Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 19:36, 17 mar 2022

Pierwszy pełnowymiarowy dzień w ogrodzie zaliczony!
Zaczęło się od spotkania oko w oko z sójką, która wylądowała 3 metry obok mnie.
Potem było już bardziej przyziemnie, ale spotkania z fauną miały kontynuację: spotkałam dwie biedronki oraz odkryłam pod świerkiem serbskim jamę średnicy ok. 15 cm. Hmmm... Co tam może mieszkać?...

Cudownie jest przeczesać wszystkie rabaty, odkryć budzące się rośliny, ale czasem też niestety pozimowe łodygi bez korzeni. Widzę, że budzi się gillenia, zawilce, niektóre jeżówki, gaury, wszędzie wyskakują ... chyba czosnki? Tyle nowości, że nie nadążam z euforią! Od 8 do 16 ciągnęłam na jednym bananie i kawie, tak mnie pochłonął ogród

Rękawice prawdę Ci powiedzą Te mówią, że pracowicie było To tzw. Tarciowe, dziś je testowałam, lepiej sprawdzają się do prac bardziej precyzyjnych, ale nie są tak miękkie, więc w pracy z narzędziami, trzonkami etc. wygrywają rękawice Magary. Przy okazji: zebrałam nasiona Penstemona 'Husker Red', spróbuję wysiać.

Efekty prac? Zadowalające i wręcz uszczęślwiające. Uprzątnięte wszystkie rabaty. Cięłam wszystko oprócz róż (te przycięłam jesienią), nawet hortensje dziś poleciały. Stan przed i po

Kancików a la Olciamanolcia czy Judith tu nie znajdziemy, ale nie frustrujemy się tym za bardzo, przynajmniej nie teraz

Oraz drugi ważny punkt: obcięłam szpaler ze świerków serbskich. To było wyzwanie tak potężne, że darowałam sobie rozpinanie sznurka, jest na oko i powiedzmy, że "lepiej niż było"

A było tak:

Kupa gałęzi do przerobienia, teraz wyciągniemy ze składziku kolejny sprzęt, rębaczek... Czy wcześniej warto gałęzie podsuszyć? Czy nie ma to znaczenia dla procesu zrębkowania? Nigdy tego jeszcze nie robiłam. Będzie dużo kompostu!

Plany na marzec? Wertykulacja + zdjąć darń na 2 rabatach (jedna to Desdemona, druga Princess Alexandra of Kent) i zamienić ścinki ze świerka na zrębki. To był cudny i bardzo wyczekiwany dzień!

Johanka77 19:46, 17 mar 2022

Brawo Ty!
I plany ambitne są!

Moje gaury nie ożyły wcale. Żadna
Mgduska 19:51, 17 mar 2022

Johanka77 napisał(a)
Brawo Ty!
I plany ambitne są!

Moje gaury nie ożyły wcale. Żadna

Asia, gaury startują bardzo późno, te u Marty jakieś niezwykle wyrywne. Poczekaj spokojnie, mają jeszcze czas
Judith 19:52, 17 mar 2022

8.00-16.00 to całą dniówkę zaliczyłaś .
Ale jak pomyśle, ze o bananie i kawie tyle godzin, to aż mnie brzuch boli.
Żywopłot przycięty „na oko” wyglada swietnie. Sznurek, sznurkiem, ale sąd wziąć 3-metrowe profile do wbicia w ziemię? Wiola znalazła w garażu, ja niestety nie .
Martka 20:00, 17 mar 2022

Asiu, jest nadzieja, że ożyją

Mgdusko, moje gaury rosną przed domem, od południa, osłonięte, mają tam ciepło, ale nie żeby już liście miały duże, nie, przy ziemi zauważyłam dopiero początkujące liście, a to dobry znak

Judith, rano musiałam odebrać ze stacji dwie panie, które dla odmiany zajęły się wnętrzem mojego domu i doprowadziły go do stanu ... bardzo rzadko występującego w naturze. Przyjechały wcześniej, nie zdążyłam ze śniadaniem, potem poleciało, ale ja to jestem z tych, co bez śniadania z domu nie wyjdą, nawet jeśli wyjść o 6 rano muszę. Dlatego zaskoczył mnie samą ten stan zatracenia się w pracach

Gruszka_na_w... 20:09, 17 mar 2022

Jaki piękny porządeczek.
Jakie to cudowne rozwiązanie zyskać kogoś, kto omiecie nielubiane porządki w domu, a człek zyskuje czas na to, co lubi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Martka 20:22, 17 mar 2022

Haniu, niech już coś wypełni te pustki na rabatach
Rozwiązanie cudowne i połączone z potrzebą chwili, te kobiety są siostrami, przyjechały tu ze swoimi dziećmi i babcią, praca to dla nich nie tylko aspekt finansowy, ale też możliwość zajęcia się czymś, oderwania od trudnych myśli. Pracę wykonały perfekcyjnie... 
Wiolka5_7 20:41, 17 mar 2022

Masz oko,żywopłot przycięty super
Rabaty wysprzątane ,dzień wykorzystałaś na maxa
Ja też jak się dorwę do prac w ogrodzie to nie myślę o jedzeniu
Agi2006 21:27, 17 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Odnośnie nożyczek, to kupiłam sobie takie, ale szczerze to miękkie łodygi tnę zwykłymi nożyczkami biurowymi (takimi większymi) . Te ogrodowe dziwnie leżą w dłoni.

Mam jeszcze takie
Ujdą, ale i tak wolę te biurowe

Potwierdzam. Najlepsze duże biurowe
Iwona100 21:50, 17 mar 2022

Tyle pracy wykonałaś w jeden dzień ? Niesamowite . I to jeszcze bez śniadania.

Ja kupiłam mojego derenia w 2020 r. Miał 2 białe kwiaty. W zeszłym roku nie kwitł,ale czytałam ,że one czasem po posadzeniu nie kwitną nawet kilka lat. Zobaczymy ,jak będzie w tym roku. Czekam cierpliwie. Ale nawet bez kwitnienia jest bardzo ładny i pięknie się przebarwia jesienią .
Super zdjęcie z sójką. U mnie jest ich sporo,ale ciężko zrobić zdjęcie, bo są płochliwe.