Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 00:59, 04 maj 2022

Kordina - jakoś czas przy robocie ogrodowej inaczej leci, zapętla się

Sylwia - niezapominajki już przeniesione Z dużą bryłą się nie dało. Na dole działki mam gigantyczne chwastowisko (mam nadzieję, że kiedyś je ogarniemy i albo będzie tam trawa albo łąka albo coś ) Z tego chwastowiska je zabierałam więc otrzepywałam wszystko co się dało - mam nadzieję, że na nowej miejscówce sobie poradzą
Z żagwinem mam podobne doświadczenia - miałam na skalniaku wsadzone dużo, zostały niedobitki. Ale z nim już prób nie ponawiam - stawiam na bodziszka Rozanne - niech się tam panoszy
A Gienka na pewno u Ciebie będzie miała super - moja kwitnie, ale część kwiatów przemarzła, a te, które zostały i tak wyglądają na zmarźnięte. U Ciebie cieplej to będzie piękna

Kasiu-Mrokasiu - no ja nie wiem czy to prawda z tym czasem, że najlepszy gdy go masz - z reguły nigdy go nie ma

Asia-Margaretka - coraz bardziej się skłaniam do raureif, ale mnie martwisz pisząc, że duże kępy - no też nie wiem czy doczekam, ale jak duże one mogą być??? Czytałam, że to raczej mała, kompaktowa trawka - no chyba nie będą jak hakone u Izy Ursy???

Helen To, że szybko rusza jest wielkim atutem R.

Alicja - no widzisz, za skalnicą nie nadążysz Zegar też mi się podoba

Johanka - zmień rejona

Agnieszka-Napia - bardzo mi miło, zapraszam
Magara 01:13, 04 maj 2022

Obejrzałam dziś na forum tak wiele zdjęć pięknych ogrodów, że kompleksy mi wróciły...
Ale wróciły tylko na chwilę Choć Aprilkowy leśny ogród pewnie mi się przyśni w konkteście moich paru sosen i brzóz na krzyż
Niemniej jednak zauważam na swoich rabatach progres i bardzo się nim cieszę
Czasu dziś na ogród nie miałam wiele, ale zdjęć kilka zrobiłam, więc zapodaję, z kronikarskiej powinności

Taki mam widok od bramy i myślę, że nie jest źle

Mały zegar znalazł miejscówkę, nie wiem jeszcze czy stałą, zobaczymy

Na skalniaku królują floksy. I carexy - niestety tu nie zostały przycięte, zapomniałam, że je tam mam

Magara 01:21, 04 maj 2022

Dzisiejszy (w sumie wczorajszy ) czas, który miałam na prace ogrodowe głównie poświęciłam na zachwycanie się tym jak wygląda wyściółkowana "na czarno" rabata W tle druga część "zegarowej", jeszcze bez ściółki.

Chyba kolor czarny jest faktycznie najlepszym tłem dla roślin
Magara 01:34, 04 maj 2022

I jeszcze trochę wiosny, na Kaszubach, przynajmniej tych moich, to wciąż początki.

U mnie wciąż jeszcze (dopiero) przylaszczki i hiacynty

I specjalnie dla Kasi-Mrokasi - cudne o tej porze roku miodunki

Zimno jest i sucho. Miało dziś padać, a spadło kilka kropli na krzyż

Poważnie jakiś czas temu myśleliśmy o dużej inwestycji i wkopaniu baniaka na wodę, deszczówkę z dachu, takiego 10 m sześciennych. Pomysł upadł z braku środków, ale patrząc na to, jak długie są okresy suszy, zastanawiam się czy jest sens powrotu do tego pomysłu... 10 metrów to tyle co nic
antracyt 08:14, 04 maj 2022

Bardzo przyjemne widoczki
mrokasia 08:31, 04 maj 2022

No merci za takie wyróżnienie miodunką .
Fajne te szerokie kadry. Ile Ty masz jeszcze miejsca na rabaty!

My mamy wkopany zbiornik 5m3. Zbiera wodę z mniej więcej połowy dachu. I powiem Ci, że jak pada to zapełnia się bardzo szybko.
April 09:09, 04 maj 2022

Magara napisał(a)
Obejrzałam dziś na forum tak wiele zdjęć pięknych ogrodów, że kompleksy mi wróciły...
Ale wróciły tylko na chwilę Choć Aprilkowy leśny ogród pewnie mi się przyśni w konkteście moich paru sosen i brzóz na krzyż
Niemniej jednak zauważam na swoich rabatach progres i bardzo się nim cieszę

Jeżeli mają to być przyjemne sny to proszę bardzo. Ale żebyś się znów tak nie rozpędzała to ci napiszę że z nadmiarem drzew to same kłopoty. Taczek z igłami w tym roku wywiozłam chyba ze sto, albo i więcej. Ciągle opadające suche i mniej suche gałęzie po każdym mocniejszym wietrze. Wredne wiewióry które w godzinę potrafią otrząsnąć wiadro szyszek na trawnik. Wiem bo eMuś grabił trawnik przed wizytą gości i po godzinie musiał to zrobić raz jeszcze żeby mi się nikt na tych szyszkach nie wykopyrtnął
Nie mówiąc o tym że trzeba się kształtem rabat i ścieżek dopasować do stanu istniejącego. No i te miliardy kilometrów korzeni.
A poza tym jest faktycznie zajebiście
Johanka77 09:12, 04 maj 2022

Moja droga jakie kompleksy przecież ty masz cudowny ogród tylko musisz częściej pokazywać szersze kadry
Mgduska 10:15, 04 maj 2022

April napisał(a)

Jeżeli mają to być przyjemne sny to proszę bardzo. Ale żebyś się znów tak nie rozpędzała to ci napiszę że z nadmiarem drzew to same kłopoty. Taczek z igłami w tym roku wywiozłam chyba ze sto, albo i więcej. Ciągle opadające suche i mniej suche gałęzie po każdym mocniejszym wietrze. Wredne wiewióry które w godzinę potrafią otrząsnąć wiadro szyszek na trawnik. Wiem bo eMuś grabił trawnik przed wizytą gości i po godzinie musiał to zrobić raz jeszcze żeby mi się nikt na tych szyszkach nie wykopyrtnął
Nie mówiąc o tym że trzeba się kształtem rabat i ścieżek dopasować do stanu istniejącego. No i te miliardy kilometrów korzeni.
A poza tym jest faktycznie zajebiście

U mnie wewióry tez śmiecą, a kosy rozwalają rabaty. Najbardziej lubią ziemią sypnąć na taras albo na ścieżkę - ta żwirową.
Ale nie mam kretów, więc w sumie jest fajnie
Magleska 15:04, 04 maj 2022

Daga świetne te szerokie kadry masz ślicznie i proszę tu w żadne kompleksy nie wpadać
i jeszcze kształt rabat -rewelacja