Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Milka 07:28, 15 mar 2022

Martka napisał(a)
Dziewczyny, krokusy są niemożliwe! Chciałam je "przyłapać" na gorącym uczynku, każdego dnia oglądałam. Capek ma rację, to jest niemożliwe. Przed weekendem było tak:

Wystarczyły trzy dni przerwy w obserwacjach i po powrocie już jest tak:

No powiedzcie, czy to nie jest złośliwość lekka lub może nawet coś więcej?

Dziś przyszła koza

Zapowiada się emocjonujący tydzień. Posadzka w oranżerii i kostka dookoła. Plus wreszcie dorwę się na dobre do prac ogrodowych.
Plany?
a) sprzątanie rabat, wycinanie traw i bylin
b) wertykulacja trawnika (jest już sucho)
3) przycinanie żywopłotów
To czego nie zdążę zrobić, będzie w przyszłym tygodniu...

I to jest piękne w ogrodniczkowaniu.
Takie widoki podnoszą na duchu. Fajna lista prac, całe szczęście już za mną, no ale u mnie ogrom w wielkości i ilości.
Z grabek będziesz zadowolona
Wiaan 07:35, 15 mar 2022

Marta u Ciebie to się dopiero dzieje wiosna zapukała, krokusy w masie piękne. Czekam na resztę Twoich cebulek. Ta oranżeria jest idealnie posadowiona, zdjęcie jak wpada światło, hmm marzenie Ja na razie sprzątam,a realizacja planów wolnymi kroczkami. Też problem z czasem ale znasz to
Martka 10:12, 15 mar 2022

Lidko, koza jest szczupła i niewielkich rozmiarów, 40 cm szerokości, trochę mniej głębokości. Uchylić rąbka?

Sylwio, jak mi miło należy tylko mieć nadzieję, że autor to nie bajkopisarz

Elu, oj tak, warto się cieszyć, nawet bardzo, tyle emocji przed nami, cały sezon przed nami. Tyle naszego, ile zdołamy wycisnąć z tego ogrodowania radości. U mnie nie ma drzew, nie zacienia, ziemia nie jest już zmrożona, dobrze przesuszona, aż za bardzo, będę podlewać. W tym roku zdecydowanie mniej trawnika niż w zeszłym. Z tego stanu jestem bardzo dumna!

Milko, niespodzianki mamy za każdym razem, kiedy coś wyłazi, wyłania się, pęka, rozkwita, dojrzewa, pokazuje kolory i zapachy, ten ruch w ogrodzie i jego efekty są zadziwiające i chyba niezależnie od stażu wciąż ekscytujące U Ciebie cieplej i zupełnie inne rozmiary, u mnie ogródeczek, rabaty młode, sprzątanie i cięcie pójdzie dość szybko.

Wiaan, cebulek jest w tym roku masa, to bardzo fajne, że można sobie nimi wydłużyć sezon o te 2-3 miesiące. Problem z czasem znam, ten rok daje mi w kość, a to dopiero połowa marca...

Judith 10:21, 15 mar 2022

Nawet przez folię widać, że kozunia to ślicznotka .
Milka 14:06, 15 mar 2022

Oj kozunia super
antracyt 16:44, 15 mar 2022

No to czekam z niecierpliwością na rozpakowanie
olciamanolcia 16:57, 15 mar 2022

antracyt napisał(a)
No to czekam z niecierpliwością na rozpakowanie

A ja na rozpalenie
Agatorek 17:01, 15 mar 2022

Martka napisał(a)
Aguś, ma być słonecznie. Ten brak chmur trochę jednak martwi. Na wątku u Mgduski uświadomiłam sobie, że trzeba natychmiast nawodnić rabaty.

U mnie po tym rozlewisku na trawie i rabatach, ziemia jest wilgotna. Jestem aż zdziwiona, że tyle czasu trzyma wilgoć, bo woda w oczku już opadła.

Koza świetna, bardzo elegancka! Świetnie będzie się prezentować w docelowym miejscu .
Martka 19:05, 15 mar 2022

Dziewczyny, kózka zgrabna, prawda? Niestety, po południu odebrałam telefon od wykonawcy - będą ... cytuję "w następny czwartek". Cóż zrobić, rozpalanie kominka odkładamy, skoro tak się sprawy mają - za to rzucam się w pojesienne odmęty mego ogrodu i dotykam grabkami udającymi czarodziejską różdżkę.
Na "otarcie łez" rozpakowałam właśnie książkę Pieta Oudolfa i Henka Gerritsena "Tworzę ogród naturalny". Przyszła w idealnym momencie

Gruszka_na_w... 19:35, 15 mar 2022

Po takiej lekturze to kto wie, co nas tu będzie czekać w sezonie.

Nastawiłam się wewnętrznie na debiut Twojej kozy jesienią. Ta niewielka zwłoka pana wykonawcy zupełnie mnie nie rozczarowała.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies