Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Roocika 10:33, 02 lis 2021

Martka napisał(a)
Zanikanie trawnika dobrze odwzorowuje moje zmiany w myśleniu o ogrodzie, ale też potrzeby i możliwości. Niedługo będę robiła podsumowanie sezonu i o tym napiszę więcej, bo mam ciekawe obserwacje Ty zapewne też

Świetnie, że będzie trochę więcej sadzonek szałwii, będę jej potrzebowała jeszcze w innych miejscach. Na razie nie mam innych odmian oprócz Caradonny.

Jestem ciekawa podsumowania i obserwacji Ja to bym za dużo wszędzie i wszystkiego chciała, nie tylko ogrodowo, a tak się nie da w życiu
Juzia 10:41, 02 lis 2021

Martka napisał(a)

Juziaaaaa! Brakowało Ciebie! Bardzo miła wizyta!

Oooo jak miło, że chociaż Ty tęskniłaś

hehe

Martka 10:46, 02 lis 2021

Roocika,, teraz jeszcze wir prac wszelakich pracowych i ogrodowych, ale pod koniec listopada wrzucę takie solidne "przed i po" na zamknięcie sezonu, to musi być plus garść przemyśleń

Juzia, super, że odpoczęłaś i bardzo rozumiem potrzebę tego rodzaju przerw ale kto tu nie tęsknił do Twoich pomysłów i tekstów?

nicol21 12:50, 02 lis 2021

Ehhh ten trawnik dobrze, że będzie go mniej!
Czekam na podsumowanie bo sporo się działo. No i na przemyślenia bo na pewno będą cenne.
Fajnie tej klon się wybarwił. Za rok dłużej będą trzymać liscie, ot uroki pierwszego sezonu.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wiaan 13:13, 02 lis 2021

Marta jestem bardzo ciekawa Twojego podsumowania i przemyśleń, do tego napisane w Twoim stylu, który uwielbiam czytać
Zazdroszczę tak pozytywnie tych róż, które przyjadą, kto wie może kiedyś też powiększę swoją kolekcję, kto by się spodziewał, że będę tak szaleć na punkcie różanki u Ciebie jest podobnie, prawda?
Gruszka_na_w... 15:25, 02 lis 2021

Martka napisał(a)
Zanikanie trawnika dobrze odwzorowuje moje zmiany w myśleniu o ogrodzie, ale też potrzeby i możliwości. Niedługo będę robiła podsumowanie sezonu i o tym napiszę więcej, bo mam ciekawe obserwacje Ty zapewne też

Duży trawnik potrzebny jest tam, gdzie są małe dzieci. One muszą się gdzieś wybiegać, pograć w piłkę, kometkę, czy w coś innego.
W pozostałych przypadkach trawnik spokojnie można ograniczyć do tego, aby podkreślał jedynie linie rabat.
W obecnym czasie klimatycznej zawieruchy, utrzymywanie trawnikowych połaci to działanie mocno nieekologiczne i jakoś kłóci mi się z prawdziwym ogrodnictwem. Chodzi przede wszystkim o te hektolitry wody, których wymaga trawnik dla ładnego wyglądu.
Na podsumowanie już zacieram łapki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agi2006 17:08, 02 lis 2021

To ja kolejna w kolejce czekam na podsumowanie. Martus a ja zazdroszczę klonów które cudownie teraz u Ciebie koloryzuja ogrod. U mnie niestety już bez liści
Agatorek 20:29, 03 lis 2021

Martka, ja też czekam na podsumowanie roku . Już nie mogę się doczekać. Uwielbiam Cię czytać .
basia3012 19:37, 04 lis 2021

Martko, pytałaś mnie czy sporobolusy dobrze zimują.

Mam je kilka lat, może 3-4, i bardzo dobrze się mają. Zimują bardzo dobrze. Nic się nie dzieje a ostatnia zima była dosyć ostra.
Pozdrawiam.
ps. Podziwiam pomysł sadzenia cebul w wytłaczankach. Super.
A tempo prac z seslerią podziwiam.
Martka 20:32, 04 lis 2021

Ewelina, jestem bardzo ciekawa, co z klonami będzie się działo po zimie. Trawnik był moim ratunkiem w tym okresie życia, kiedy nie mogłam zajmować się ogrodem. Koszenie zielonej murawy = 1,5 godziny tygodniowo i ten nakład czasowy dawał wrażenie "ogarniętej" przestrzeni. Teraz mam zupełnie inną sytuację i inny etap życiowy.

Wiaan, róże będą jutro, jak kurier nie nawali Zaskoczyły nas te różanki, prawda? MiluniaB ma w tym swój ogromny udział.

Haniu, trawnikowe ogrody często wynikają z pewnej wygody i mglistych wyobrażeń, co mogłoby rosnąć w ogrodzie oprócz trawnika. ... Juzia nie ma trawnika, a ogród taki że szczęka opada. Dodatkowo u mnie w okolicy panuje zasmucające przekonanie, że drzewa liściaste to ogrodowe zło, które tylko przysparza kłopotów trawnikom. Nie mogę pojąć...

Agi, jeszcze tylko jeden klon ma listki. Skupia na sobie całą uwagę  Patrzę na ogrody Sylwii, Hani Gruszki, Eli Franka i oczom nie wierzę, jak kolorowo może być w ogrodzie o tej porze roku. Nie pamiętam, masz u siebie berberysy?

Aga, bardzo miłe słowa jeszcze dwa najbliższe tygodnie przeżyć muszę, by mieć wolną głowę 

Basiu, dziękuję za inf. o sporobolusach, utwierdzasz mnie w słuszności moich planów. Te jednolatki bardzo efektownie mi się przebarwiły, chciałam dokupić jeszcze na rabatę z różami, ale nie znalazłam nigdzie. Będę sadzić na wiosnę. Jestem fanką podobnie jak Ty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies