inka74
08:54, 22 wrz 2021

Rozumiem, że tobie szyny pasują ale powinnaś mieć świadomość, że cokolwiek dalej zrobisz zostawiając to co teraz jest, to nie skrócisz optycznie ogrodu żadnym zabiegiem. Jedna z tych ścieżek jest po prostu zbędna lub powinna zmienić formę. Jeżeli główna a właściwie częściej używana to ta dla dumnie kroczącego męża to ta idąca z frontu powinna do niej dobić. Teraz tego już nie zmienisz. Możesz zamiast takiej szynowej ścieżki dla męża dać coś, co nie podkreśla tak bardzo wąskiej a długiej przestrzeni np. kwadratowe płyty, mniejsze niż te prostokąty. Może wystarczy przeciąć je na pół i zestawić ze sobą. Rozłożyć nie do końca idealnie pod linijkę a z lekkim przesunięciem i całość zatopić w rabacie a nie między krawężnikami. Między płytami dać zadarniacze. Na rabatach też możesz sadzić liniowo jak tak lubisz ale przetnij nierównomiernie te linie kwadratami z innych nasadzeń np. kostką z cisów czy berberysów czy miskantów lub czegoś kwitnącego. I powtórz te kostki na innych rabatach tylko rozłożone tak, aby nie tworzyły linijek. Masz wąski ogród, nie rób z niego dodatkowo tunelu.
Ja doskonale wiem co to wąska przestrzeń. Z tyłu za domem mam raptem 5 metrów szerokości działki i mam długą ścieżkę komunikacyjno-techniczną dla ciężkiego sprzętu przez całą długość 20 metrów ale jest tak obsadzona i są dodane elementy przecinające ją wszerz, że jest zgubiona ta długość i wąskość.
Warto może jeszcze raz przemyśleć planowane działania i opracować jednak plan całego ogrodu, rozrysować go sobie.
Ja doskonale wiem co to wąska przestrzeń. Z tyłu za domem mam raptem 5 metrów szerokości działki i mam długą ścieżkę komunikacyjno-techniczną dla ciężkiego sprzętu przez całą długość 20 metrów ale jest tak obsadzona i są dodane elementy przecinające ją wszerz, że jest zgubiona ta długość i wąskość.
Warto może jeszcze raz przemyśleć planowane działania i opracować jednak plan całego ogrodu, rozrysować go sobie.