Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 16:09, 28 paź 2022

Magaro, jeśli szczerze wyznajesz, jakże bym mogła powątpiewać?

Zuzko, dziękuję, życzenia były potrzebne, etap zakupów miły, kopanie pierwszych dołków także, potem rozpoczął się horror… odkryłam w podłożu coś strasznego, utwardzoną warstwę tłucznia… zmagania musiałam w pewnej chwili przerwać, zostało jeszcze osiem dołków. Dokończę w poniedziałek, może mi przejdzie bezsilność

Judith, tak, tawuła brzozolistna Tor. Nie wiem tylko, dlaczego Tor. Lubię dynamiczne akcje, taka porcja wolnego czasu w bloku nie zdarza się często. Niestety, szkółka była czynna dopiero od 8ej Wasze porady bardzo mi pomogły w podjęciu decyzji.

Asiu, Tor do dziś nie widywałam, japońskie często. Przekonała mnie kształtem listków i kolorem. Podziwiam, że masz taką znajomość roślin. Wielu nazw nauczyłam się od Ciebie. Tawulec pogięty na przykład. Którego dziś też widziałam na żywo po raz pierwszy.

Edi, sypiam sypiam, z reguły bardzo dobrze, co pomaga w podejmowaniu się szaleństw ale wiesz, jak jest, dzień krótki, sezon w końcówce. Może chociaż teraz uda się coś podgonić.

Wiolu, Roocika tę odmianę wynalazła spodobała mi się. Po wielu wspólnych rozkminkach padło na tawułę właśnie. Ja bym na zapłociu nawet chętnie zrobiła coś bardziej efektownego, bylinowo etc., ale nie mam mocy przerobowych. Musi być proste w obsłudze.

Asiu Rojodziejowa, dałam sobie w kość sezon zakończę, jak opadną listki klona Skeeters Broom. Tak sobie wymyśliłam. W zeszłym roku to była druga połowa listopada.

Haniu, jestem zadowolona z decyzji. Była przemyślana, przedyskutowana z Wami, przeszła próbę czasu i po dwóch tygodniach nadal byłam zdecydowana na tawułę. Rozważałam na miejscu już tylko dwie, byłam konkretna w szkółce było tak przyjemnie…. Chodziłam pośród łanów i hektarów przebarwionych roślin - w różnych odmianach, kolorach, pokrojach, miło jest odwiedzić szkółkę a nie CO. Oczywiście żałuję, że nie zabrałam zawilców Honorine Jaubert, w pierwszej chwili uznałam, że nie będzie czasu posadzić, mam dwie i chętnie zwiększyłabym ten stan. Teraz myślę, jak ten błąd naprawić, przy tarasie na rabacie pod judaszowcami mam jeszcze sporo miejsca.
Martka 16:13, 28 paź 2022

Poranek na zapłociu

Późnym popołudniem…

Tyrka i ogrodniczka szczęśliwa
Zostało mi 8 donic do posadzenia oraz kora. Od ulicy posieję pas trawy.
Roocika 16:14, 28 paź 2022

Nawet nie wiesz, jak się cieszę, że pomogłam. Ściskam
Martka 16:16, 28 paź 2022

Pogoda była wymarzona, letnia wręcz.
Ogród świecił.

Gruszka_na_w... 21:10, 28 paź 2022

Błyskawiczna realizacja. Pielęgnacja zapłocia to będzie teraz bułka z masłem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:12, 28 paź 2022

Martka, piękny dzień miałaś pod każdym względem
MartaCho 23:49, 28 paź 2022

Gratuluję! Świetny wybór! Będzie Pani zadowolona, jak to mówią fachowcy
Martka 11:27, 31 paź 2022

Haniu, to było sadzenie szast-prast, ciekawe jak będą rosły. To podłoże nie jest nad wyraz przepuszczalne…

Magaro, teraz mimo pogody nie mam czasu na ogrodowe prace. Ulżyło mi, gdy obejrzałam vlog jednego z ogrodników „naturalnych”. Czego NIE robić jesienią. Nie sprzątać rabat, nie ciąć róż, w zasadzie nie robić nic

Marto, mam nadzieję, że to będzie dobra miejscówka.

Martka 11:29, 31 paź 2022

Wejście w listopad i tyle kwiecia? Niebywałe…

Desdemona

Lady of Shalott

Jude de Obscure
Martka 11:33, 31 paź 2022

China Girl zaczyna się przebarwiać.

Limelight łysieją.

Biedronki PL są!

Zawilców musi być więcej

Krwisciąg ukrywa się w prosach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies