Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 15:04, 29 cze 2022

anuska2507 napisał(a)

O tak, w wielu wątkach, można teraz podziwiać róże. Zauroczona zaczęłam zapisywać sobie "na zaś" nazwy tych, które najbardziej mi się podobają. Będę miała małą ściągę, gdy kiedyś-kiedyś będę szukać odmian do swojego ogrodu.
Dziękuję za pochwałę warzywnika Kretowi też się w nim podoba
Miałam to szczęście, że sadzonki jarmużu przygarnęłam od mamy. Wysiewala razem z innymi kapustnymi, chyba w marcu, ale musiałabym dopytać, kiedy dokładnie.

Anusko, to bardzo dobra metoda, warto poczytać, jak się sprawują, będzie łatwiej z decyzją. Jaki typ, jaka wielkość krzaczka, kolce czy bez, bukieciki czy pojedyncze kwiaty, pączki zwisające czy wyprostowane, płatki opadające po przekwitnięciu czy zasychające, pędy wiotkie czy sztywne, wreszcie pachnące czy nie? krzaczek zwarty czy nie? Oczywiście zdrowotność róż. Jest w czym wybierać  Jarmużu zazdroszczę, też muszę się o niego postarać, ale najpierw o miejsce na nowe warzywa.
Wiaan 15:47, 29 cze 2022

Judith napisał(a)
Tez się oblizuję na myśl o koktajlu . Jutro robię!

Zrobiłam koktajl, fajne połączenie i bardzo smaczny
Judith 16:23, 29 cze 2022

Wiaan napisał(a)

Zrobiłam koktajl, fajne połączenie i bardzo smaczny

A ja nie znalazłam nigdzie truskawek . Za to zeżarłam (nie mogę użyć innego słowa na tę czynność ) pól arbuza na raz .
Juzia 16:44, 29 cze 2022

olciamanolcia napisał(a)

Nie mów , że jesteś „ szczęśliwa posiadaczką” tegoż Stworka

Byłam

Jakby się trafił jakiś przybłęda to pewnie bym znowu wzięła...
Nie jestem fanką kupowania psów.
Juzia 16:44, 29 cze 2022

Judith napisał(a)

A ja nie znalazłam nigdzie truskawek . Za to zeżarłam (nie mogę użyć innego słowa na tę czynność ) pól arbuza na raz .

Kapało po brodzie?

Hehehe
Juzia 16:48, 29 cze 2022

Martka napisał(a)

Juziu, kto to mógł przewidzieć, co się zadzieje na świecie i na Wschodzie... ale że aż tak? Bardzo mnie zmartwiłaś tą wiadomością. Myślę, że stopy procentowe/raty kredytów i koszty energii zrobiły swoje. Dobiją przedsiębiorczość i tak uzdrowią gospodarkę... Ostatnio mam bardzo czarne myśli, ja, niepoprawna optymistka. Obie mamy czarne kwiaty w donicach, myślisz, że to zamiast czarnej flagi dla naszych myślli?

Niektórzy przewidzieli i wyprzedali majątek
Turcja ciągle tańsza, więc ludzie wolą pewne słońce i all inclusive Żeby się tylko na lotniskach nie zdziwili...

Z tą flagą może coś być na rzeczy.
No i nie cieszą mnie kolory w ogrodzie tak jak kiedyś. Oko szuka zieleniny bardziej.

Judith 17:46, 29 cze 2022

Juzia napisał(a)

Kapało po brodzie?

Hehehe

Po łokciu
Judith 17:48, 29 cze 2022

Kliknęłam nie to, co trzeba
antracyt 21:13, 29 cze 2022

Martka napisał(a)
Z ciekawostek wrzucam też zdjęcie Bupleurum, rodzima nazwa to przewiercień, wysiałyśmy równolegle z Zuzą i Mgduską, u Zuzy już obskakuje kolejne bukiety, u Mgduski nie zaskoczył w ogóle, u mnie tuż przed kwitnieniem. Jest śmieszny, nie wiem, czy powiedzieć, że rośnie na boki, czy też w przód i w tył.
Tak wygląda z boku/przodu

Tak zaś z przodu/boku.

Płaski, ale ma zabawny kolor liści, pięknie zatrzymuje poranne krople rosy, ma teraz wysokość ok. 30 cm.

Wyjątkowo dorodny egzemplarz A wiesz, że cześć moich już powoli kończy wegetację. Nie mają lekko w łączce, wody brak, konkurencja spora. W przyszłym roku muszę im inne miejsce znaleźć.
Agatorek 22:00, 29 cze 2022

Ohhh, tyle zdjęć do podziwiania. Ciężko wybrać ulubione, ale to chyba będzie szalejąca róża Ascot .
Fajne to coś czarne w doniczce . U mnie doniczki to ciężki temat. O ile te w „szkółce” podlewam, to te z aksamitkami już jakoś mi umykają .
Póki co jestem jeszcze na etapie różu i czerwieni. Toleruję inne kolory, ale w małej ilości

Martka napisał(a)

Sprzed chwili

Edit: Gdyby ktoś chciał się zachwycić tym bodziszkiem Espresso z tyłu, to można Że genialne towarzystwo etc.

Świetne połączenie . Ten bodziszek jakoś kwitnie?