Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 06:17, 09 cze 2021

ajka napisał(a)
O proszę, ktos tu postanowiał wcielić żółte tasiemki w życie, czekam na efekty

Ajka, fakt jest taki, że nie widuję u siebie biedronek jedną zaimportowałam z łąki z pokrzywą, teraz też widzę dwie na buczku, zmiany są

Marlenaa 07:03, 09 cze 2021

Też stosuję żółte tasiemki W tamtym sezonie miałam dużo biedronek, w tym chyba przez zimną wiosnę, o wiele mniej. Jak na razie
Wiaan 10:59, 09 cze 2021

Marta wrzuciłam u siebie fotkę, gdzie planuję drzewa
edi75 11:21, 09 cze 2021

O żółtych tasiemkach nie słyszałam...trzeba wypróbować..Mszyce mi czereśnie zżerają
Martka 16:34, 09 cze 2021

Marlenaa napisał(a)
Też stosuję żółte tasiemki W tamtym sezonie miałam dużo biedronek, w tym chyba przez zimną wiosnę, o wiele mniej. Jak na razie

Marlena, to bardzo dobra wiadomość masz jakieś inne wypróbowane metody na mszyce?

Wiaan napisał(a)
Marta wrzuciłam u siebie fotkę, gdzie planuję drzewa

Aneta, zerknęłam i zaraz jeszcze zerknę, ale wiesz, że ze mnie kiepski doradzacz…

edi75 napisał(a)
O żółtych tasiemkach nie słyszałam...trzeba wypróbować..Mszyce mi czereśnie zżerają

Edytko, co z tym robisz? Mam wrażenie, że ich jest z roku na rok więcej, albo tylko takie wrażenie. Natomiast ciekawostka, na moich pomidorach „mobilnych”, posadzonych w donicach i na kompoście, nie ma ich. Krzaczki dorodne i zdrowe. Na pomidorach w skrzyni, tam gdzie obok inne warzywa, mszyce są, sałaty nie mam ani kopru
Martka 16:39, 09 cze 2021

Tu i ówdzie zaczyna kwitnąć.
Pierwsza Artemis... zachwyca mnie ten kolor.

Pierwsza gaura i pierwszy łubin

Martka 19:32, 09 cze 2021

Drogie i Drodzy, co robicie, jeśli Wasze róże zaczną rosnąć "w te pędy"? Usuwać to czy pozwalać rosnąć? Zaskakująca jest ich werwa, muszę przyznać

Agatorek 20:36, 09 cze 2021

Martka, te róże są piękne . Leonardo ma taki żywy kolor, a Artemis uspokajający
Artemis jest biało-kremowa?

Na cięciu róż się nie znam, niestety.
Judith 20:52, 09 cze 2021

Martka napisał(a)
Drogie i Drodzy, co robicie, jeśli Wasze róże zaczną rosnąć "w te pędy"? Usuwać to czy pozwalać rosnąć? Zaskakująca jest ich werwa, muszę przyznać

Usuwać. Aczkolwiek w zeszłym roku pozwoliłam rosnąć i miałam ciekawy efekt róży o kwiatach czerwonych i białych .
W tym roku pilnuję i usuwam bez litości.
Kamcia 00:27, 10 cze 2021

Staraj się obciąć przekwitniety kwiatostan zaraz po przekwitnieciu. Im szybciej, tym lepiej. Roza zawiąże nowe paki. Tnij galazke kilka milimetrów nad "pieciolisciem" (nie wiem czy to się tak fachowo nazywa).
Ja czasem schodzę nawet nizej z tnieciem, jeśli łodyga jest długa.

Niby wszystko tak, jak w przypadku innych róż, ale zauważyłam, że Leonardo da Vinci szczególnie nie lubi przekwitnietych kwiatostanow.

W zeszlym roku mieliśmy dość ciepła jesień. Moja roza kwitła do pierwszych przymrozków. Wiadomo, nie tak obficie jak za pierwszym razem, ale mimo wszystko miala sporo pakow kwiatowych nawet w listopadzie.

No i pamiętaj o nawozie: w marcu i czerwcu.