Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Agatorek 23:43, 23 cze 2021

Judith napisał(a)

U mnie zero deszczu... Zerutko.

U mnie też

Martka, pięknie Ci podlało.
Yenna 10:38, 24 cze 2021

Martka napisał(a)

Gdyby jeszcze jej sąsiadki Annabelle zachowywały się zgodnie z oczekiwaniami...

To byś miała perfekcyjny ogród i by Ci się nudziło
Martka 10:52, 24 cze 2021

Agatorek napisał(a)

U mnie też

Martka, pięknie Ci podlało.

O tak. A może dziś u Ciebie?

Yenna napisał(a)

To byś miała perfekcyjny ogród i by Ci się nudziło

Marto, jednak realizm to podstawa działań

edi75 10:55, 24 cze 2021

Martka napisał(a)
Edi75, skrzynia miała być też pełna sałaty, ale niestety nie dane jej było. No to ogórki zajęły jej miejscówkę, a miałam je puszczać do góry. Pokażesz u siebie co tam w warzywkach?

Jagodaa, florovit doglebowo jak najbardziej do cisów, bo pinivit zakwasza glebę, więc doglebowo już nie, ale jako oprysk tak, taką wykładnię Danusi czytałam i taki oprysk stosowałam u mnie ze dwa razy. Więc Twój alarm chyba słuszny. Nie podlewać cisów pinivitem

Judith, link mi się nie otwiera, czegoś mu brakuje, jakiejś końcówki chyba? Ale widzę, że str. 84, ciekawa jestem, idę.

Marta pokaże...ale jak spadnie deszcz i wyplewię chwasty..bo tym woda nie potrzebna
Czekam na deszcz...bo za wchwile wszystko mi uschnie
Martka 11:07, 24 cze 2021

Z tego ujęcia wynika kilka rzeczy:

1) za chwile może spaść deszcz, sypnijmy nawozem, bo trawnik na to czeka ... wyciągnijmy siewnik, oj... nie zdążymy... już wieje, pada, leje! ... ale niech leje, ziemia potrzebuje. >>> doceniać takie chwile jak ta...

2) z daleka w warzywniku widać liście cukinii, moje plany były inne, ale natura sobie sama dała z nimi radę  stanowisko wybitnie jej pasuje, rośnie jak szalona, będzie cukiniowo, zachwycam się tym nasionkiem, które z kompostem przypadkowo trafiło tu i dostało "drugie życie" >>> kompostownik to była jedna z najważniejszych ogrodowych decyzji

3) jodła koreańska zdecydowanie musi pójść w inne miejsce >>> jeśli nie pasuje to przesadzić!

4) gdyby nie byliny, ten zakątek nadal byłby mało atrakcyjny dla owadów, teraz jest ich przed domem pełno >>> ogród bez bylin nie może się obyć absolutnie >>>

5) tyle się zmieniło przez ostatnie 2 miesiące, ciekawa jestem, jak to miejsce zmieni się za kilka lat?... >>> wszystko się może zdarzyć...

Życzę Wam deszczu... EDIT: tam, gdzie go brakuje, bo właśnie widzę u Yenny smutne obrazki

Dragonka 12:04, 24 cze 2021

ale masz warzywnik na wypasie załadowany zielenią! A u mnie dopiero zaczyna cokolwiek niby rosnąć, czemu ja mieszkam w takim opóźnionym klimatycznie miejscu.. Mam mnóstwo siewek- część zapewne to chwasty ale nie umiem rozróżnić i wolę myśleć, ze to szpinak i sałata się obudziły Fajnie, że Ci podlało tak porządnie, a u nas nadal szucho.
Agatorek 14:35, 24 cze 2021

Martka napisał(a)

O tak. A może dziś u Ciebie?

Rano był u mnie cudowny deszcz. Obfity. W końcu
Martka 22:59, 24 cze 2021

edi75 napisał(a)

Marta pokaże...ale jak spadnie deszcz i wyplewię chwasty..bo tym woda nie potrzebna
Czekam na deszcz...bo za wchwile wszystko mi uschnie

Agatorek napisał(a)

Rano był u mnie cudowny deszcz. Obfity. W końcu

Oj, ten deszcz w takich dziwnych okolicznościach nadciąga do nas. U nas dziś dwie ulewy. Bardzo rzadko chmury nadciągają tu z południa, taki wieczorny widok widziałam po raz pierwszy. Bez strat, czego nie można powiedzieć o wszystkich polach i ogrodach, bardzo mi smutno.

Martka 23:10, 24 cze 2021

Dragonka napisał(a)
ale masz warzywnik na wypasie załadowany zielenią! A u mnie dopiero zaczyna cokolwiek niby rosnąć, czemu ja mieszkam w takim opóźnionym klimatycznie miejscu.. Mam mnóstwo siewek- część zapewne to chwasty ale nie umiem rozróżnić i wolę myśleć, ze to szpinak i sałata się obudziły Fajnie, że Ci podlało tak porządnie, a u nas nadal szucho.

Dragonka, warzywnik dostał taki kompost na wypasie, że na klimat nie patrzy . A strefy klimatyczne - tu mnie zdziwiłaś, bo zdawało mi się, że Mazowsze też nie z tych najcieplejszych.

Dziś pierwsze zbiory ogórków

Pomidory koktajlowe w pojemnikach, też na kompoście

Martka 23:17, 24 cze 2021

Dokonałam dziś makabrycznego odkrycia. Mam w ogrodzie w krzakach klub swingersów. Zajrzałam wieczorem za serby, a tam pełno ostów i takich obrazków: Na raz ujrzałam kilkanaście chętnych parek... Muszę jutro zorganizować akcję słoik, koniecznie nicienie we wrześniu. Trzy świerki mają dziwnie opuszczone gałązki, takie jakby płaczące się stały, zaczęłam się dziś zastanawiać, czy to nie za sprawką tych tu?

Ile opuchlaków widzicie na zdjęciu?...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies