Effka, deski na podłodze pewnie klimatyczne, ale biorąc pod uwagę wilgotność wewnątrz - to w zasadzie nie biorę pod uwagę desek, szybko trzeba by było wymieniać, jak podejrzewam. A może źle podejrzewam?
W wielu miejscach kopałam przecież dołki, ale ten dzisiaj mnie naprawdę zaskoczył, takiej twardej, zbitej, miejscami aż szarej warstwy gliny nie było nigdzie. Musiałam odpuścić, obecna miejscówka będzie dopieszczona rabatą i też będzie fajnie.
Lidka, te ręce to trochę były "wypalone" po wiosennej sesji ze szpadlem, ale znów mam chęć kopać! Nie wiem, jak to się stało

Z czasem jest za to gorzej i dni krótsze... Trawnik dziś dostał nawóz jesienny, zdążyłam przed deszczem.
Judith, jakieś dwie strony wcześniej wkleiłam wizualizację, w zasadzie jest podobna do Danusi, ale dużo mniejsza, jej trzecia część pewnie. Rabata będzie lekko przebudowana, ale nie żal mi jej zasłaniać, bo będzie widoczna z oranżerii i trochę przez oranżerię, przed oranżeria będzie miejsce na kilka donic, a po bokach na... kolejne rabaty
Elu, ja też jestem bardzo ciekawa jesiennej szaty Katsury, na zdjęciach tylko widziałam i był to kolor pomarańczowo-czerwony. Czekamy zatem

Glina na rabacie z hortensjami mnie zaskoczyła, dam tam coś iglastego, o silnych korzeniach. Być może też dlatego padały mi tam wszystkie hakonki? ... Hortensje tam mają się dobrze, bo wilgoć lubią i głęboko się nie korzenią.
Alicjo, dziękuję, kloniki uwielbiam. Wiemy jednak, jak bywają kapryśne... Nowa miejscówka powinna mu odpowiadać, zacisznie, nie w pełnym słońcu, podłoże ma przepuszczalne, dobrą glebę - podsypałam próchnicą leśną i zrobiłam dodatkowo na dnie drenaż z piasku. Czego jeszcze mógłby chcieć więcej?
Roocika,
Lidka, to jest jednak duża zaleta zdejmowania darni "potrawnikowej", perzu nie ma, przez tyle lat nie miał szans przeżyć przy regularnym koszeniu. Jednak przecież no dig jest zalecane nie tylko na trawnikach, ja bym próbowała. A co przeżyje, zawsze można usuwać. Ostatnio namiętnie słucham podcastów "Naturalnie o ogrodach - duet K. Bellingham i J. Naliwajek - dużo o tym mówią. Na oglądanie filmów nie mam czasu, a takie gadanie w tle jest świetnym tłem do życia