Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

antracyt 12:34, 09 mar 2023

Pisząc, że masz blisko do Przypek, miałam na myśli bardziej to, co napisała Magda...czemu ja mam tak daleko
Martka 14:41, 13 mar 2023

Rumianko, czytałam, co u Ciebie, mam nadzieję, że teraz będzie szło gładko i sprawdzone metody zadziałają. Mój wątek rozbudowany nie jest, dziś zaczęłam prace porządkowe po zimie, do tej pory nie było jak, albo nie ta pogoda, albo inne obowiązki. Na ciepło czekamy.

Maglesko, właśnie cieszyłam się na pierwszy ciepły dzień, deszcz wygonił mnie z ogrodu. Coś udało się zrobić, tylko to coś równa się kropli w morzu

Zuzko, masz za to blisko do innych pięknych miejsc Ja bym pewnie co miesiąc ruszała do Berlina mając go tak blisko Przypki są miejscem, które zawsze ładuje energią jak mało które, to fakt

Martka 14:54, 13 mar 2023

Ostatni tydzień to był zupełny odpoczynek od myślenia o ogrodzie. Związany z tym, że nic nie zapowiadało pogody pozwalającej na coś więcej niż myślenie - a tego już mi akurat wystarczyło
Udało się dorwać dziś! Pocięłam bezlitośnie i nisko wszystkie hortensje. Traw wyciąć nie zdążyłam, rozpadało się...

Wycięłam miskanta i podzieliłam, moja siostra dostanie taczkę sadzonek. Przy okazji: łom sprawdził się znakomicie. Wystarczyło podkopać dookoła i podzielić łomem na kilka kawałków całą bryłę. Oj, lekko nie było.

Kolejna gruba sprawa to jodła koreańska. Przyszedł na nią czas. Nie płaczmy jednak. Niestety, zaczęła chorować i tracić od góry igły, więc jej eksmisja byłaby nieunikniona tak czy owak. Z efektu jestem zadowolona, nic nie przesłania różanki.

Tak wyglądają zrębki koreańskie

Wobec powyższego przycięcie grabów, wykopanie dwóch nierokujących klonów japońskich i zebranie odpadków z rabat było już tylko przyjemnością. Zdążyłam jeszcze nacieszyć wzrok widokiem pszczółek uwijających się przy krokusach.

Pierwszy dzień porządków wiosennych uważam za udany, choć deszcz nie miał litości, przerwał mi mój żywioł. Kolejna akcja niestety nieprędko...

mrokasia 15:08, 13 mar 2023

Ulalla, pięknie pani, pięknie. Ja się szykuję na jutro, będę miała 3-4h, mam nadzieję, że nie będzie padać. Chyba zacznę od cięcia traw bo to najgrubsza robota. Przyciąć jedną czy dwie hortki po pracy to nie problem a wyciągać nożyce elektryczne, rozkładać przedłużacz na jednego czy dwa miskanty to mi się trochę nie chce...
Judith 15:13, 13 mar 2023

Ja miałam dzisiaj w planach ogrodowanie od godziny 16.00 (temperatura 13 stopni!) i duda blada... Zaczęło padać....

Martka, choroba świerka była Ci nieco na rękę, co? Pamiętam, że juz rok temu myślałaś o pozbyciu się go .
Gratuluję popracowania, sporo zdziałałaś.
Agatorek 15:32, 13 mar 2023

Też dziś trochę mi się udało powycinać. I też deszcz mnie wygonił do domu. Jutro ma nie padać
antracyt 15:53, 13 mar 2023

No to nadrobiła Pani tygodniowe ogrodowe nic nierobienie
olciamanolcia 15:56, 13 mar 2023

Bezlitośnie niskie cięcie hortensji -znam to , polecam
olciamanolcia 16:02, 13 mar 2023

Brak koreanki równa się brak przeszkody -można powiekszyć rabatę i tym samym zmniejszyć trawnik
tulucy 17:49, 13 mar 2023

Podziałałaś ładnie, konkretnie. Mnie deszcz wygonił do domu.