idzie! Gratulacje!
Rojodziejowa 10:45, 12 sie 2021

Joann napisał(a)

Oj, betonowe Juziu. Zobacz. Betonowe z miejscami na rabatki.

Tu ma być przestrzeń funkcjonalna, przeznaczona na parking (też ewentualnych gości) i tu planuję umieścić trampolinę dla dzieci (co im zresztą obiecałam po ułożeniu kostki).
Płot jest w trakcie modernizacji, a dokładnie brama i furtka. Od śmietnika do furtki powstanie murowana ściana i ona, śmietnik i słupki będą potraktowane czarnym tynkiem.
Także tu nie ma ogrodu. Tu jest betonowo i nieogrodowo. Zejście na schodek przy kolumnie będzie zejściem do ogrodu.

U mnie też będzie betonowo od strony wjazdu w sumie. Takie miejsce do parkowania dla gości tez jest bardzo przydatne. A co do trampoliny… to sie zastanówcie, czy faktycznie chcecie na betonie ją stawiać. U nas stała w trakcie robót na betonie stała. Młoda się zasunęła, ale nie zapięła. Oparła się w miejscu zamka, zamek się jakimś cudem rozsunął o grzmotnęła policzkiem o beton. Oj było nerwów, bo po chwili płaczu zaczęła zasypiać tak, że przez ręce leciała. Dali mi w dupę uspokajacza i na sygnale karetka nas do szpitala dziecięcego odwiozła. Na szczęście skończyło się bez hospitalizacji, ale ile się nerwów najedliśmy to nasze. Od tej pory stoi tylko na trawie. Dzieci jak starsze to może bardziej dopilnują, ale czasem lepiej dmucjać na zimne I druga sprawa - kotwienie trampoliny. Wiatr u nas potrafił trampolinę podnieść i przenieść na działkę obok, albo przerzucić do rowu.
Judith 11:00, 12 sie 2021

Dobrze mówisz, Asia. Poza tym trampolina powinna być przymocowana do podłoża - u nas są to wygięte pręty zbrojeniowe wbite w trawnik w trzech miejscach. Zarówno z powodu, o którym piszesz, jak i bezpieczeństwa w trakcie zabawy.