Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 00:12, 28 kwi 2023

Dziewczyny - jak grusza pójdzie pod nóż (a wszystko na to wskazuje) to w tym miejscu na pewno nic nowego nie będzie - raz, że ona faktycznie zaburzała komunikację od furtki (Aga ), a dwa, że zakładam w jakimś promilu choróbsko odglebowe - nie będę narażać kolejnychc nasadzeń...
Na platana Małżonek ma zielone światło - ale jeszcze nie wymyślił gdzie go posadzić Temat ciężki

Ewcia - mogło tak być jak piszesz, że podkładka się usamodzielniła. Ja tą gruszę od początku uważałam za dziczkę, tak wyglądała. A poprzedni właściciele tej działki mieli chyba takie samo pojęcie o nasadzeniach jak ja na początku

Ania-Makao - dla mnie to największy szok, że takie duże i wiekowe drzewa tak nagle umierają. Do dziś nie chce mi się wierzyć, że to majowy przymrozek gruszę załatwił, ona chyba gorsze mrozy przechodziła

Sylwia - dzięki za wszystkie rady Ale los gruszy przesądzony raczej, tym bardziej, że ona faktycznie rosła ni w pień ni w oko - dokładnie na ścieżce od furtki To jest strona zachodnia - brak gruszy na warunki świetlne raczej nie wpłynie (bardziej nam na widokowe, no ale trudno). Generalnie w rejonie gdzie grusza rosła/rośnie i tak jest za dużo nasadzeń - i tych poczynionych przez poprzednich właścicieli i tych moich, początkowych, niezbyt przemyślanych - myślę, że większość roślin się na braku gruszy wypasie O ścieżkach mrozu nie myślę, jak będzie chciał przyjść to i tak przyjdzie - zauważyłam, że wężykiem kroczy, pewnie pijany Z zeszłorocznej jego trasy wnioskuję, że grusza była ostatnia na drodze...
Makao 08:43, 28 kwi 2023

Nie, to nie przymrozek. Coś grusze złapało. Choroba grzybowa lub lokator w pniu.
Wiem że grusze nie powinny rosnąć w pobliżu jakiś roślin bo to jest uśmierca ale pamietam tylko modrzew i dzwonki. Nie wiem czy czasem nie jałowce.
MartaCho 09:19, 28 kwi 2023

Tak, jałowce.
Dorii 15:06, 28 kwi 2023

Od jałowców sabińskich łapią rdzę przy czym jałowiec nie musi rosnąć obok ani nawet w tym samym ogrodzie.
Makao 15:34, 28 kwi 2023

Dorii napisał(a)
Od jałowców sabińskich łapią rdzę przy czym jałowiec nie musi rosnąć obok ani nawet w tym samym ogrodzie.

Tak, tak. Modrzew też nie musi być w tym samym ogrodzie. Wystarczy że w okolicy jest i choroba grzybowa gotowa.
Magara 00:07, 29 kwi 2023

Grusza się żegna ze światem doczesnym, pójdzie do gruszowego nieba, zostanie zapewne skremowana w kominku, skoro ma ładnie pachnieć

Z tego co czytałam grusze różnego towarzystwa nie znoszą ( jałowce właśnie mi się kojarzą), ale ma to ponoć mieć wpływ tylko na owocowanie i chorowanie, a nie powodować ich śmiertelne zejście

Nic to, jest jak jest...

Z sezonie wiosna 2023 zamawiam wspólny nekrolog dla:
- gruszy,
- derenia "Chinia Girl" - nic życia w nim nadal nie widać,
- judaszowca "Forest Pansy" - dziś wykopany, bryłę korzeniową miał wielkości pięści 5-latka, diabeł wie czemu, coś go zeżarło???
- stip - żadna nie ma przyrostów, uwierzycie??? Obstawiam, że mokra zima spowodowała ich wygnicie, mam nadzieję, że gdzieś jakieś siewki znajdę ,
- większości wrzosów - też zagadka
- pomniejszych bylin nie wymieniam, bo zwyczajnie nie pamiętam, ale kojarzę, że coś w danym miejscu rosło, a teraz nie rośnie...

Na gaury jeszcze liczę, że się obudzą. Narcyzy w większości same liście, tulipany jak po napromieniowaniu. Sezon u mnie, nie dość, że mega opóźniony, to kiepsko się u mnie zaczyna, bardzo kiepsko
Magara 00:21, 29 kwi 2023

Nabyliśmy dziś Kanzana i Amanogawę - jako zastępstwo dla FP, który umarł, a tym samym wymusił przeprowadzkę innego judaszowca (który żyje ) - i całe popołudnie pyknęło na robocie przesadzaniowo-wysadzeniowo-sadzeniowej

Przy okazji okazało się, że moim ulubionym punkcie nabywania roślin NA MIEJSCU są platany
Na metce info, że do 6 metrów urośnie - to chyba szczepione???
Nie miałam za bardzo czasu żeby się przyjrzeć, bo zdążyłam za szybko zawołać Małżonka z pieśnią na ustach, że "kupujemy" (tak, tak, mam pewne wyrzuty sumienia ), ale Małżonek jak zobaczył cenę (200 zeta) powiedział, że woli sobie kupić nową frezarkę niż platana, któremu coś korzenie zeżre... No i teraz muszę kombinować jak mu tego platana kupić (tak, to potwierdza moje wyrzuty sumienia) Że o miejscu do posadzenia nie wspomnę
mrokasia 07:41, 29 kwi 2023

No stipy to gliny i cienia nie lubią. Ale reszta strat to zagadka. Współczuję. Ale czytam, że już nowe nabytki są i to w dodatku posadzone .

A co do prezentu platanowego dla Małżonka - najbliższa okazja to Dzień Matki więc odrobinę naciągane ale zaraz potem jest Dzień Dziecka .
UrsaMaior 08:25, 29 kwi 2023

Ale lipa, sporo tych strat:/ Ale ale, jest wymówka do nowych zakupów;D
Agatorek 09:05, 29 kwi 2023

A gdzie fotki nowych zakupów?

U mnie jeden dereń też nie daje oznak życia, ale kojarzę, ze miał podobnie w zeszłym roku. Wykopać zawsze się zdąży.