Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 09:02, 27 paź 2022

Martka 09:08, 27 paź 2022

Martka 09:22, 27 paź 2022

olciamanolcia 09:34, 27 paź 2022

Martka napisał(a)

Justyno, czytałam, że ambrowce dobrze rosną w przepuszczalnej glebie, ale radzą sobie też w glinie i wytwarzają wówczas trochę inny system korzeniowy, nie palowy. Tak jak cisy, dostosowują się. O czym niedawno wspominała Mary.
A co do Twojego, rośliny w donicach i szkółkach mają zupełnie inne warunki glebowe niż te posadzone do gruntu, to dwie różne bajki.

To fakt, że ziemia 'szkółkowa" to zupełnie co innego. Ale dziś rano zauważyłam, że te moje bordowo-fioletowe liście zaczynają się...czerwienić Moje ambrowce mają słońce przez cały dzień i sporą część popołudnia. To miejsce jest szczególnie nasłonecznione . z tego powodu zabrałam z tej rabaty dwie horty Candlelight i zastąpiłam je kosodrzewiną. Musiałam lać w nie codziennie wodę bo listki miały cały czas zwichnięte a o popalonych kwiatostanach nie wspomnę,
Martka 09:39, 27 paź 2022

Ten kolumnowy ambrowiec który widać na przedostatniej fotce, jeszcze siedzi w donicy. Ma zupełnie inne wybarwienie od tych trzech, które mam na rabacie z hortensją Limelight pożyjemy zobaczymy, każde kolory jesienne są urocze.
Roocika 17:49, 27 paź 2022

Martka napisał(a)

Buczek wygląda jakby był pozłacany. Warto wstać wcześniej dla takich widoków

U nas mgły i ogólnie bez słońca.
Gruszka_na_w... 19:30, 27 paź 2022

Bardzo mi się podoba otoczenie oranżerii. To pewnie wielka przyjemność zerkać na ogród z jej wnętrza.
Powrotów o zmierzchu współczuję. Za niecałe dwa miesiące dnia zacznie przybywać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 20:17, 27 paź 2022

Piękne widoki poranne. Kurczę, gdy ja wychodzę jest szarawo, jak wracam - ciemno. Koszmar. Na szczęście to tylko trzy razy w tygodniu .
Otoczenie oranżerii mnie także zachwyca. Cały ogród prezentuje się swietnie . Piękna trawa, piękne kolory na rabatach, porządek i ład . Pięknie jest!
Martka 21:42, 27 paź 2022

Roociko, dziś rano było magicznie. Jutro mam wolny dzień, cały dla działań ogrodowych i zbiega się on z taką oto kartką z kalendarza:

Z rana zaplanowany jest zakup roślin na żywopłot przed ogrodzeniem, co tam będzie? Tawuła brzozolistna TOR, czyli Twoja propozycja, dziękuję za nią! Przekonał mnie kolor listków (ciemniejsza, stonowana zieleń), małe wymagania i biały kolor kwiatów. Hania pisała o łatwości przycinania tawuły japońskiej, ta brzozolistna też nie powinna sprawiać problemów. W rozstawie co 50 cm chyba będzie dobrze?

Haniu bardzo miłe słowa oranżeria jest miejscem idealnym do wypicia kawy i poczytania, obserwacji ogrodu i ptaków, czasem urządzam w niej garden office, organizujemy tam kino wieczorne lub długie kolacje przy kominku, zdarzyła się także imprezka do rana z podziwianiem brzasku Zastosowań nie brakuje, strzał w 10tkę. Wszystko wokół niej rośnie z zacięciem nawet Chopiny się w tym roku zachowały.

Judith, ja mam wyjazdowe trzy w porywach do pięciu, a chętnie pracowałabym kompletnie zdalnie. Zaintrygował mnie Twój ostatni wpis u Karoli... czasem moje myśli też biegną w różnych kierunkach... Jak miłe tu padły słowa o moich rabatach, mimo niedoskonałości tychże uznaję, że w pełni zasłużone starałam się ja, starał się ogród, końcówka sezonu jest bardzo przyjemna Porządek nie dotyczy rabat ze strefy "zakazu fotografowania", ale pokażę tę strefę oczywiście w układzie przed i po. Tymczasem jest tylko "przed" i też mi z tym nie jest źle. Pomysły dobrze się wypieką

Magara 00:37, 28 paź 2022

Martka napisał(a)

Magaro, jak to tak wszystko? Mówi się, że wszystko i nic. Wskaż na jakiś szczegół chociaż 

Martka, mi się u Ciebie podoba wszystko i NIC na to nie poradzę