Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 11:01, 23 maj 2022

MartaCho napisał(a)

Ja mam przed domem trzy kulki z Repandense- może i trochę rozczochrane w porównaniu do Baccata, ale bardzo je lubię- polecam.

A dadzą radę w takiej niby donicy? Kojarzysz moją donicę przy wjeździe? Strona południowa, większość dnia oświetlona chociaż kawałek ocienia ogrodzenie.
MartaCho 11:25, 23 maj 2022

U mnie mają patelnię tak do 15, więc myślę, że u Ciebie też dadzą radę
DariaB 11:32, 23 maj 2022

Weekend minął nie wiadomo kiedy, Wam też wolne dni tak uciekają? Mam jeszcze tyle rzeczy do zrobienia, kostka nie wymyta, nowe roślinki nie posadzone. Zastanawiam się czy kocimiętkę dosadzić na różankę bo tam tak pusto jest. Dosadziłam rozplenice, róża WS nadal udaje, że nie żyje. Monstead Wood ma już pączki, a tamta dalej straszy badylami

Oczar jest czarujący, może uda mi się go dzisiaj posadzić, dosadzę do niego werbenę i pysznogłówkę, będę przyciągać pszczółki. Przez chwilę myślałam nawet żeby tam ul podstawić ale to już chyba szaleństwo może wystarczy hotel dla owadów

Widać po oczarze jak u nas wczoraj wiało, głowę chciało urwać
Iryski w blikach startowych, ciekawe czy uda im się zakwitnąć razem z piwoniami, byłoby cudnie!

I azalie się rozkręcają, świecą jak żarówki

Pogoda się popsuła ale opadów brak dalej muszę kranową wodę lać na trawnik.
DariaB 11:33, 23 maj 2022

MartaCho napisał(a)
U mnie mają patelnię tak do 15, więc myślę, że u Ciebie też dadzą radę

Dzięki, w takim razie wracając do domu zajadę po nie do szkółki.
Patrycja_KG_Lu 20:17, 23 maj 2022

DariaB napisał(a)

Czy rozważałaś dokupienie jeszcze jednej doniczki na parapet lub wymianę na dłuższe, aby pokryły całą szerokość parapetu? Cieszyłyby oko zanim rabata pod nim się "uaktywni".

Tutaj ciekawe zestawienie (to u góry) https://pl.pinterest.com/pin/13299761390736074/
DariaB 11:31, 24 maj 2022

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Czy rozważałaś dokupienie jeszcze jednej doniczki na parapet lub wymianę na dłuższe, aby pokryły całą szerokość parapetu? Cieszyłyby oko zanim rabata pod nim się "uaktywni".

Tutaj ciekawe zestawienie (to u góry) https://pl.pinterest.com/pin/13299761390736074/

Te skrzynki stoją tam chwilowo mają być na okno w kuchni, ale masz rację, trzy wyglądałyby lepiej a pin mi się nie otwiera.
DariaB 11:48, 24 maj 2022

Kupiłam wczoraj 5 tych cisków, wydaje mi się, że powinny z nich wyjść kulki lub poduchy. I teraz znowu mam dylemat czy wszystkie 5 posadzić na rabacie z wiśnią, a do tej donicy przy wjeździe dać świerki śleszyn, bo mam 3 sztuki. One tak wyglądają, te świerki. Też w takie kulki rosną.

a to cisy

Posadziłam Arnolda mam nadzieję, że mu będzie dobrze.

Dwa cisy też już w ziemi, kolejne dwa ustawione. Chyba te tawuły muszę usunąć z tej rabaty, nie wiem co z nimi zrobię, mam ich w sumie 6 sztuk. Może je przed tarasem posadzić, tam gdzie teraz graby rosną.
Upolowałam też 2 sadzonki hakonki all gold, dzisiaj mam podjechać do szkółki bo mają jeszcze dzisiaj przyjść. Fajnie rozświetlają rabatę z hortensjami. Dosadziłam też szałwie na hortensjowej. I wkurzyłam się bo brałam w szkółce caradonny, a po powrocie do domu okazało się, że mam jakieś inne i na dodatek nie wiem czy w tym samym kolorze

Czy takie sadzonki seslerii mogę jeszcze dzielić?
Udało się pozbyć kamieni i gruzu! Juppi! mogę się brać za rabatę frontową. Brakuje mi jeszcze caradonny, no i nie wiem co z iglakami, czy ryzykować z cisami czy wsadzić świerki.
DariaB 12:39, 24 maj 2022

Dla Asi Rodziejowej róża Sea Foam
DariaB 12:43, 24 maj 2022

cd

Jeden krzaczek mi tak bardzo różowieje w drugim kwitnieniu, nie wiem czy nie jest pomylony

z bodziszkiem
Wiolka5_7 12:59, 24 maj 2022

To nie świerki tylko kosodrzewiny.

Hakonki posadziłaś w miejscu bardziej cienistym? Bo inaczej słońce będzie je latem przypalać .

Seslerie to pancerne trawy.Ja bym podzieliła,ewentualnie je jeszcze przycięła

Caradonna ma prawie czarne łodygi,łatwo rozpoznać