Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Martka 10:46, 29 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie każdy jest aż tak zmotywowany/zdeterminowany i ma taki zapas sił, żeby co kilka lat zaczynać od początku.
Czasem chce się, najzwyczajniej w świecie, znaleźć czas na cieszenie się swoim dziełem.

Są też urodzeni twórcy, których najbardziej kręci właśnie proces, nie efekt Ja do nich nie należę, ale gdybym kiedyś spotkała miejsce moich marzeń, działkę z sosnami, w której się zakocham na zabój... to mogłabym rozważyć jeszcze jedną, malutką przeprowadzkę do malutkiego domku pod sosnami

Magaro, to Gienie jeszcze raz kwitnie? Pierwszy raz o tym słyszę, myślałam, że każda magnolia jest jednorazowa.
Gruszka_na_w... 22:31, 29 kwi 2022

Magara napisał(a)
[b]
Chciałam pokazać moje białe fiołki, kwitnącą skalnice, z którą do tej pory nie dogadywałyśmy się, ale chyba ostatecznie nam wyszło, no i Gienkę, której kilka kwiatów przemarzło, a kilka nie Cieszą jak nie wiem co, a w perspektywie jeszcze drugie kwitnienie w lecie

Ale zdjęcia się nie wgrywają więc może innym razem

Wieś szuka przepisów na wykonanie szturmówek pierwszomajowych?
Skalnicy Ci zazdroszczę. bardzo wdzięczna roślinka. U mnie niestety dwukrotnie była zeszła.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:35, 29 kwi 2022

Martka napisał(a)

Są też urodzeni twórcy, których najbardziej kręci właśnie proces, nie efekt Ja do nich nie należę, ale gdybym kiedyś spotkała miejsce moich marzeń, działkę z sosnami, w której się zakocham na zabój... to mogłabym rozważyć jeszcze jedną, malutką przeprowadzkę do malutkiego domku pod sosnami

Martuś, młodość inaczej patrzy na świat niż egzemplarze nadgryzione zębem czasu. Siedem przeprowadzek w moim życiorysie wyczerpuje mój zapał do następnych. Mogę się przenosić, ale już bez całego dobytku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:46, 29 kwi 2022

No to robię drugie podejście do wrzucenia zdjęć

Białe fiołki:

Skalnica, z którą się nie potrafiłam dogadać, aż do tej pory

I Gienka, moja radość

Magara 23:50, 29 kwi 2022

I jeszcze moje "rabaty od drogi" Z kronikarskiej powinności, jak mi znowu lapek padnie to tu szybko odtworzę co jak wyglądało

Wory z kompostem czekają żeby wyściółkować, ale czasu brak to raz, a dwa - jeszcze nie wszystko z ziemi wyszło i mam obawy, czy nie przysypię zanadto...
Magara 00:04, 30 kwi 2022

LIDKA - ze skalnicą spróbowałam w zeszłym roku kolejny, OSTATNI raz - nie wiem co lubi, ciężko mi ją było wyczuć. Wcześniej parę razy próbowałam ją sadzić na moim tzw. skalniaku - żadna sadzonka nie przetrwała. Nie wiem czy winne nornice, krety czy jeszcze coś innego. Te przy domu posadziłam ot tak sobie. Rośnie i cieszy bardzo

Dorii
- miło, że jesteś, przyczyny opóźnienia nie są ważne

Martka - no ja właśnie mam malutki domek pod sosnami I dalej nie idę i nie pójdę, zaprę się wszystkim co mam A odnośnie magnolek, to jest chyba raptem kilka, które powtarzają kwitnienie - Gienka na pewno Dlatego ją wybrałam - jak wiosną przemarznie to w sierpniu coś pokaże Co prawda kolorystycznie mi się to nie zgrywa z tym co mam wtedy w okolicy, ale jestem w stanie jej wszystko wybaczyć

Haniu - raczej konie ciągnące wozy z BTSami uciekły Ale że Ty się poddałaś po dwóch raptem próbach ze skalnicą??? Ciężko uwierzyć Moja udana próba jest chyba czwartą
Agatorek 00:55, 30 kwi 2022

Chyba też będę wchodzić na forum późnym wieczorem, bo strasznie mi zamula ostatnio internet popołudniami .

Lubię te Twoje faliste rabaty, a rogal jest cudny! Fajny robi się klimat w ogrodzie.

Miałam kiedyś podobną do Genie magnolię - black Tulip. Po roku nic nie wypuściła, chciałam ją wykopać, ale nie musiałam. Pociągnęłam za kijek i sam wyszedł. Coś zeżarło prawie wszystkie korzenie. Pozostałe zbierają się do kwitnienia, a ja może się zbiorę do fotek.

Nie wiedziałam, że skalnica może być trudna w uprawie. Miałam wrażenie, że gdzie się ją nie posadzi, to urośnie . Nie mówię o sonie, bo jej nie mam, ale moja mama ma. Z drugiej strony, u mojej mamy wszystko ładnie rośnie.

Lubię fiołki. I te białe i te fioletowe . Są bardzo wdzięczne .
Joku 11:23, 30 kwi 2022

Przed laty miałam skalnicę, wydawała mi się bezproblemowa. Ale to były czasy bez internetu, nie wiedziałam że może sprawiać trudności . Jakoś później nasze drogi się rozeszły. Chyba wygląda ładniej jak jest często odmładzana.

Wypatrzyłam zegar słoneczny z uroczym podsadzeniem roślinnym u stóp.
mrokasia 15:21, 30 kwi 2022

Ze skalnicą mi też nie wyszło, mimo kilku prób. I też nie wiem co jej nie pasowało, słońce miała, ciepło i sucho też, no nie wiem doprawdy... Twoja jest śliczna, te kwiateczki są po prostu urocze .

Super masz ten zegar słoneczny!
Judith 15:41, 30 kwi 2022

Daga, piękną masz działkę...