Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

LIDKA 20:40, 15 kwi 2022

Judith napisał(a)
Ładne sadzonki seslerii. Czy to ze sklepu na literkę a?
Ja właśnie tamże poczyniłam zamówienie (pierwsze w życiu zakupy roślin przez Internet!) i z jednej strony czuję ekscytację, a z drugiej lekki niepokój . Zawsze każdą sadzonkę w CO oglądam ze wszystkich stron zanim wybiorę, a tu nieppewność ...
PS. Piszesz, że nowe nabytki posadzone, a ja się pytam - gdzie zdjęcia???

Nie martw się. Sadzonki od nich nawet jak mniejsze to zawsze zdrowe miałam. Teraz gożdziki i lilowce.

A seslerie tez posadze kiedys na platanowej.
sarenka 21:19, 15 kwi 2022

Aż sprawdzam co to za bzy posadziłas- ten Obeliks wygląda ciekawie,idealny do małego ogrodu ja u siebie mam Eva. w zeszłym roku się ułamała gałązka a potem przymarzł,zobaczymy czy coś się zagęści w tym roku. Mam nat że on lubi mieć mokro w korzeniach

Seslerie mam już gdzie kupić,zamówiłam kilka sztuk, będą w maju
Judith 22:28, 15 kwi 2022

LIDKA napisał(a)

Nie martw się. Sadzonki od nich nawet jak mniejsze to zawsze zdrowe miałam. Teraz gożdziki i lilowce.

A seslerie tez posadze kiedys na platanowej.

No to super . Spore zamówienie tam zrobiłam, przebieram nóżkami .
mrokasia 22:38, 15 kwi 2022

LIDKA napisał(a)

Też mam takie doświadczenia. Sadzonki przychodzą małe ale zdrowe, szybko się ukorzeniają i ładnie przyrastają.
Martka 13:42, 20 kwi 2022

Gruszeczko, dziękuję za życzenia, miałam trochę przerwy od ogrodu, w tym czasie znaczna część irysków zdążyła przekwitnąć i wypuścić długie pędy, o których pisał Antracyt, już wiem, co ją mogło denerwować Na razie dodają zieleni pustawym rabatom, ale spodziewam się, że za jakiś czas stracą zieleń i przestaną bawić Ot, los cebulowych, szybko zachwycają i szybko przestają

Nicole21, ja też w tę stronę będę podążać, na obecną chwilę bardzo podobają mi się narcyze botaniczne Tete-a-tete i Thalia, powodują obfitość na rabacie, a teraz ruszają tulipany botaniczne, posadziłam dwie odmiany, lada moment odpalą kolory.

Aguś, Wiaan, dzięki, robienie zdjęć lustrzanką ćwiczę od lutego, ale... mam tak długie i częste przerwy, że prędzej zapominam niż przypominam sobie, jak dobierać ustawienia do zadowalającego automatyzmu ustawień manualnych droga daleka

Judith, informacje poszły na priv, al... przysyłał dobre sadzonki, tylko raz otrzymałam przesuszone, ale wysyłkę pakowali przed długim weekendem. Sesleria od nich przyrasta mi słabo, nie wiem jednak, czy mogę winić sadzonki, posadziłam je w późnym listopadzie, dużo wody, to nie są dobre warunki do zaklimatyzowania dla seslerii. Wszystkie żyją. Nowe nabytki zaraz wrzucę  Czasem tak się dzieje, że wir sadzenia nie pozwala już na wyciągnięcie aparatu, na nic nawet więcej oprócz prysznica i padnięcia do łóżka. Chyba, że te zdjęcia jednak jakimś cudem znajdą się w aparacie, wtedy przed snem obowiązkowo oglądamy efekty nasadzeń, niezależnie od poziomu rozładowania naszej baterii

DarioB, dzięki, klimat robi w tym przypadku obiektyw makro mój udział w tym znacznie mniejszy

Zuzanno, Ando, obejrzałam Wasze i zastanawiam się, czy ten głęboko purpurowy kolor liści utrzymuje się tylko wiosną? To by mi BARDZO! odpowiadało Black Beauty wg opisu producenta nie powinien za bardzo rozrastać się na szerokość, ale sprzedawca zapewnił mnie, że cięcie mu niestraszne. Przeznaczyłam mu miejsce na 3 m szerokości. Bardzo mnie ten zakup ucieszył

Asiu Rojodziejowa, jeśli tylko masz możliwość stacjonarnego zakupu, to świetnie Trawy niebawem wskoczą na półki w ogrodniczych.

Lidko, seslerie sadź, ja po porażce z hakonechloa idę w seslerię, mam spore zapotrzebowanie na niskie, żywozielone trawy

Judith, Mrokasiu, w a... sadzonki małe, ale zdrowe, potwierdzam z pewnością plusem jest też szeroki wybór.

Alija 14:07, 20 kwi 2022

Twoja "wiosna z bliska" urocza, piękne zdjęcia.
Bardzo lubię bez czarny. Co do cięcia to miałam niemiłe doświadczenia, ale może dlatego, że sadzonka była malutka.
Po przycięciu długiego pędu roślinka całkiem zginęła, w następnym roku coś tam zaczęło odrastać, ale nie wiem co z niej będzie. Pozdrawiam.
Martka 14:44, 20 kwi 2022

Alicjo, dziękuję za przestrogę. Wstrzymam się z cięciem Pozdrawiam!

Martka 14:45, 20 kwi 2022

Co tam w ogródku u Martki w końcówce kwietnia? Miesiąc zleciał nie wiadomo kiedy, nie byłam zbyt pilna w pracach, muszę wyznać. Za moment majówka, drzewa nadal gołe, cebulowe zabawiają, ptaki uprawiają akrobacje i przylatują po suchą trawę do swoich gniazd (nie do końca wyczesany trawnik po wertykulacji sprzyja ) Dzieje się, a jest to dopiero początek tego wielkiego szczęścia, które za moment eksploduje w ogrodach i naszych sercach

Wschody poczynione pod koniec marca udały się, nie udało się ruszyć maczkom, słabo także marchew Dara (tylko kilka nasion ruszyło) i penstemon też słabo. Pozostałe mają się dobrze, choć w domu było im za ciepło.

Największy problem jest z wyrywną cukinią, chce do gruntu, za moment zakwitnie?

Wykiełkowały "kleszcze" czyli Euphorbia characias

Bupleurum

Kosmosy Cupcakes, trochę wyciągnięte, ale nie poddają się.

Sałaty też dają radę.

Nabytki posadzone, ale jeszcze w prowizorycznym otoczeniu, czeka mnie "dorobienie" rabat ze względu na inne priorytety przypadnie to zapewne na maj-czerwiec

Bez Black Beauty

Jarząb "Granatnaja"

Świdośliwa Lamarcka

Bez czarny Obelisk

Liści jeszcze nie ma, czekam na ten moment wyjątkowo niecierpliwie.
Klon Pixie zbiera się...

Orange Dream też dopiero...

"Dzika" rabata też łysa i w fazie budowy.

Klon Katsura ma kolorki.

Kolorowo także u Skeeters Broom.

Graby jeszcze potrzebują...

O bukach i ambrowcach nawet nie wspominamy, wiemy, że na te przed majem nie ma na co liczyć

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies