Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Alija 00:33, 05 cze 2021

Napracowałaś się, ale efekt jest.
Sylwia i Agnieszka chyba mają rację, będziesz miała od razu więcej miejsca na chciejstwa wszelakie.
Joann 00:40, 05 cze 2021

Też jestem za poszerzeniem rabaty. Teraz się wydaje to takie oczywiste, że tak wyglądają te rabatki, ale rozumiem oddawanie trawnika po troszeczku. Też u siebie mam ten problem z zamaszystym wydzielaniem rabat. Człowiek taki skąpy, a tu trzeba nie żałować
Martka 01:35, 05 cze 2021

Wiola, Basia, Lidka, Judith, Sylwia, Agatorek, Alija, Joann dziękuję to był naprawdę duży wysiłek i cieszę się, że pewien etap mogę zamknąć.

Sylwia, Agatorek, Alija, Joann, nie będzie poszerzenia rabaty po całości. Wąska część przed oknem -ta szerokość nie jest przypadkowa.

Po pierwsze chcę zachować przez okno i z poziomu antresoli także, trochę widoku na trawnik. Jest to argument zasadniczy. Trawnik jest żywy, zielony prawie o każdej porze roku, widok trawnika jest w domu pożądany i nie zrezygnuję z niego. Rabata w miejscu przed oknem nie może być aż tak szeroka.

Po drugie vis a vis dyskutowanej rabaty jest już inna, naprawdę bardzo szeroka rabata z hortensjami (ze świerkami to dobre 4m szerokości) i słabo by tu wyglądała druga szeroka wokół domu po całości, a pomiędzy nimi 2 m trawnika, będzie ciasno. Jak znajdę chwilę, wyciągnę lustrzankę i może lepiej uchwycę faktyczne odległości i wymiary. Mój tel. aparat bardzo zniekształca proporcje.

Po trzecie, kwestia chciejstw… mogłabym je sadzić tu i w innych miejscach. Jeszcze wykroić kilka rabat, jeszcze dosadzić, bo tyle piękności. Tylko to jest obowiązek dbania później o każdy metr rabaty, każdą roślinkę z osobna w taki czy inny sposób. Przez kolejne lata. Jestem minimalistką, ogród i tak wkroczył już na "minimalizm wzbogacony", że użyję tu określenia Judith, i nie chciałabym, aby zdominował moje życie tak, że nie znajdę miejsca na inne pasje. Oczywiście chcę też móc utrzymać w ryzach i jakimś porządku to, co będzie rosło 120m2 rabat do zadbania, nie licząc żywopłotów, to trochę sporo na jedną osobę... Jedną rzecz zostawiam tu na przyszły rok, kiedy będzie układana opaska mega-rabaty, za klonem Aureum chcę ją wyciągnąć dalej i „skręcić” do tarasu. A na ten rok... koniec kopania! Muszę zadbać o zarośnięte zielskiem miskanty, dosadzić byliny, przykryć wszystko korą, zrobić kanciki, roboty na dobry miesiąc. Będę cieszyć się tym, co jest i podziwiać inne ogrody i zaglądać do agroturystyki Sylwii w drodze na Lubomira i Mogielicę super plany Buziaki!
Magleska 07:15, 05 cze 2021

Martka
bardzo dobre podejście do ogrodu

świetnie wyszło to połączenie rabat .....tworzysz bardzo ciekawy ,gustowny i elegancki ogród ...

..ja niestety nie jestem konsekwentna -wszystkie kwiatki kocham ,ale rabata wokół placyku jest też moją ostatnią przynajmniej w tym sezonie

MiluniaB 17:04, 05 cze 2021

Martka - grabowa wyszła super

Ja też na etapie obsadzania donic. Dzisiaj kupiłam kolejne rośliny
Roocika 22:24, 05 cze 2021

Martka napisał(a)

Po trzecie, kwestia chciejstw… mogłabym je sadzić tu i w innych miejscach. Jeszcze wykroić kilka rabat, jeszcze dosadzić, bo tyle piękności. Tylko to jest obowiązek dbania później o każdy metr rabaty, każdą roślinkę z osobna w taki czy inny sposób. Przez kolejne lata. Jestem minimalistką, ogród i tak wkroczył już na "minimalizm wzbogacony", że użyję tu określenia Judith, i nie chciałabym, aby zdominował moje życie tak, że nie znajdę miejsca na inne pasje. Oczywiście chcę też móc utrzymać w ryzach i jakimś porządku to, co będzie rosło 120m2 rabat do zadbania, nie licząc żywopłotów, to trochę sporo na jedną osobę... Jedną rzecz zostawiam tu na przyszły rok, kiedy będzie układana opaska mega-rabaty, za klonem Aureum chcę ją wyciągnąć dalej i „skręcić” do tarasu. A na ten rok... koniec kopania! Muszę zadbać o zarośnięte zielskiem miskanty, dosadzić byliny, przykryć wszystko korą, zrobić kanciki, roboty na dobry miesiąc. Będę cieszyć się tym, co jest i podziwiać inne ogrody i zaglądać do agroturystyki Sylwii w drodze na Lubomira i Mogielicę super plany Buziaki!

Przyszłam pochwalić powstający ogród Wygląda super.
Minimalizm wzbogacony bardzo mi się podoba.
I takie prawdziwe słowa o pielęgnacji.
No my mieliśmy w tym roku zrobić mniej, nie być uwiązanym a wyszło jak zwykle. Trochę się cieszę, bo to lubię ale czasami mnie to wkurza
Pozdrawiam Marta
ryska 21:15, 06 cze 2021

Świetnie to już wygląda.
A do róż też dodałabym szałwie jak podpowiada Anda albo kocimiętki.
ajka 22:44, 06 cze 2021

No i jest super, kawał dobrej roboty. Doskonale rozumiem brak ochoty na ciągłe poszerzanie rabat. Trzeba znaleźć czas by cieszyć się w końcu z tego co się zrobiło.
Martka 07:20, 07 cze 2021

Magleska, Magda, bardzo dziękuję za miłe słowa, przerwa od prac ciężkich potrzebna, bo lato takie krótkie

Milunia, jestem bardzo ciekawa efektu końcowego donic i uświadomiłam sobie, że też mnie to czeka, tylko że... bratki i stokrotki nie chcą przestać kwitnąć... trzymają się swoich donic jak niektórzy stołków i cóż robić?

Roocika, Asiu, u Was rozmach taksonowy ogromny nie będzie nudy, a chyba każdy ogród czasem wkurza, Milka Irenka czasem o tym pisze. Jednak w tak pięknych światach inaczej się oddycha... kochamy to bez dwóch zdań. Oby tylko nie było stałej zadyszki

Ryska, Renata, dziękuję za podpowiedzi, bez bylin nie może być, tak, będzie szałwia, szukam białej. Dziś rozkwitła pierwsza róża, biegam do niej od samego rana

Ajka, tak właśnie, musi być czas na korzystanie z uroków ogrodu. Poza tym pochłaniają mnie ostatnio zagadnienia teoretyczne (właśnie czytam o gospodarce mineralnej roślin) na równi z upajaniem się kwiatkami trzeba na to znaleźć czas Odkurzyłam biblioteczkę rodzinną i znalazłam dziwnie dużo botaniki zamówiłam też jakieś nowe książki do mojej skromnej na razie biblioteczki ogrodniczej.

Dziewczyny, jeśli macie jakieś tytuły warte polecenia, dajcie proszę namiary.
edi75 08:13, 07 cze 2021

Marta Twój ogród jest juz stworzony w całości...teraz niech wszystko ładnie rosnie