Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Rojodziejowa 09:11, 28 kwi 2025

Wiola, super ten przetacznik. On się tak rozrasta ładnie jak floksy? I chyba to nie kłosowy jednak Floksy właśnie po tym jak się ładnie u mnie na skarpie rozrosły planuję dać na jej dalszej części.
Wafel 09:19, 28 kwi 2025

No ja też tam kłosowego nie widzę , tak czy siak piękne poduchy
Miskantowo 09:37, 28 kwi 2025

No tak, jak przetacznik to musi być kłosowy, nie?

To przetacznik zadarniający, chyba Georgia.
Rozrasta się jak floksy i jest nie do zabicia.
April 09:43, 28 kwi 2025

Super widoczek z tarasu. Przetacznik szypułkowy, ten płożący, również u mnie świetnie rośnie. I ten kolorek. Nie ma floksów szydlastych w tych modrych barwach. Ciekawa jestem jak długo będzie kwitł bo to jego początki u mnie. Jak długo u ciebie utrzymują się kwiaty?
Miskantowo 14:47, 28 kwi 2025

April napisał(a)
Super widoczek z tarasu. Przetacznik szypułkowy, ten płożący, również u mnie świetnie rośnie. I ten kolorek. Nie ma floksów szydlastych w tych modrych barwach. Ciekawa jestem jak długo będzie kwitł bo to jego początki u mnie. Jak długo u ciebie utrzymują się kwiaty?

Kwitnie porownywalnie do floksów, chyba ciut dłużej.
W tym roku spróbuje go trochę przyciąc. Podobno moze powtarzać kwitnienie. Jeszcze tego nie probowalam, nie wiem więc czy rzeczywiscie moze powtarzac kwitnienie.
Byloby super bo to roslina terminator.
Te kępki po prawej stronie to sadzonki wyrwane przeze mnie podczas pielenia. Wsadzilam to w glinę, przylozylam gliniastą grudką i nawet nie podlalam. Uroslo.
Narsilia 08:16, 29 kwi 2025

Nie będę oryginalna i powiem że piękny widok z tarasu wogole wokół masz tak przytulnie i cudnie taki efekt otulenia dają te skarpy
Wafel 08:42, 29 kwi 2025

Wiola, nowe odkrycie - przetacznik szypułkowy
Bee 10:09, 29 kwi 2025

Miskantowo napisał(a)
Wiosennie się zrobiło, już tak całą paszczą.
Milo się patrzy za okno.

Witaj Wioletto, przyszłam się przywitać po tym jak pochłonęłam Twój wątek w odcinkach. Super się czytało. Piękny ogród powstaje a widok na wiosenną skarpę jest przepiękny.

Pozdrawiam z Trójmiasta i weekendowo z Kaszub

Beata
Miskantowo 19:13, 29 kwi 2025

Dni mijają a roślin do posadzenia jakby nie ubywa…
Dziś uporałam się tylko z pomidorami i paprykami posadzonymi do kastr budowlanych, które mam w foliaku.
Odchwaściłam kawaleczek skarpy i jutro posadzę tam czarnuszki.
Nadal szukam jakiegoś miejsca na dalie.
Dochodzę do wniosku, ze najlepiej byloby im w skrzyni.
Skrzyni nie posiadam i nie zrobię, muszę wiec myślec dalej.

Z pozytywów, udało mi się wypić dziś kawę na tarasie.
Jutro tez mam taki plan. Moze nawet wypiję ją ubrana w coś innego niz wyciągnięte dresy?…
Wypicie kawy bylo wyczynem bo przez okno przyglądała mi sie Ptysza, zawodzac donosnie.
Miałuuuu i miałuuuu wykonywane było wraz z karcącym spojrzeniem.
Potomek tygrysa przyglądał się jak potomek małpy łazi na czterech lapach i grzebie w ziemi.
Kocie miału skończy się jutro, Po prostu kocica nie jest zabezpieczona przed kleszczami, stad szlaban. Zaraz idę do paczkomatu odebrać odpowiedni specyfik.
Od jutra kawkuję wiec w kocim towarzystwie, rzucajac okiem na moje urodziwe floksy porastajace skarpę.
Schody i skarpa wygladają wiosną bardzo urodziwie.

Miskantowo 19:16, 29 kwi 2025

Bee napisał(a)

Witaj Wioletto, przyszłam się przywitać po tym jak pochłonęłam Twój wątek w odcinkach. Super się czytało. Piękny ogród powstaje a widok na wiosenną skarpę jest przepiękny.

Pozdrawiam z Trójmiasta i weekendowo z Kaszub

Beata

O hej,

całkiem nas tu sporo z okolic Trójmiasta i Kaszub
Zajrzalam do Twojego ogrodu, może wrzucisz kilka aktualnych zdjęć?