Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 09:16, 07 lis 2021

Wiola, haha, a dlaczego ochrzanił? Wszak wszystkie Twoje nożycowe poczynania przynoszą znakomite efekty! I my to wiemy a na serio, to ktoś mi kiedyś na wątku pisał, że graby należy właśnie przycinać dla zagęszczania? Wiolu, parocją narobiłaś mi apetytu. Deliberuję teraz, gdzie by ją posadzić...
Wiolu, przy okazji chciałam Cię zapytać, czy ten mój buk kupiony jako Dawyck Purple to na pewno on? Jest piękny niezależnie od nazwy. Twoje jesienią są bordowe, ten nic z tych rzeczy...

Marysiu, na wiosnę jesteśmy umówione niezależnie od seslerii Nadmiary przejmę bardzo chętnie, jeszcze wciąż mam zapotrzebowanie na nią. Umówię się też z Basią, sesleriowy nadmiar na pewno się nie zmarnuje

Judith, no to idziemy w seslerię Wiola od dawna zachwalała

Nowa12, ambrowce GumBall są dwa, jeden jeszcze zielony faktycznie, takiej "idealnej" kulki to nie tworzą, ale marudzić też nie można

Elu, cytryny kwitną na gałęziach rzędu 4-5, czyli nie na tych najstarszych. Jest to ciekawa roślina, bo kwitnie nawet kilka razy w roku, u mnie zazwyczaj na przełomie grudnia/stycznia i potem lipiec/sierpień. Ale zdarzało się to nawet trzy razy w roku. Obok dojrzewających, dużych cytryn zawsze na drzewku są kolejne "pokolenia" w blokach startowych, aby po zerwaniu owoców rozpanoszyć się. To jest w niej ciekawe: jednocześnie kwitnie, zawiązuje nowe owoce i karmi stare, zeszłoroczne. Tu wrzuciłam zdjęcia w czerwcu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/10902-w-ogrodku-martki?page=109#post_5 Dlatego nie muszę robić za pszczoły, skoro w tym pierwszym, grudniowym cytryna pozostaje niespełniona, to sprawę załatwia drugie kwitnienie, lipcowe Drzewko oliwne jest piękne, nawet bez owoców. Wstawisz zdjęcie? Rozważałam, ale problem z przechowywaniem mnie powstrzymał. Chociaż może... jak trafię na coś ładnego w Italii, to znów przytargam? Wiatrołap by jeszcze jedną roślinę pomieścił. Figowiec ma piękne liście, też kuszący...

Elu, wiesz co? Olśniłaś mnie, że mam miejsce na ambrowca kolumnowego na rabacie z hortensjami Limelight, co więcej nawet dołek wykopany! Myślałam o cisie, ale przecież to żadna konkurencja dla ambrowca. Zatem cóż, poszukiwania drzewka START

Basiu, dziękuję, seslerię chętnie zagospodaruję, będziemy się umawiać na wiosnę, a ja też zapraszam do siebie

Johanka, widzisz, właśnie Ela uruchomiła moją wyobraźnię i szukam ambrowca kolumnowego. A u Ciebie jak tam ambrowcowe plany?

olciamanolcia 10:03, 07 lis 2021

Marta wysłałam Ci wiadomość odnośnie ambrowca kolumnowego
Martka 10:19, 07 lis 2021

Justyna, dzięki
Martka 10:25, 07 lis 2021

Dziewczyny, liczę na to, że jednak jutro to te róże przyjadą.

W związku z tym mam pytanie, bo przerobiłam kilkanaście różnych tekstów i filmów o sadzeniu róż z gołym korzeniem na jesieni i nie wiem. Czy dawać obornik koński, bardziej już próchnicę, dobrze zleżała, 2-3 lata, do dołków czy nie? Jedni piszą, żeby niczego z nawozów nie dawać i dopiero na wiosnę, inni, że sadzenie róż bez obornika to nieporozumienie. Kompost mam nieprzerobiony jeszcze, ale coś wygrzebię ze spodu i też dodam. Jak to widzicie?

Martka 10:29, 07 lis 2021

Dlaczego śniadanie było dziś spóźnione? W kuchni zawieszam się wciąż na tym widoku jeszcze chwilka koloru w ogrodzie, potem grudzień, jakoś ten listopad trzeba popchnąć do przodu. Lekko nie jest i nie ukrywam, że prace ogrodowe bardzo mi ułatwiają przetrwanie

Pogodnej niedzieli
Wiolka5_7 10:40, 07 lis 2021

Wiesz ile było gadania

Moje buki Dawyck purple są najbardziej Purple wiosną,potem robią się czarnulki i następnie latem zielenieją a jesienią przebarwiają się na miedziano .

Teraz ciężko określić czy twój buk to Dawyck Purple,poczekajmy do wiosny,to wtedy będzie wiadomo czy to na pewno Purple
olciamanolcia 10:42, 07 lis 2021

Martka napisał(a)
Dziewczyny, liczę na to, że jednak jutro to te róże przyjadą.

W związku z tym mam pytanie, bo przerobiłóam kilkanaście różnych tekstów i filmów o sadzeniu róż z gołym korzeniem na jesieni i nie wiem. Czy dawać obornik koński, bardziej już próchnicę, dobrze zleżała, 2-3 lata, do dołków czy nie? Jedni piszą, żeby niczego z nawozów nie dawać i dopiero na wiosnę, inni, że sadzenie róż bez obornika to nieporozumienie. Kompost mam nieprzerobiony jeszcze, ale coś wygrzebię ze spodu i też dodam. Jak to widzicie?

Róż posiadam kilka a ściślej 9... połowa z nich rośnie w ziemi gliniastej. Przy sadzeniu jakichkolwiek roślin daje tylko "zdrową"ziemię wsypuję trochę nawozu po czym mieszam go z ta ziemią i przysypuje rodzimym gruntem W przypadku gdy sadziłam róże do ziemi gliniastej NIC nie dosypywałam i rosną jak szalone.
A tak na marginesie nie umiem prowadzić róż Mam dwie białe wielkokwiatowe-teraz to są wielkołodygowe, róże okrywowe na skarpie, jedną odmiany Abrakadabra w odcieniach różu i czerwieni oraz podobną do niej różową z pełnym kwiatem. Na początku lata są piękne ale potem sa moim ogrodowym koszmarem
sylwia_slomc... 11:42, 07 lis 2021

Ja mam kolumnowego od 5 lat na razie bardzo wolno przyrastał w tym roku ciut podciągnął w górę po obwodzie wąziutki. Anitka z Azylu na Wichrowym Wzgórzu ma starszego dorodnego, w tym sezonie go korygowała bo mu gałązki powyginało. Takich to zmieścisz nie jednego, ale nawet trzy
Judith 12:12, 07 lis 2021

Martka, a co jest nie tak z listopadem?
Judith 12:14, 07 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)

[...] Na początku lata są piękne ale potem sa moim ogrodowym koszmarem

Hihi, właśnie dlatego nie chcę róż na moje nowej (słonecznej) rabacie .