Martka
19:59, 20 maj 2022

Gwiazdnica u mnie rośnie też w pulchnych miejscach, ale szkodniki mogą być argumentem. Ptaki wiedzą, z jakiego powodu warto się pojawić na przeoranych polach. Czy wiedzą też, że jedzenie czeka na nie na rabatach no dig? Większość obszarów tej ziemi nie jest przekopywana i utrzymuje równowagę, ale w ogrodach wszystko jest trochę sztucznie podtrzymywane. Dobre są te reguły, które sprawdzają się i prowadzą do w miarę zdrowych plonów...

Mam ją wszędzie. Naprawdę w przeróżnych miejscach, może tylko pod tujami nie. Najwięcej pod cisami, które rosną w bardzo puszystej glebie z kompostem

U mnie też dżdżownice są wszędzie, jednak w bardzo zbitych partiach gliny widzę je rzadko. Zdecydowanie ściółkowanie gleby materią organiczną i stosowanie kartonów pod ściółkę zwiększa ich populację. Ptaki też lubią sałaty... Trzeba się nieźle nagimnastykować, aby doczekać się własnych sałat...

To jest chyba w dużej mierze kwestia czasu, rok - to za mało na poprawienie jakości gleby zbitej. My nie chcemy tyle czekać, chcemy rabaty na już.