Dario, no muszę się tu wtrącić. Jasne, możesz posadzić przy wjeździe pod płotem drzewo. To Twój podjazd, Twoja kostka, Twoja decyzja

Jednak ze względu na małą powierzchnię drzewo będzie dużą konkurencję dla bylin i po pewnym czasie one będą rosnąć coraz słabiej. Poza tym gdy korona urośnie, to będzie więcej cienia na rabacie i będziesz musiała posadzić inne rośliny pod drzewem.
Justyna ma przy tarasie w ogrodzie drzewa posadzone dookoła tarasu, dalej jest już ziemia, ogród, gdzie woda nie spływa do odpływu, tak jak z płyt czy bruku, a wsiąka. I tam też będą się rozrastać korzenie jej drzew. No i taki taras ogrodowy robiony jest jednak inaczej niż podjazd przed domem, gdzie stoją ciężkie pojazdy. Pomyśl o tym, ile ziemi zostało wybrane pod ten podjazd i na jaką głębokość.
Dlaczego ta rabata nie może być "płaska"? Dlaczego koniecznie musi tam stać drzewo?

To takie stereotypowe myślenie dla mnie... Rozumiem, że chcesz przełamać tą dużą, wybrukowaną powierzchnię. Jednak można to zrobić nasadzeniami dookoła, kompozycjami z donic przy wejściu albo i ławeczką przy wejściu, a nie koniecznie drzewem na tej ograniczonej powierzchni

"Płaskie" rabaty mogą być tak bogate i piękne...
Mam propozycję co do Twoich brzózek, ale to dopiero po południu coś skrobnę
Pomysł Judith na bok domu popieram bardzo, bo sama chciałam Ci to zaproponować

Mrokasia i Inka mają takie rabaty z boku domu, bez trawnika, u Mrokasi położone płyty, u Inki ścieżka z płyt.
Przy wyborze roślin nie myśl tylko o tym, jak to będzie wyglądać, ale też o tym, na jakim stanowisku będą rosnąć

I ile Cię będzie kosztować czasu i wody opieka nad nimi
Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie.
Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i
Rosengarten Zweibrücken