Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Mgduska 09:08, 27 lip 2022

Na razie kwitną tylko donicowe. Rabata stoi jak zaklęta. Patrzę czule, zachwycam się zieloną masą, obchodzę dookoła w tę i z powrotem - no zachęcam całą sobą - rosną, stoją w pąkach i nic. Przypominam, że słoneczne, upalne lato TO NIE U NAS.
antracyt 20:27, 27 lip 2022

Może słońca masz mniej, ale deszcz masz... tego, bardzo, bardzo zazdroszczę. U mnie ostatnie też cały czas w pąkach, a że nie wiem co to za jedne, to tym bardziej mnie to dręczy
Gruszka_na_w... 23:09, 27 lip 2022

Zefiryna to nie jest róża-dynamit. Trochę jej zejdzie nim zarośnie kratkę. Uzbrój się w cierpliwość.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 23:22, 27 lip 2022

Haniu,ale jak już okrzepnie, po dwóch, trzech latach, to szaleje, czyż nie?
Magara 23:37, 27 lip 2022

Magda - no to jestem szczerze zdziwiona Twoimi daliami. U mnie lato takie samo jak u Ciebie przecież. Nie żeby mi upałów brakowało, kilka dni powyżej 30 było i jak dla mnie to te kilka dni za dużo, ale generalnie faktycznie jest dość mokro, pochmurno a i nawet zimnawo (np. teraz szczególnie). Może to, że moje dalie żyją i kwitną to faktycznie fart debiutanta?

Zuza - u nas faktycznie raczej deszczowo. Tylko mam wrażenie, że ostatnio to takie pitu-pitu - ani dobrze nie podleje, a do prac na zewnątrz zniechęca Obiecuję sobie, że w przyszłym roku będę notować i opady i inne okoliczności ogrodowe

Haniu - fakt, dynamitem bym jej nie nazwała Ale pamiętam, że jak o niej czytałam to przeważały opinie, jaka to ona szalona Ta moja to faktycznie wojowniczka - z moją cierpliwością walczy

Lucy - chciałabym to zobaczyć jak ona szaleje Kolejna działka sprzedana, byłoby miło posiedzieć na zarośniętym zefiryną tarasie i nie widzieć budowy
Magara 23:45, 27 lip 2022

Zapomniałam się pochwalić - mam nowego dostawcę netu
Optymistycznie zakładam, że net będzie całą dobę

Test: wrzucanie zdjęć Nowych nie mam więc pierwsze z brzegu
Początek wgrywania: 23:38.
Wgrywa się tak samo długo jak dotąd

Magara 23:46, 27 lip 2022

7 minut na zdjęcie Czyli bez zmian
Eh... I jak to być aktywnym forumowiczem???
Martka 00:26, 28 lip 2022

Ale zaraz, kolejna działka sprzedana? W sensie, że będziesz miała tego sąsiada, który musiałby być szalonym kretynem?
Współczuję sieciowych spowolnień, ale poczekaj, może jeszcze nie jest aktywny z całą mocą? Daj czas.
To ciekawe, że planujesz notować opady, będziesz też mierzyła? To chodzi mi po głowie... moja dotychczasowa stacja meteorologiczna to taca z Ikei sprzed 20 lat, o dziwo - nie rdzewieje... mimo to mam potrzebę jakiegoś bardziej dokładnego pomiaru

Magara 00:50, 28 lip 2022

Martka - jeżeli chodzi o sprzedaż działek to jestem otoczona zasadniczo z każdej strony Jedyna działka, która się nie sprzedała to ta, którą szaleniec musiałby kupić - czyli zlewisko
Prezentuję zdjęcie - na szybko znalezione (przy okazji przetestuję jak nowy net działa):

Gdyby na zdjęciu postawić w połowie mniej więcej pionową kreskę to na lewo od niej jest zlewisko, na prawo działka, już dawno czyjaś. Oby to zlewisko się nie sprzedało jak najdłużej

Notatki planuję robić, ale mierzyć nie będę. U nas mokre lato dosyć, nie narzekam, ale czas mi przez palce przelatuje. Wydaje mi się, że dopiero co padało, a widzę, że na rabatach sucho. I zaczynam wątpić we własną pamięć Stąd pomysł na notatki

Nowy net chyba działa
Mgduska 09:08, 28 lip 2022

Piękny ten widok
Gdybym kupowała działkę w okolicy, na wszelki wypadek wzięłabym ze zlewiskiem, żeby nikomu głupie pomysły nie przychodziły do głowy, a własne oczko to przecież piękna sprawa.
Niestety co do szaleńców - to jest bardziej kwestia pieniędzy niż stanu psychicznego, bo jak się uprze, to i oczko zasypie, a chałupę zaizoluje. Mam takiego naprzeciwko. Tzn wodę zasypał facet, który mu sprzedał działkę, ten nawet nie widział, co było wcześniej, ale widocznie z badań gruntu wyszedł mu wysoki poziom wód, więc zrobił taki bunkier, że niejeden kataklizm przetrwa.